Autor Wątek: Trzeci przegląd okresowy  (Przeczytany 18945 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
Odp: Trzeci przegląd okresowy
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Marca 2022, 07:23:05 »
Tu nie chodzi o to ze woda w płynie hamulcowym się zagotuje, bardziej o to chodzi żeby wyeliminować ryzyko stanięcia tłoczka w zacisku. A płyn hamulcowy jest higroskopijny i lepiej za 100-150zl go wymienić raz na 2-a lata. Dodatkowo ruszone zostaną odpowietrzniki co minimalizuje ryzyko ich przyrdzewienia do zacisku.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Marca 2022, 08:54:20 »
Może jestem nieogar, ale nie wiem czemu miałby tłoczek stanąć w zacisku (jak hamulce są używane), odpowietrzniki racja, mogą się zapiec, ale nie po 2 latach. Nie miałem jeszcze wymiany płynu, ale w poprzednim aucie było to więcej niż 100-150 zł :) .

Bardziej mnie martwi co będzie z tarczami po kilku latach jak widzę, że rdzą ją fest zjada (wiem - wosk położyć!).  Ostatnio miałem już strach, że będzie jakaś lipa, ale kilka hamowań z N i się uspokoiło.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Marca 2022, 09:11:58 »

Ostatnio miałem już strach, że będzie jakaś lipa, ale kilka hamowań z N i się uspokoiło.

Że co N??? Wiesz to nie jest wskazane

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Marca 2022, 09:14:29 »
Od czasu do czasu - dla zdrowia auta - trzeba zrezygnować z eko jazdy i trochę poszaleć. ;) żeby silnik i hamulce nie zapomniały do czego są.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #34 dnia: 25 Marca 2022, 08:28:01 »
Ale co nie mogę w czasie jazdy na 5 s wrzucić Neutrala i nacisnąć hamulec i potem D? ;)
Co może się stać strasznego? Czyżby nie jest ładowany akumulator trakcyjny i :O może się rozładować w tym czasie?
Zdzieranie okładzin inaczej nie idzie, bo elektrykiem niepotrzebnie pomagam, a w podłogę nie lubię deptać - zresztą przy porowatych tarczach szkoda w podłogę.

Markid - silnik u mnie na pewno nie zapomina, że jest, bo opony w tym roku jedna oś lub w przyszłym roku obie pewnie będę miał do wymiany. Czyli na 30-35kkm max, w poprzednim aucie starczały na 50-60kkm. No, ale co zrobić jak fajnie się ślizgiem bokiem jeździ ;). Gorzej z hamulcami, to lekko i delikatnie używam no i wyszło to co wyżej.

Swoją drogą przy parkowaniu, to nawet wsteczny wrzucam jak się auto toczy do przodu i na odwrót. To nie automat. Jedynie oszczędzam i nie daje w podłogę jak zmieniam kierunek jazdy, bo to bez sensu.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2022, 08:31:40 wysłana przez hardtmuth »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 25 Marca 2022, 09:05:06 »
Myślę, że używając świadomie trybu N nic się nie stanie, bo to nie konwencjonalny automat tylko hybryda. Wszak służy on do przetaczania auta.
Mam RAV2 ;) więc ślizgiem, bokiem nie jeżdżę ale hamowanie rekuperacyjne wspomaga proces hamowania tylko w pewnym stopniu więc trochę mocniej wciskając pedał - hamulce mechaniczne jednak pracują.
Czasem też mi się zdarza szybciej przerzucić manetkę z D na R ale staram się tego nie robić, bo ten nawyk może prowadzić do uszkodzenia zapadki w przekładni.
Między R, a P nie ma dodatkowej blokady, tak jak przy przejściu z D na R (trzeba wcisnąć przycisk).
Jak się przypadkiem popchnie za daleko, a auto jeszcze się toczy to wskoczy P i auto stanie w miejscu z pewnymi dodatkowymi efektami dźwiękowymi.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 25 Marca 2022, 12:29:00 »

Ale co nie mogę w czasie jazdy na 5 s wrzucić Neutrala i nacisnąć hamulec i potem D? ;)
Co może się stać strasznego? Czyżby nie jest ładowany akumulator trakcyjny i :O może się rozładować w tym czasie?
Zdzieranie okładzin inaczej nie idzie, bo elektrykiem niepotrzebnie pomagam, a w podłogę nie lubię deptać - zresztą przy porowatych tarczach szkoda w podłogę.

Możesz , ale szybciej zużyjesz części. Jaki jest sens przełączania N w trakcie jazdy? Przecież w trybie D da się i trzeba umiejętnie z wyczuciem. W trybie N nie ładuje. Nie rozumiem "elektrykiem niepotrzebnie pomagam" to od czego jest hybryda?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Marca 2022, 12:57:46 »
W pozycji N silniki i generator (elektryczne, w sumie spalinowy - też) nie są aktywne, praktycznie brak jest momentów obrotowych w układzie napędowym.
Chwilowa jazda w takim stanie niczym nie grozi napędowi. Nie powinno to wywoływać większego zużycia części.
Hamowanie zaś jak pisze Hardtmuth odbywa się tylko hamulcami mechanicznymi - więc jeśli chodzi o okresowe sprawdzenie / przetarcie hamulców jest jak najbardziej sensowne.
To oczywiście moje zdanie.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Marca 2022, 13:16:25 »
Zwłaszcza po deszczowym postoju gdy widać rudy nalot na tarczach warto sobie je w ten sposób przetrzeć. Wystarczy jedno hamowanko na N.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 25 Marca 2022, 13:32:08 »
W pozycji N silniki i generator (elektryczne, w sumie spalinowy - też) nie są aktywne, praktycznie brak jest momentów obrotowych w układzie napędowym.
Chwilowa jazda w takim stanie niczym nie grozi napędowi. Nie powinno to wywoływać większego zużycia części.
To fakt , a co jeśli przełączysz z N na D? Układ planetarny musi wiedzieć w jakich prędkościach ma dostosować to obrotów silnika. Więc będzie częściej czuć drgania co powoduje większe zużycie skrzyni.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 25 Marca 2022, 14:37:14 »
Przełączanie między D, N i R to czysto elektroniczne zmiany przekazywane z manetki do komputera sterującego napędem, a ten cały czas kontroluje prędkości kół, silników elektrycznych i silnika spalinowego.
Komputer na podstawie odczytu tych czujników oraz stopnia wciśnięcia pedału gazu i hamulca decyduje o tym jak sterować silnikami / generatorami i silnikiem spalinowym.
Przejście między D i N jest całkowicie miękkie, następuje wyłączenie  / włączenie napędu. Tylko przejście do trybu P wiąże się z mechanicznym zablokowaniem napędu (zapadka w przekładni).
Oczywiście nikogo nie namawiam do przełączania manetki w czasie jazdy, zwłaszcza przełączania na R, nie mówiąc nawet o P.
Uważam, że położenie parkingowe P jest w RAVce za słabo zabezpieczone, powinno dać się włączyć dopiero gdy samochód stoi nieruchomo. Trzeba na to uważać.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2022, 14:39:19 wysłana przez Markid »

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 25 Marca 2022, 14:54:50 »

Przejście między D i N jest całkowicie miękkie, następuje wyłączenie  / włączenie napędu. Tylko przejście do trybu P wiąże się z mechanicznym zablokowaniem napędu (zapadka w przekładni).
Tak tylko żebyś wiedział przy niskich prędkościach. Przy wyższych to większy problem

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 27 Marca 2022, 18:02:14 »
Ja ostatnio kupilem olej i filtry sam. Robocizna 200zl. Do tego przeglad baterii 200zl.

Za wszystko zaplacilem 400zl i mam dalej gw na baterie i slad w ASO ze sie u nich serwisuje.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Widzę że jeszcze nie powiedziałeś co inni pytali. Tylko z bajki to mówisz?

Rozmawialem wlasnie z gościem z ASO Toyota..
Jak auto mam na Gwarancji fabrycznej na 3 lata - to przez te 3 lata (lub co 15k km) trzeba jezdzic do nich na wymiane oleju (wtedy w Cenie jest test hybrydy) i wtedy wlasnie mamy do 5 lat gwarancje na baterie.

Po 3 roku mozna jezdzic na wymiane oleju juz poza ASO - ale do nich trzeba na test hybrydy . aaa po 5 latach co 1 rok/15k km do ASO na test hybrydy i wtedy 225pln za każdy taki przegląd baterii. Olej mozna wtedy poza ASO wymieniac../tak że zostaje w ASO przez te 2 lata jeszcze ; ]

To upewnię się, na 4 rok do ASO na przegląd hybrydy, czy nie? Pewnie i tak skończę na przeglądach co roku i po gwarancji w ASO, ale warto wiedzieć.

Już po przeglądzie 75tys.km i rzeczywiście jest stała cena w całej Polsce ASO za 220zł za opłacenie gwarancji rok układu hybrydowego do kolejnych 5 lat. Powyżej 10 lat pojazdu produkowanego już nie można dokupić i tego nie udzielą. Wymianę oleju można śmiało w prywatnym zaufanym o ile się znajdzie, bo jest niestety duża plaga oszustów.

Jak hybrydy poza ASO, to co roku proponuję wyczyścić zaciski hamulcowe, szczególnie wymienić smar w prowadnicach. Sam olej, filtr i podkładka to nie wszystko.

U mnie to już w tym serwisie robią co 15 tys.km lub rok

U mnie wyszło 970zł po 75 tys.km ;-)

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 27 Marca 2022, 18:21:20 »
Ja ostatnio kupilem olej i filtry sam. Robocizna 200zl. Do tego przeglad baterii 200zl.

Za wszystko zaplacilem 400zl i mam dalej gw na baterie i slad w ASO ze sie u nich serwisuje.

Jak auto mam na Gwarancji fabrycznej na 3 lata - to przez te 3 lata (lub co 15k km) trzeba jezdzic do nich na wymiane oleju (wtedy w Cenie jest test hybrydy) i wtedy wlasnie mamy do 5 lat gwarancje na baterie.

Po 3 roku mozna jezdzic na wymiane oleju juz poza ASO - ale do nich trzeba na test hybrydy . aaa po 5 latach co 1 rok/15k km do ASO na test hybrydy i wtedy 225pln za każdy taki przegląd baterii. Olej mozna wtedy poza ASO wymieniac../tak że zostaje w ASO przez te 2 lata jeszcze ; ]

To upewnię się, na 4 rok do ASO na przegląd hybrydy, czy nie? Pewnie i tak skończę na przeglądach co roku i po gwarancji w ASO, ale warto wiedzieć.

Już po przeglądzie 75tys.km i rzeczywiście jest stała cena w całej Polsce ASO za 220zł za opłacenie gwarancji rok układu hybrydowego do kolejnych 5 lat. Powyżej 10 lat pojazdu produkowanego już nie można dokupić i tego nie udzielą. Wymianę oleju można śmiało w prywatnym zaufanym o ile się znajdzie, bo jest niestety duża plaga oszustów.

Jak hybrydy poza ASO, to co roku proponuję wyczyścić zaciski hamulcowe, szczególnie wymienić smar w prowadnicach. Sam olej, filtr i podkładka to nie wszystko.

Wyszło 970zł po 75 tys.km ;-)

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 27 Marca 2022, 18:21:52 »

Wyszło 970zł po 75 tys.km ;-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl