Autor Wątek: Dodatek uszlachetniający do benzyny.  (Przeczytany 6743 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
Odp: Dodatek uszlachetniający do benzyny.
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Marca 2022, 11:20:23 »
Bardzo wiele silników teraz nie ma przelewu powrotnego do baku lecz stałe ciśnienie, pompa w baku z regulatorem i filtrem. Często jak jest dodatkowo gas to najbardziej brudzą się brudzi ostatni wtrysk. Ja polecam na głębokiej rezerwie zalać produkt do czyszczenia wystarczy taki za 15-20 zł np. Xeramic czerwony odpalić na 10 min dać obroty z 2000tyś potem następnego dnia dopiero na stację benzynową nalać z pół baku i jazda z różnymi obrotami też powyżej 5000 tys. Tu filmik o czyszczeniu wtrysków https://youtu.be/IelY79clKDY  i o braku przelewu artykuły http://www.aa1car.com/library/2004/us80414.htm http://www.aa1car.com/library/returnless_efi.htm
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Marca 2022, 16:15:53 »
Ja polecam na głębokiej
Kolego, nikt nie chce negować faktu że wtryskiwacze lub inne podzespoły silnika mogą ulec zabrudzeniu. Chodzi o to że w samochodzie mamy szereg płynów eksploatacyjnych, które mają normatywnie ściśle określone parametry, przez co jasno zadeklarowany wpływ na pracę samochodu. Nie ma tu miejsca na sielankowe obietnice typu zalej płyn hamulcowy naszej produkcji, a samochód będzie hamował długo i szczęśliwie. Proszę poczytać np. kartę charakterystyki Liqui Moly 1971 i ja bym chciał zobaczyć choć jedno zdanie na temat unormowania skuteczności działania tej kompozycji oraz zgodności z producentami silników. Ja się nie znam, ale widzę że głównym składnikiem jest naftalen, czyli naftalina wyceniona na wagę złota. I nieźle rozcieńczona... no ale musi wyglądać, bo jaki jeleń dałby 50zł na buteleczkę wielkości lakieru do paznokci... Nawiasem mówiąc, wlanie do baku diesla 300ml nafty (wytrącanie parafiny) może spowodować zniszczenie wtrysków. Druga sprawa, to w/g producenta opakowanie za 40-50zł wystarcza na 70 litrów paliwa a hipotetyczny efekt stosowania wystarcza na 2000km. Można wnioskować, że stabilizacja efektu działania w przypadku akurat tego produktu, wymaga ciągłego stosowania a nie raz w roku. No ale czego się spodziewać.... zębów na zapas również nie da się umyć.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Marca 2022, 18:10:33 »
Zgadza się większość tych środków to wyciąganie kasy, ale ja polecam raczej tani środek, kiedyś na YouTube gościu z USA testował te wszystkie wynalazki i wyszło mu, że te co miały w składzie n-alkany to rzeczywiście czyszczą, reszta działa słabo, działa no może jedynie na usuwania wody z paliwa.
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2022, 18:18:05 wysłana przez piotr_the »
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Marca 2022, 14:19:39 »
W zyciu nie stosowałem zadnych uszlachetniaczy do benzyny, nawet mi przez myśl nie przeszło, że powinienem. Myslę wręcz odwrotnie, wyciąganie kasy i myslę tez nad ewentualnymi nieszczęściami jakie moga sie przydarzyć w wyniku długoterminowego ich spalania przez silnik.
Jedyne co robię we wszystkich autach benzynowych jakie miałem, to stosuje paliwo premium, które z zalożenia lepiej sie spala, ma srodki czyszczące/myjące i jest rekomendowane przez producenta. No i chyba taniej wychodzi, choc dzisiaj niekoniecznie.

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Marca 2022, 10:50:40 »
Większość tanich środków nie ma w ogóle PEA więc można zapomnieć o jakimkolwiek czyszczeniu wtrysków :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl