Autor Wątek: Skrzynia CVT - prawidłowe traktowanie  (Przeczytany 2402 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Digitalyser

• Toyot Leżący
  • *
Skrzynia CVT - prawidłowe traktowanie
« dnia: 28 Marca 2022, 14:14:40 »
Drodzy Forumowicze, dzień dobry
chciałbym prosić o wsparcie w kwestii prawidłowego traktowania skrzyni biegów CVT. Cała sprawa polega na tym, że nie bardzo wiem w jakich sytuacjach można przerzucać skrzynię w tryb neutral (lub parking). Gdzieś czytałem, że w obu tych trybach spada ciśnienie oleju w skrzyni i w związku z tym niewskazane jest trzymanie wozu w tych trybach przy włączonym silniku. Problem w tym, że muszę przeprowadzić adaptację przepustnicy a do tego trzeba przez jakiś czas trzymać samochód na wolnych obrotach.
No i nie wiem w końcu jak to jest z tymi przełożeniami - np. na skrzyżowaniu na światłach przerzucać na luz, czy trzymać na biegu? Albo czy można trzymać wóz z włączonym silnikiem w trybie parking? na przykład kiedy otwieram czy zamykam garaż, nie wiem czy gasić silnik czy można go potrzymać włączony
Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi.
Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2022, 14:29:04 wysłana przez Digitalyser »

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Skrzynia CVT - prawidłowe traktowanie
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Marca 2022, 17:47:55 »
nie bardzo wiem w jakich sytuacjach można przerzucać skrzynię w tryb neutral (lub parking).

P (Parking) -  pozostawiasz na postoju, uruchamiasz i gasisz. W tym położeniu uruchamiana jest mechaniczna blokada kół.
N (Neutral) - odpowiednik luzu w manualnej skrzyni

No i nie wiem w końcu jak to jest z tymi przełożeniami - np. na skrzyżowaniu na światłach przerzucać na luz, czy trzymać na biegu?
na skrzyzowaniu na światłach trzymasz na D, chyba że się zapowiada klikuminutowe oczekiwanie (np. pod szlabanem  na przejazd pociągu), to możesz przerzucić na N.

Ciagłe wajchowanie na światłach z D na N i na odwrót nie jest zalecane.

Gdzieś czytałem, że w obu tych trybach spada ciśnienie oleju w skrzyni i w związku z tym niewskazane jest trzymanie wozu w tych trybach przy włączonym silniku.
spada, dlatego nie wrzuca się na N np. w czasie jazdy gdy koła sie obracają, tylko po zatrzymaniu

Problem w tym, że muszę przeprowadzić adaptację przepustnicy a do tego trzeba przez jakiś czas trzymać samochód na wolnych obrotach.
to w niczym nie przeszkadza

na przykład kiedy otwieram czy zamykam garaż, nie wiem czy gasić silnik czy można go potrzymać włączony
po co gasić ? przerzuć na N jak nie boisz się , że ci ktoś wskoczy i odjedzie
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2022, 17:51:02 wysłana przez bazi »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Marca 2022, 19:15:59 »
Lepiej na P żeby auto się nie stoczyło.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Marca 2022, 19:49:45 »
od tego jest hamulec ręczny  :-)

Offline Digitalyser

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwietnia 2022, 17:03:04 »
Panowie, bardzo dziękuję za odpowiedzi. Teraz już chyba mam pełny obraz jak traktować skrzynię CVT. Myślę, że przed wakacjami wymienię w niej olej (producent co prawda nie przewiduje, ale serwis Toyoty ma taką pozycję w cenniku) bo wóz ma przejechane ok. 124 tys. km i powinno wszystko grać.
Dzięki raz jeszcze i serdecznie wszystkich odpowiadających pozdrawiam!

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Kwietnia 2022, 17:08:25 »
Jaka jest teraz cena za wymianę oleju  ?

Offline Digitalyser

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwietnia 2022, 19:15:40 »
Jaka jest teraz cena za wymianę oleju  ?
Serwis Toyoty (Katowice DTŚ) podaje dwie ceny, w zależności od tego czy w danym modelu jest wymienny smok olejowy (?) czy nie ma takiej konieczności. Cena pomiędzy 800 a 1400 PLN. Wspominali też, że wymieniają jakieś uszczelniacze, ale nie zgłębiałem tematu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl