Autor Wątek: Kick down?  (Przeczytany 3373 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radzioleg

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: COROLLA 2.0 HYB
Kick down?
« dnia: 28 Marca 2022, 01:49:33 »
Wczoraj po skończonym okresie docierania postanowiłem przetestować Corollę na niemieckiej :laugh: autostradzie, podczas testu odkryłem że pedale gazu jest jakby dwustopniowy tz. wydawało mi się że wcisnąłem gaz do oporu ale jak jeszcze mocniej docisnąłem to nastąpiło kliknięcie i pedał poszedł jeszcze niżej. Nie znalazłem nic na ten temat w instrukcji. Czy to swojego rodzaju kick down czy też z autem jest coś nie tak? Też tak macie?

Offline Mario16

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kick down?
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Marca 2022, 09:19:23 »
Ja w swojej 2.0 też to wyczuwam ale nie mam pojęcia czemu to służy.

Offline Helios

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HB 2.0 MR2022
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Marca 2022, 10:00:09 »
ale jak jeszcze mocniej docisnąłem to nastąpiło kliknięcie i pedał poszedł jeszcze niżej
A jak wrażenia po tym wciśnięciu? Jak samochód sie zachował, jak przyspieszył. Możesz coć o tym napisać?

Offline Rogi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Marca 2022, 14:56:05 »
Może ma to związek z ogranicznikiem? Jak się ustawi prędkość i pedał dojdzie do max to trzeba chyba jeszcze mocniej docisnąć do klika i limit się wyłącza.

Offline radzioleg

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: COROLLA 2.0 HYB
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Marca 2022, 20:14:25 »
Nie mam pojęcia do czego to służy, w instrukcji nic nie znalazłem. Nie wiem czy ma to wpływ na przyspieszanie i zachowanie samochodu, bo gdy docisnąłem gaz to obroty silnika były już maksymalne, drugi raz nie próbowałem bo nie byłem pewien czy takie zachowanie pedału gazu jest normalne. Trochę poczytałem w necie i wyszło mi że to może coś związanego z kick downem. W niektórych automatach jest przycisk w podłodze pod pedałem gazu. U nas żadnego przycisku nie ma, ale gaz u mnie zachowuje się jakby coś naciskał wciśnięty do oporu tz. auto może być wyłączone wciskam gaz, czuć opór i wtedy dociskam i efekt jest taki jakby pedał gazu wcisķał jakiś przycisk.

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Marca 2022, 20:26:58 »
Zrób prosty test, ustaw ogranicznik prędkości na jakąś nie za dużą prędkość, rozpędź się do tej zadanej z gazem w podłodze ale jeszcze bez tego kliknięcia, jak już przestanie przyspieszać na zadanej prędkości dociśnij aż kliknie, jak ruszy znaczy że to kick down. Jak nic się nie stanie, znaczy, że coś tam sobie po prostu przeskakuje na końcu :-) Zanim dociśniesz do kliknięcia, spróbuj najpierw trochę słabiej czy się wcześniej blokada ogranicznika nie wyłączy, jak nie wyłączy to to wciśnij do kliku.
Przycisk nie musi być zamontowany pod pedałem, może być w nim zintegrowany, sygnał i tak leci CANem więc nie potrzebuje żadnych ekstra kabli.
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2022, 20:29:37 wysłana przez GrzegorzC »

Offline monasterio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Marca 2022, 13:15:16 »
Może ma to związek z ogranicznikiem? Jak się ustawi prędkość i pedał dojdzie do max to trzeba chyba jeszcze mocniej docisnąć do klika i limit się wyłącza.
Dokladnie tak powinno być. Miałem to samo w Peugeot 2008 - działało na tej samej zasadzie - żeby "przełamać" ogranicznik prędkości, nalezało docisnąć pedał gazu. W Corolli jeszcze nie sprawdzałem, ale zakładam, że to jest identyczne rozwiązanie.

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Marca 2022, 19:26:27 »
Sprawdziłem dzisiaj z ogranicznikiem, to jest dokładnie to. Co do samego odczucia, działa to tak, że dociskamy gaz do końca i czujemy że już doszedł "do dechy", samochód jedzie sobie jak gdyby nigdy nic, z zadaną prędkością, w tym momencie jak naciśniemy mocniej, "decha" jakby puszcza i schodzi jeszcze kawałek niżej (takie jakby drugie dno) i wtedy też puszcza blokada ogranicznika, zaczynamy ostro przyspieszać. Jak lekko odpuścimy to wraca blokada ale samochód nie hamuje specjalnie mocno, tak jak przy tempomacie tylko raczej toczy się luźno, gaz nie działa aż zwolni do zadanej prędkości. Nie próbowałem się mocno rozpędzać powyżej zadanej więc nie wiem, może jak będzie dużo szybciej to też trochę sam zahamuje.
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2022, 19:47:32 wysłana przez GrzegorzC »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Marca 2022, 10:48:07 »
Dokładnie tak samo jest w RAVce hybrydowej, wczoraj sprawdziłem.
Po ustawieniu ograniczenia prędkości np. na 40 km/h - wciskanie pedału gazu powyżej pewnego stopnia nie powoduje przyrostu prędkości.
Pod koniec zakresu jest wyczuwalny lekki opór pedału gazu, gdy wciśniemy mocniej - pedał wchodzi głębiej i ograniczenie prędkości przestaje działać - auto mocno przyspiesza.
To jest zapewne zabezpieczenie na wypadek gdyby zaistniała konieczność mocnego przyśpieszenia podczas jazdy z ogranicznikiem prędkości.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl