Witam wszystkich. Na wstępie - chyba porwałem się z motyką na słońce

Jestem posiadaczem C-HR z 2017r. Hybryda w wersji Dynamic z (niestety-stety) systemem nagłośnieniowym JBL. Radio + moduł rozszerzeń z Navi + wzmacniacz JBL GreenEdge.

Chcę zamienić powyższe na to poniżej

Mam przejściówkę

Nawet działa, sterowanie z kiery, włącza się kamera przy wrzuceniu wstecznego, jest odczyt informacji o akumulatorach hybrydy itd. ALE jest problem z AUDIO.
Jak już wyżej napisałem mam Premium Sound JBLa i to wszystko komplikuje bo normalnie byłoby to praktycznie Plug&Play
Dźwięk z orygnialnego radia idzie na wzmacniacz poniżej

Problem z AUDIO jest taki że go brak

Zauważyłem że po odpięciu starego i szybkim wpięciu "nowego z 2019r", dźwięk pojawia się na jakąś minutę bądź dwie i potem go odcina, tak jakby temu wzmacniaczowi brakowało jakiegoś sygnału z nowego radia i przechodzi na standby. Ale i tak dźwięk pojawia się tylko na frontowych głośnikach i gwizdkach a w tylnych drzwiach i na wooferze w bagażniku cisza. Po wpięciu z powrotem starego oryginału, dźwięk nie wraca natychmiast ale po parunastu sekundach tak jakby wzmak musiał załapać jakąś komunikację.
No i pytanie do forumowiczów - czy ktoś już modził przejściówkę z takie wersji z JBL?
Bo jeśli nie to mi tylko do głowy przychodzi wywalić wzmacniacz oryginalnego JBLa i zrobić wiązkę swoją bezpośrednio do radia wykorzystując okablowanie oryginalne.
Zamieszczam jeszcze zdj, z lewej stare z prawej nowe

stare złącza

nowe złącza