Autor Wątek: Konserwacja podwozia, warto,cena  (Przeczytany 43741 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
Konserwacja podwozia, warto,cena
« dnia: 05 Kwietnia 2022, 06:24:40 »
Cześć. Zabezpieczaliscie swoje Ravki antykorozyjnie podwozie. Warto wykonać taka usługę, jaka jest cena?

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
Odp: Konserwacja podwozia, warto,cena
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Kwietnia 2022, 06:47:16 »
Kupiłem 4-ry opakowania wosku w sprayu i zrobiłem to sam zaraz po odebraniu auta. Koszt 4x30zl.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Kwietnia 2022, 07:40:40 »
Tu na forum ktoś podawał, że taka lepsza konserwacja to koszt około 12 000 zł, a najniższa jak widać  4x30czyli 120 zł.

Mój typ konserwacji jaki kiedyś zrobiłem kosztuje teraz gdzieś ok 5 500 zł i dwa tygodnie czasu https://www.czp.pl/toyota/konserwacja/ ale wiadomo inflacja to trzeba ciągle szykować się na większy wydatek.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Kwietnia 2022, 09:35:19 »
Ostatni raz konserwowałem samochód od dołu i w profilach zamkniętych ,w 1986r  -był to  fiat 126p. :roll: :roll:
RAV4 2.5 hybrid

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Kwietnia 2022, 09:54:15 »
Jest wątek na ten temat i mnóstwo wypowiedzi, poszukaj.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Kwietnia 2022, 10:38:08 »
Ostatni raz konserwowałem samochód od dołu i w profilach zamkniętych ,w 1986r  -był to  fiat 126p. :roll: :roll:

Też miałem takie fajne autka 126-p ale jakoś nie konserwowałem i rdzy nie było widać.  Za ostatnim 126-p stałem gdzieś ze dwa miesiące w kolejce w FSO Tychach. W końcu wchodziło się w parę osób na halę, a tam stały autka, złapałem pierwszego lepszego 126-p w kolorze biel cynkowa ( czerwonych akurat nie było) i teraz szybka check lista - auto jest, koła ma, światła świecą, silnik jest i odpala to biorę. Gdzieś z 60 sekund  schodziło aby to wszystko sprawdzić.  Nawet nie specjalnie przeszkadzało mi, że kierownica była przestawiona o 45 stopni ( po drodze stanąłem u znajomego mechanika, a ten dekielek z kierownicy zdjął śrubę odkręcił, kierownice przestawił  i mówi tak chciałeś - no tak) i już było 100 % zadowolenia. No, a teraz  to wygląda, że u niektórych odbiór auta to jakaś masakra, bo tyle różnych rzeczy sprawdzają - uff . :)

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Kwietnia 2022, 10:50:37 »
Ja dwa lata wcześniej  :-).
Co do konserwacji podwozia to mi zaproponowano przed odbiorem auta "za ok 3000zł ". Zrezygnowałem.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Kwietnia 2022, 12:37:08 »
Pierwsze auto, które pomagałem ojcu konserwować to była Syrena 105L w 1981, auto prosto z fabryki. Byłem wtedy jeszcze nastolatkiem. Królował Bitex i Fluidol + tydzień siedzenia pod autem.
Przez 10 lat rdza jej nie brała, a potem poszła na sprzedaż - jeszcze w dobrym stanie. Później był 18 letni "Maluch" po szwagrze, którego oddałem do blacharza, a ten go zrobił od podstaw - rozebrał do gołego, wyspawał braki, odczyścił, zapodkładował, polakierował. Tym autem długo nie jeździłem ale sprzedało się od ręki.
Po tym był długi okres jeżdżenia autami służbowymi - w tych nic mnie nie obchodziło - zmieniałem je co ok 5 lat.
Teraz RAVka też niby służbowa i leasingowa, tyle, że we własnej firmie, więc patrzy się już trochę inaczej.
Konserwacja podwozia w zeszłym roku u Marcina (admina) - wersja full - jak na razie wszystko wygląda dobrze.

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Października 2022, 12:17:54 »
Zastanawiam się nad wykonaniem podstawowej konserwacji podwozia zaraz po odebraniu samochodu i napisałem do mojego opiekuna czy jest szansa na wykonanie takiego zabezpieczenia w ASO, a jeśli nie to czy wykonanie tego we własnym zakresie ma wpływ na gwarancję. Odpowiedź mnie trochę zaskoczyła bo napisał, że w ASO tego nie wykonują, a jak zrobię to we własnym zakresie to oczywiście stracę gwarancję. Czy ktoś interesował się tym tematem i może podzielić się jakie informacje są udzielane w innych salonach?
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2022, 12:55:43 wysłana przez m___s »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Października 2022, 12:43:51 »
Konserwowałem Corollę na gwarancji  o tutaj  https://www.czp.pl/toyota/konserwacja/ . Wcześniej pytałem w salonie Toyoty ( w serwisie ) i tam mi oświadczyli, że nie utracę gwarancji - no chyba, że ktoś przy konserwacji coś zepsuje (urwie) to na tą część wiadomo gwarancji nie będzie.

Gwarancja się skończyła - i nie musiałem z niej korzystać no to nie wiem jakby to wyglądało w praktyce :)

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Października 2022, 14:32:04 »
W TCE na infolinii powiedzieli mi, że nie ma żadnego problemu i jeśli wszystko będzie dobrze wykonane to nie ma żadnej mowy o utracie gwarancji. Oczywiście jeśli podczas konserwacji zostanie uszkodzona jakaś "część" to gwarancja zostanie utracona tylko dla tej danej "części". Widać, że ten temat nie jest tak oczywisty i odpowiedź zależy od tego kogo zapytamy.
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2022, 14:59:22 wysłana przez m___s »

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Października 2022, 15:48:26 »
Poszukaj mój temat. Zakładałem identyczny nie tak dawno.
Nie róbmy śmietnika.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Października 2022, 19:08:10 »
Nie stracisz żadnej gwarancji wykonując konserwację podwozia. Zmień to pseudoASO
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Października 2022, 20:05:58 »
Takie prace to śliski temat. Gwarancji się nie straci, ale jak będą jakieś stuki czy trzeszczenia w zawieszeniu (o których niektórzy tu pisali) albo podobne problemy, to może być niezła przepychanka i tak naprawdę sam nie będziesz wiedział kto powinien to naprawic

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Października 2022, 22:03:49 »
Mnie na ostatnim przeglądzie po 30 k mechanicy z ASO napisali na karcie wykonanych prac - dopisek - "gratulacje profesjonalnie wykonanej konserwacji podwozia".

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl