Autor Wątek: Odblokowanie nowych funkcji w Auris E18  (Przeczytany 6245 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Baker

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota
Odblokowanie nowych funkcji w Auris E18
« dnia: 01 Kwietnia 2022, 09:40:05 »
Witam Was serdecznie !
Jestem tu nowy i mam pytanie czy istnieje możliwość dodania nowych funkcji w Toyota Auris E18 przez port OBD2 np takich jak automatyczne domykanie lusterek, okien, światła awaryjne podczas ostrego hamowania itp ?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Offline jk7149521

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Odblokowanie nowych funkcji w Auris E18
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Kwietnia 2022, 09:42:02 »
Awaryjne chyba są standardowo.

Offline Baker

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Kwietnia 2022, 10:04:06 »
A może orientujesz się jakim programem najlepiej pobawić się w odblokowywanie takich bajerów w Auris E18 ?

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Kwietnia 2022, 10:07:46 »
Wiele tych funkcji i tak nie zadziała bo prócz jakiegoś ustawienia w komputerze to jeszcze czasem potrzeba fizycznego wykonawcy tych rozkazów.

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Kwietnia 2022, 10:58:47 »
Automatyczne składanie lusterek jest w standardzie, może masz wyłączone - o ile dobrze się zorientowałem, trzeba przytrzymać przycisk składania i regulacji w górę.
W kwestii domykania okien, pewnie da się to wysterować po CANie, ale trzeba by do tego zewnętrznego modułu - w Aurisie u ojca steruje tym alarm Logic, ja mam Cobrę i jeszcze nie sprawdzałem, czy da się to włączyć, czy trzeba coś zmieniać.
'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Kwietnia 2022, 15:14:06 »
Automatyczne składanie lusterek jest w standardzie, może masz wyłączone - o ile dobrze się zorientowałem, trzeba przytrzymać przycisk składania i regulacji w górę.
Standardowo to tylko wiązki są pociągnięte, trzeba wymienić wkłady na takie z siłownikiem oraz panel sterowania na posiadający przycisk ręcznego wymuszenia złożenia / rozłożenia.

W kwestii domykania okien, pewnie da się to wysterować po CANie, ale trzeba by do tego zewnętrznego modułu - w Aurisie u ojca steruje tym alarm Logic, ja mam Cobrę i jeszcze nie sprawdzałem, czy da się to włączyć, czy trzeba coś zmieniać
W instrukcji Cobry jest napisane, że tę funkcję można zaprogramować, jeśli jest natywnie dostępna w aucie.  Jeżeli nie, tak jak w Aurisie, potrzeba dołożyć odrębny moduł.
« Ostatnia zmiana: 01 Kwietnia 2022, 15:28:40 wysłana przez Zbig »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Kwietnia 2022, 15:34:20 »
Awaryjne chyba są standardowo.
ABS + EBD + BA było od początku w każdej wersji.

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Kwietnia 2022, 20:20:14 »
Tak - przez "w standardzie" mam na myśli że jeśli lusterka są elektrycznie składane, to przy zamknięciu drzwi się same złożą, chyba że ta opcja jest wyłączona.
Standardowo to tylko wiązki są pociągnięte, trzeba wymienić wkłady na takie z siłownikiem oraz panel sterowania na posiadający przycisk ręcznego wymuszenia złożenia / rozłożenia.

O, to warto wiedzieć - nie dostałem z samochodem instrukcji do Cobry.
W kwestii domykania okien, pewnie da się to wysterować po CANie, ale trzeba by do tego zewnętrznego modułu - w Aurisie u ojca steruje tym alarm Logic, ja mam Cobrę i jeszcze nie sprawdzałem, czy da się to włączyć, czy trzeba coś zmieniać
W instrukcji Cobry jest napisane, że tę funkcję można zaprogramować, jeśli jest natywnie dostępna w aucie.  Jeżeli nie, tak jak w Aurisie, potrzeba dołożyć odrębny moduł.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Kwietnia 2022, 12:32:33 »
a jakie dodatkowe funkcje chcesz włączać? xd nic dodatkowego co masz w wyposażeniu nie włączysz poza opcją "follow me" świateł po mrugnięciu długimi przy wysiadaniu z auta ;)
ew. można jeszcze ilość mignięć kierunkowskazu po "miękkim" naciśnięciu albo czas po jakim auto automatycznie się zamyka jak jesteś poza nim ;)
TO NIE AUDI :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Kwietnia 2022, 18:40:08 »
https://www.instrukcjaobslugipdf.pl/cobra/4627/instrukcja

Offline Baker

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Kwietnia 2022, 11:59:58 »
A możecie mi polecić jakiś ciekawy program który warto kupić tak na początek aby zobaczyć zo można odblokować a co nie, no i odczytać błędy itp.
Wcześniej miałem w Corolli E12 taki zwykły program o nazwie Torque, ale tam to nic prawie nie można było zrobić po za odczytaniem i zamrożeniem błędów.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Kwietnia 2022, 21:12:12 »
Dzięki!
https://www.instrukcjaobslugipdf.pl/cobra/4627/instrukcja
Ja kupiłem adapter Carista - dają gratis miesiąc aplikacji w wersji premium.
A możecie mi polecić jakiś ciekawy program który warto kupić tak na początek aby zobaczyć zo można odblokować a co nie, no i odczytać błędy itp.
Wcześniej miałem w Corolli E12 taki zwykły program o nazwie Torque, ale tam to nic prawie nie można było zrobić po za odczytaniem i zamrożeniem błędów.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Kwietnia 2022, 22:44:08 »
aby zobaczyć zo można odblokować a co nie
a jakie dodatkowe funkcje chcesz włączać? xd nic dodatkowego co masz w wyposażeniu nie włączysz poza opcją "follow me" świateł po mrugnięciu długimi przy wysiadaniu z auta
ew. można jeszcze ilość mignięć kierunkowskazu po "miękkim" naciśnięciu albo czas po jakim auto automatycznie się zamyka jak jesteś poza nim
TO NIE AUDI

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Kwietnia 2022, 23:25:04 »

Jaką masz wersję wyposażeniową / rocznik?

Ja nie kojarzę aby jakaś funkcja dostępna w wyższej wersji była wyłącznie software'owa.

Wszystko co można samemu lub w serwisie skonfigurować, jest opisane w pełnej wersji instrukcji w rozdziale 9-2.

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Kwietnia 2022, 21:14:16 »
No dobra, a co z funkcją automatycznego ryglowania drzwi po przekroczeniu pewnej prędkości w alarmie Cobra ? Jak to zaprogramować ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl