Witam.Jezdze na taksowce i w pazdzierniku zainstalowałem LPG w samochodzie Landi Renzo w Fugazi.Śmiało mogę polecic ten zakład.Toyota orginalnie zaklada u nich instalacje gazowe wiec troche dlugi czas oczekiwanie na instalacje.W instalacji nie slychac zadnego klikania tylko pierwsze kiedy sie załącza na gaz pozniej cisza.Najwiekszy zbiornik jaki mozna tam zainstalowac aby podloga sie nie podnosila to zbiornik 680-200.Zbiornik o pojemnosci 58 l wchodzi max 46 litrow gazu.Instalacja ma gwarancje na 100 tys km albo na 2 lata zalezy co pierwsze nastąpi.Przeglady pierwszy po 1000 km darmowy nastepnie co 15 tys km.Po 15 tys km do wymiany 1 filtr cena 170 zl.Przy 30 tys km wymiana 2 filtrow cena 210 zl.Spalanie gazu 6-7 litrow zalezy od sposobie jazdy.Zawór zainstalowany koło wlewu paliwa z dopłatą 150 zł.Koncowka wykrecana dokladana przez firme Fugazi.
Dziekuje Redsik za odpisanie, dzwonilem dzisiaj do nich, chca 4500zl za instalacje, myslalem ze bedzie max 4tysie - troche drogo.
Co mi sie nie bardzo u nich podoba to autostrojenie przez port OBDII czyli automatycznie trace mozliwosc pozniejszego uzywania tego portu, a mialem taki zamiar.
Pytalem sie o pelen wlew, gazownik stwierdzil ze sie nie zmiesci, choc widzialem "na internetach" ze tak.
Gazownik stwierdzil rowniez ze filtr odstojinkowy jest zupelnie nie potrzebny - byc moze jestem w stanie sie z tym zgodzic.
Terminy o dziwo maja na juz.
Nie wiem czy jestem w stanie wydac 4500zl za cos z czego wiem ze nie bede w pelni zadowolony.
Pozdrawiam.
Masz rację, wydać można i dużo ale jak się otem jest z tego zadowolonym.
1, Strojenie przez odb stałe jest dobre i powinno mieć możliwość wyłączenia w każdej chwili żeby można było z portu normalnie korzystać (w mojej instalacji robi się to np. trzymając przycisk 4 sekundy) i wtedy instalacja powinna chodzić dalej nienagannie i idealnie bo podstawą jest porządne dostrojenie a nie byle jakie i niech sobie po odb koryguje cały czas.
2. Wiadomo że wlew pełny wchodzi tam, więc po prostu niech powie że on nie umie a nie mówi że się nie da
3. Filtr na nasze warunki i jakość gazu musi być jak najlepszy (chyba że tankujesz tylko na jedynek sprawdzonej stacji, ale i taka potrafi się nagle popsuć po zmianie dostawcy gazu)) bo to potem widać w trwałości wtrysków i działaniu instalacji w długim czasie
4. Jak mają taka cenę i terminy wolne na już to wydaje mi się że cena nie idzie w parze z jakością
Szukaj po prostu innego instalatora który ci zrobi tak jak Tobie pasuje a nie jemu