Autor Wątek: Systemy Toyoty a prywatność.  (Przeczytany 6452 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Systemy Toyoty a prywatność.
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Kwietnia 2022, 00:27:03 »
Obrazy z kamer. Samochód ten wyposażony jest w kamery.

Odpowiedź TMP:

Nie rejestrujemy obrazów na terenie UE. Nawet nie da się tego włączyć. Przyczyną są kraje w obszarze UE w których taka rejestracja nie jest legalna.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Kwietnia 2022, 20:39:11 »
w sumie facebook i google też mówili, że nie szpiegują swoich użytkowników...

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Kwietnia 2022, 23:01:32 »
Z tego co pamiętam już tu na forum kiedyś była podobna dyskusja i wtedy ktoś pisał o tym, że auto rejestruje na bieżąco obrazy z kamer w wąskim zakresie czasowym (kilka .. kilkadziesiąt sek.).
W razie kolizji (aktywacja poduszek) zamraża kilkusekundowy fragment, który jest później możliwy do pobrania przez ASO / TMP lub specjalistę w tym zakresie.
Tu jest interesujący wywiad na temat rejestracji danych przedkolizyjnych w autach: https://spidersweb.pl/autoblog/co-zapisuja-samochody-wywiad-z-ekspertem/

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Kwietnia 2022, 14:00:26 »
Z tego co pamiętam już tu na forum kiedyś była podobna dyskusja i wtedy ktoś pisał o tym, że auto rejestruje na bieżąco obrazy z kamer w wąskim zakresie czasowym (kilka .. kilkadziesiąt sek.).
W razie kolizji (aktywacja poduszek) zamraża kilkusekundowy fragment, który jest później możliwy do pobrania przez ASO / TMP lub specjalistę w tym zakresie.
Tu jest interesujący wywiad na temat rejestracji danych przedkolizyjnych w autach: https://spidersweb.pl/autoblog/co-zapisuja-samochody-wywiad-z-ekspertem/

Nie mam żadnego problemu z danymi pre-collision. Nie planuję przecież wyłudzać danych z ubezpieczenia. Retencja tych danych jest tak krótka, że trudno mówić o zagrożeniu prywatności.

Bardziej martwią mnie dane przesyłane do chmury (aplikacja MyT - na razie się nią bawię, jest pewna wartość dodana, ale bez szału.) oraz te zapisywane w samochodzie o ile pozwalają jakoś mnie śledzić i trzymane są dłużej niż 24h.

Plan jest taki, że trochę pojeżdżę a potem poproszę Toyotę o wgląd do moich danych na podstawie RODO. Dawali wymijające odpowiedzi przed kupnem, to docisnę ich teraz z "dżidipiara". Potencjalnych problemów jest mnóstwo. Przykład: czy dane są eksportowane poza obszar UE? ;).

Nie chcę zarobić łatki upierdliwego klienta. Po prostu chcę wiedzieć co o mnie trzymają. Chciałbym zobaczyć przynajmniej tyle, ile np. Google przyznaje, że o mnie wie.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2022, 14:03:21 wysłana przez Arv »

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Kwietnia 2022, 06:32:11 »
Dla centrali Toyoty możesz być upierdliwy :-), tylko mnie już zaczęli mailowo zlewać. Ważne, by w swoim ASO nie narobić bałaganu, bo nie pójdą już nigdy na rękę jak będzie "coś" potrzeba.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Września 2023, 22:45:12 »
Ciekawy temat. A jak ma się sprawa z autami pogwarancyjnymi? Czy one nadal są online i przesyłają dane do producenta?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Września 2023, 17:55:13 »
Bawiąc się trochę API toyoty, widzę, że udostępnia ona dane:
- roczne w przypadku danych statystycznych (agregowanych do jednego dnia)
- 1000 ostatnich podróży jeśli chodzi o dane szczegółowe (wszystkie gromadzone dane o każdej przebytej trasie)

Oczywiście mogą mieć tych danych więcej, tylko nie udostępniać ich przez API

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Września 2023, 06:08:24 »
Witam, bo pierwszy post.
Chwilę się tym interesowałem i czytając widać, że koncerny samochodowe jeszcze o to za bardzo nie dbają.
Ostatnio wyszedł raport z analizy wielu marek po angielsku i dobrze to nie jest:
https://foundation.mozilla.org/en/blog/privacy-nightmare-on-wheels-every-car-brand-reviewed-by-mozilla-including-ford-volkswagen-and-toyota-flunks-privacy-test/
Tutaj link do analizy Toyoty:
https://foundation.mozilla.org/pl/privacynotincluded/toyota/
Ilość danych jest ogromna, ale brak transparentności oraz dostępu do swoich danych też.
Toyota Corolla TS 1.8 Style 2023

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl