Autor Wątek: Toyota Auris II TS Hybrid, Krakow - gdzie i jakie LPG?  (Przeczytany 5890 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline patryk866s

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris II Hyb
Toyota Auris II TS Hybrid, Krakow - gdzie i jakie LPG?
« dnia: 08 Kwietnia 2022, 23:48:00 »
Witam,
Od niedawna jestem posiadaczem Toyota Auris II Hybrid Touring Sports 1,8 2016r.
Z czystym sumieniem moge powiedziec ze przeczytalem kazdy watek na tym forum i ciagle sie napotykam na zmiane tematu przez osoby podwazajace sens instalacji, marudzace o oplacalnosci w skali roku itp.
Mi zalezy na konkretnych odpowiedziach na moje ponizsze pytania:

1) Landi Renzo czy Stag ?
Mialem kiedys Staga w Lagunie III i bylem zadowolony, z Landi nie mam doswiadczenia.

2) Gdzie w Krakowie moge znalesc dobrego montera?
Bylem w kilku warsztatach i 3 gazownikow polecalo mi BRC, tak sie akurat skladalo ze wszyscy 3 mieli na sobie czerwone polary z BRC...

3) Czy butla 680x220 wejdzie pod ta nizsza podloge?
Zalezy mi zeby nie podnosila dykty i miescila sie na styk pod pojedyncza podloga (mam ale nie uzywam podwojnej).

4) W ktorej instalacji nie bedzie ciagle klikac elektrozawor przy butli?
Czytalem na forum ze w Stagu mozna wylaczyc to w ustawieniach i po odpaleniu i pierwszym kliknieciu, caly czas zawor przy butli pozostaje  otwarty... ale czy to jest bezpieczne przy wypadku i legalne? Jak to wyglada w Landi Renzo?

5) Filtr odstojnikowy Alex 360 czy zwykly przeplywowy?
W poprzednim aucie mialem odstojnikowy Alex 360 i przy kazdym przegladzie lpg, filtr byl pusty (?)

Z gory dziekuje za odpowiedzi

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS HYBRYDA
Odp: Toyota Auris II TS Hybrid, Krakow - gdzie i jakie LPG?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Kwietnia 2022, 15:45:24 »
Witam.Jezdze na taksowce i w pazdzierniku zainstalowałem LPG w samochodzie Landi Renzo w Fugazi.Śmiało mogę polecic ten zakład.Toyota orginalnie zaklada u nich instalacje gazowe wiec troche dlugi czas oczekiwanie na instalacje.W instalacji nie slychac zadnego klikania tylko pierwsze kiedy sie załącza na gaz pozniej cisza.Najwiekszy zbiornik jaki mozna tam zainstalowac aby podloga sie nie podnosila to zbiornik 680-200.Zbiornik o pojemnosci 58 l wchodzi max 46 litrow gazu.Instalacja ma gwarancje  na 100 tys km albo na 2 lata zalezy co pierwsze nastąpi.Przeglady pierwszy po 1000 km darmowy nastepnie co 15 tys km.Po 15 tys km do wymiany 1 filtr cena 170 zl.Przy 30 tys km wymiana 2 filtrow cena 210 zl.Spalanie gazu 6-7 litrow zalezy od sposobie jazdy.Zawór zainstalowany koło wlewu paliwa z dopłatą 150 zł.Koncowka wykrecana dokladana przez firme Fugazi.

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Kwietnia 2022, 18:51:19 »
jaka cena teraz założenia instalacji do hybrydy?

Offline jk7149521

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Kwietnia 2022, 23:11:15 »
jaka cena teraz założenia instalacji do hybrydy?
2600-3600. Około miesiąc temu jak zakładałem w swoim to takie ceny dostałem.

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwietnia 2022, 09:18:24 »
Kraków Landi Renzo z wiekszym zbiornikiem i wlewem gazu w klapce okolo 4000 tys zł.

Offline patryk866s

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Kwietnia 2022, 22:38:35 »
Witam.Jezdze na taksowce i w pazdzierniku zainstalowałem LPG w samochodzie Landi Renzo w Fugazi.Śmiało mogę polecic ten zakład.Toyota orginalnie zaklada u nich instalacje gazowe wiec troche dlugi czas oczekiwanie na instalacje.W instalacji nie slychac zadnego klikania tylko pierwsze kiedy sie załącza na gaz pozniej cisza.Najwiekszy zbiornik jaki mozna tam zainstalowac aby podloga sie nie podnosila to zbiornik 680-200.Zbiornik o pojemnosci 58 l wchodzi max 46 litrow gazu.Instalacja ma gwarancje  na 100 tys km albo na 2 lata zalezy co pierwsze nastąpi.Przeglady pierwszy po 1000 km darmowy nastepnie co 15 tys km.Po 15 tys km do wymiany 1 filtr cena 170 zl.Przy 30 tys km wymiana 2 filtrow cena 210 zl.Spalanie gazu 6-7 litrow zalezy od sposobie jazdy.Zawór zainstalowany koło wlewu paliwa z dopłatą 150 zł.Koncowka wykrecana dokladana przez firme Fugazi.
Dziekuje Redsik za odpisanie, dzwonilem dzisiaj do nich, chca 4500zl za instalacje, myslalem ze bedzie max 4tysie - troche drogo.
Co mi sie nie bardzo u nich podoba to autostrojenie przez port OBDII czyli automatycznie trace mozliwosc pozniejszego uzywania tego portu, a mialem taki zamiar.
Pytalem sie o pelen wlew, gazownik stwierdzil ze sie nie zmiesci, choc widzialem "na internetach" ze tak.
Gazownik stwierdzil rowniez ze filtr odstojinkowy jest zupelnie nie potrzebny - byc moze jestem w stanie sie z tym zgodzic.
Terminy o dziwo maja na juz.
Nie wiem czy jestem w stanie wydac 4500zl za cos z czego wiem ze nie bede w pelni zadowolony.
Pozdrawiam.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Kwietnia 2022, 23:20:05 »

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Kwietnia 2022, 08:19:31 »
Dziekuje Redsik za odpisanie, dzwonilem dzisiaj do nich, chca 4500zl za instalacje, myslalem ze bedzie max 4tysie - troche drogo.
Co mi sie nie bardzo u nich podoba to autostrojenie przez port OBDII czyli automatycznie trace mozliwosc pozniejszego uzywania tego portu, a mialem taki zamiar.
Pytalem sie o pelen wlew, gazownik stwierdzil ze sie nie zmiesci, choc widzialem "na internetach" ze tak.
Gazownik stwierdzil rowniez ze filtr odstojinkowy jest zupelnie nie potrzebny - byc moze jestem w stanie sie z tym zgodzic.
Terminy o dziwo maja na juz.
Nie wiem czy jestem w stanie wydac 4500zl za cos z czego wiem ze nie bede w pelni zadowolony.
Pozdrawiam.

Masz rację, wydać można i dużo ale jak się otem jest z tego zadowolonym.
1, Strojenie przez odb stałe jest dobre i powinno mieć możliwość wyłączenia w każdej chwili żeby można było z portu normalnie korzystać (w mojej instalacji robi się to np. trzymając przycisk 4 sekundy) i wtedy instalacja powinna chodzić dalej nienagannie i idealnie bo podstawą jest porządne dostrojenie a nie byle jakie i niech sobie po odb koryguje cały czas.
2. Wiadomo że wlew pełny wchodzi tam, więc po prostu niech powie że on nie umie a nie mówi że się nie da
3. Filtr na nasze warunki i jakość gazu musi być jak najlepszy (chyba że tankujesz tylko na jedynek sprawdzonej stacji, ale i taka potrafi się nagle popsuć po zmianie dostawcy gazu)) bo to potem widać w trwałości wtrysków i działaniu instalacji w długim czasie
4. Jak mają taka cenę i terminy wolne na już to wydaje mi się że cena nie idzie w parze z jakością

Szukaj po prostu innego instalatora który ci zrobi tak jak Tobie pasuje a nie jemu

Offline patryk866s

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Kwietnia 2022, 20:07:29 »
https://autonagaz.net/
Bardzo dobra firma, tam wlasnie gazowalem moje poprzednie auto (Laguna III) i wszystko smigalo 4 lata do czasu sprzedazy.
Oni z kolei w przypadku Toyotki nie robia Landi Renzo albo Staga tylko KME

Wycena 4170zl:
https://autonagaz.net/wycena-202204121547

Mysle ze troche drogo, a i z wlewem nie wiem czy sie wywiaza.
Proponuja montaz malego wlewu i przycietego na krotszy adapter pelnego wlewu montowany na stale.
https://autonagaz.net/toyota-auris-ii-touring-fl-1-8-h-132km-2016r

Do tego twierdza za zawsze robia z autokorekta przez OBD i na moje zyczenie moga sprobowac bez, nie budzi to u mnie ogromnego zaufania.

Offline patryk866s

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Kwietnia 2022, 20:16:05 »
Dzieki Cyklista za odpowiedz.
Gazownik z autonagaz.net tez chcial stroic autokorekta po OBD, powiedzialem przez telefon ze instalacja jak dobrze wystrojona to i bez autokorekty powinna smigac to trocha zeniemowil.
2. Masz moze zdjecie jak to u Ciebie wyglada?
3. OK, dzieki.
4. Na razie Fugazi i autonagaz.net wydawali sie spoko ale szalu nie ma, a drogo.

Gazownik1 ktory odebral telefon stwierdzil ze bedzie potrzebny emulator poziomu paliwa, potem podal telefon do kolegi i Gazownik2 powiedzial ze absolutnie nie potrzebny... lol

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Kwietnia 2022, 10:43:02 »
Ad1 i 2
Ja nie mam hybrydy ale montowałem w https://autonagaz.net/ i polecam.
Powiem tyle wiedzą co robią i robią czasami takie fury...

Zrobili dużo Toyot w tym dużo hybryd. Ja polecam ale ja mam 1.6 132 KM (Instalacja LPG IV gen: STAG 4 Qbox plus, listwa barracuda, reduktor ACR02, przełącznik LED 401, bez lubryfikacji, bez dotrysku)

Podobno STAG jest dużo tańszy w późniejszym użytkowaniu. Części zamienne itp. Do STAG oprogramowanie ma każdy...

Ad3 Butle mam  49/630/200 ale w hybrydzie chyba jest inny wymiar i nie mam podwójnej podłogi.

Ad4 nie dotyczy

Ad5 Mam Filtr odstojnikowy Alex 360

U mnie instalacja kosztowała 3.400 zł ale to było dwa lata temu i nie hybryda...

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Kwietnia 2022, 13:29:28 »
Dzieki Cyklista za odpowiedz.
Gazownik z autonagaz.net tez chcial stroic autokorekta po OBD, powiedzialem przez telefon ze instalacja jak dobrze wystrojona to i bez autokorekty powinna smigac to trocha zeniemowil.
2. Masz moze zdjecie jak to u Ciebie wyglada?
3. OK, dzieki.
4. Na razie Fugazi i autonagaz.net wydawali sie spoko ale szalu nie ma, a drogo.

Gazownik1 ktory odebral telefon stwierdzil ze bedzie potrzebny emulator poziomu paliwa, potem podal telefon do kolegi i Gazownik2 powiedzial ze absolutnie nie potrzebny... lol

Akurat wlewu zdjęcia nie mam, ale pierwszy z brzegu z internetu https://toyotaklub.org.pl/wp-content/uploads/2021/04/wlew-gazu-LPG-obok-wlewu-benzyny.jpg

Wracając do obd, to jak np. jade sobie rzeszów-wrocław to w jedną stronę wyłączam obd i mam właczony hybrid asistanst, a w drugą stronę jest normalnie z obd jazda. Odczuć z jazdy innych nie ma, spalanie porównywalne zależne od prędkości średniej a nie do tego czy odb włączone czy nie.

Ciekawe co to emulator poziomu paliwa? Cos co oszukuje komputer benzynowy czego efektem jest podawanie przez niego spalania gazu a nie benzyny czy cos innego?

Ja montowałem w grudniu w lublinie i 3600 brutto zapłaciłem, butla 58l/680, lpg tech 324obd centralka, wtryski yeti, filtr perfect blue

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Kwietnia 2022, 19:42:47 »
Kiedy zakladalem gaz to naprawde musialem dlugo czekać.Dopiero teraz zauwazylem ze jest mozliowsc zainstalowania pelnego wlewu bez adaptera u nas w hybrydzie.Znalazłem taką koncowke krotką ciekawe czy jak ją zamontuje to czy bedę mogl spokojnie zamknac klapke??Moze ktoś juz to sprawdzał??

Offline lukket

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Kwietnia 2022, 15:42:37 »
Właśnie minęły mi dwa lata instalacji Landi w moim Aurisie TS Hybrid. Montaż w http://gazujemy.pl/, nie miałem najmniejszych problemów z eksploatacją przez dwa lata.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Kwietnia 2022, 18:52:54 »
Montaż w http://gazujemy.pl/, nie miałem najmniejszych problemów z eksploatacją przez dwa lata.

To reklama? Może z jakichś powodów brak klientów w tej firmie?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl