Autor Wątek: Warto kupić całe koła na zimę?  (Przeczytany 32622 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
Warto kupić całe koła na zimę?
« dnia: 18 Kwietnia 2022, 13:26:18 »
Ponieważ kończy się sezon zimowy, spodziewam się obniżek na zimowe opony. Przekonajcie mnie dlaczego warto zaopatrzyć się w całe koła (felgi, czujniki, opony).
Przejrzałem sporo wątków i nie znalazłem zbyt wielu argumentów.
Niby zaletą jest możliwość samodzielnego założenia kół, ale:
- nie mam płaskiego podjazdu,
- mam blisko warsztat, który m.in. zmienia opony za rozsądną cenę,
- sam nie wyważę,
- jestem leniem.

Opony mogę trzymać w pionie na gotowej półce pod sufitem w garażu. Na trzymanie pełnych kół (jedno na drugim) nie mam już miejsca.

Mógłbym ew. mieć mniejsze fele i "wyższe" gumy, ale w papierach homologacyjnych są wpisane opony R19. Nie wiem na ile to istotne. Nie chcę kombinować bez potrzeby.

Jakie jeszcze są powody do posiadania całych kół a nie tylko opon?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Warto kupić całe koła na zimę?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Kwietnia 2022, 13:36:38 »
Kup sobie opony całoroczne i po kłopocie.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Kwietnia 2022, 14:40:29 »
Jak Cię stać, dużo jeździsz, masz gdzie trzymać, lubisz zmiany. Jeśli mało jeździsz, nie masz co roku zim stulecia to kup całoroczne. Ja mam gdzie trzymać, zawsze miałem komplet kół zima/lato, ale gdy przesiądę się na ravkę to kupię całoroczne, bo nie uśmiecha mi się wydawać na nowy komplet kół zimowych, a rocznie jeżdżę ok. 5 tys. km.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Kwietnia 2022, 15:22:49 »
Kupię raczej zimowe. Lata są ostatnio gorące a i zimą bywa ślisko. Zmiana - nie problem.
Zastanawiam się tylko, czy warto brać felgi i mieć całe koła, czy lepiej same opony (tak zwykle robiłem).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Kwietnia 2022, 16:53:47 »
Ja stosuję dwa komplety kół od dawna. Jedyną wadą jest koszt (zmiana kół to dla mnie nie wada). Zalety: Dwa dedykowane komplety, bez półśrodków, felgi l nawet po latach jak nowe ( łatwość umycia i konserwacji zdjętych kół, jak się dba), można koło wozić jako zapas, wymiana we własnym zakresie lub taniej od ssmych opon w warsztacie, dwa wzory felg jak ktoś lubi zmiany, opony wytrzymają długo po tym,  jak wielosezon nie będzie się nadawał do użytku zimą.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Kwietnia 2022, 17:23:16 »
Ja dokładnie tak jak Krisman - 2 kpl kół od dawien dawna. Zimówki w moim terenie i sposobie użytkowania auta muszą być, więc drugi komplet to fabryczne letnie. Tanie takie rozwiązanie nie jest ale i tak najmniejszy potem z tym problem. A mam złe doświadczenia z czasów przekładania opon - zawsze jakieś jaja z wyważeniem, coś gdzieś biło, drgało, kolejki u wulkanizatorów,  zarżnięte gwinty śrub lub dokręcone tak że oszaleć można, porysowane felgi . A tak sam sobie spokojnie zmieniam, sam sobie czyszczę i przy okazji przeglądam stan hamulców, ciśnienia, umyję, odczyszczę i w zasadzie to lubię robić, zwłaszcza na wiosnę.

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Kwietnia 2022, 19:36:29 »
Tez uważam że lepiej mieć 2 komplety kol. Jeszcze moje auto nie jest wyprodukowane ale już szukam 2 kompletu kol na zimę. Zastanawiam czy zamówić od dealera kola 19 cali firmy Royal na oponach nokian o których są różne opinie, czy lepiej kupić felgi i samemui zainwestować w dobre opony np michelin a u dealera kupic tylko czujniki ciśnienia żeby wklepał je do samochodu przy odbiorze.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Kwietnia 2022, 22:18:33 »
Zastanawiam czy zamówić od dealera kola 19 cali firmy Royal na oponach nokian o których są różne opinie, czy lepiej kupić felgi i samemui zainwestować w dobre opony np michelin
Pisanie o tym czy Nokiany są złe a Micheliny dobre ne ma większego sensu. Mało kto ma okazję w mniej więcej porównywalnych warunkach porównać różne opony. Ja mogę powiedzieć że Nokiany dają radę. Na płaskiej oblodzonej ulicy osiedlowej ruszały (AWD) badzo sprawnie - przejchałem na nich od zakupu jakieś 4 tys km i nie mam zarzutów. Podobnie bym ich pewnie nie miał do jakichkolwiek innych sensownego producenta.
Felgi to rzecz gustu. Mi faktycznie te Ronale aż tak bardzo się nie podobają ale w moim wypadku 4000 zł za cały komplet to była tak dobra oferta, że nie marudziłem. Podstawową wadą jest ich kształt który trochę utrudnia wożenie takiego koła na zapasie. Na to warto zwrócić uwagę wybierając felgi z planem używania ich jako zapasu. Jeśli nie wynegocjujesz sensownej ceny za komplet z salonu to faktycznie można kombinować wyciągnąć inne gratisy, a opony i felgi wybrać te najlepsiejsze z najlepszych wg swojego gustu.

BTW po zmianie na letnie nie byłem w stanie pzełączyć kompletu czujników. Pojechałem w końcu do ASO i na poczekaniu zrobili. Zakładając koła zimowe nadpisali numery czujników z fabrycznych kół letnich. Mam nadzieję, że teraz te letnie wprogramowali jako drugi zestaw ale to już na jesień się przekonam ;)
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2022, 22:21:30 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Kwietnia 2022, 23:34:47 »
Niby mieszkam na nizinie , powiat Poznański , ale w tym roku miałem taka zimową sytuację ,że wątpię czy całoroczne dały by radę. Dlatego od zawsze dla samochodu który jeździ najwięcej kupuje dwa komplety kół. Właśnie dla tego jednego razu który czasami decyduje o życiu , lub.......................
RAV4 2.5 hybrid

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Kwietnia 2022, 02:06:37 »
Są jeszcze opony letnie z zimowym atestem i w to celuję.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Kwietnia 2022, 05:48:43 »
Za 4 tys zl masz rację tez bym się nad nimi nawet nie zastanawiał minuty. W grudniu jak zamawiałem auto kosztowały 7 tys zl w promocji, teraz natomiast około 8700 zl . W tej kwocie można już kupic np czarne felgi od selectione 19 cali oraz oponki Continental lub Michellim które na pewna będą cichsze. Muszę tylko zapytać dealera czy mogę założyć felgi 19 ki od selection do executive. Tam też są 19 ski tylko czy są one identyczne, bo np od plug in już nie pasują.  Opony są 225/55, z tego co się orientuję natomiast  do benzyny są 235/55.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Kwietnia 2022, 07:45:38 »
Nie warto.
Jeżeli mieszkasz w większym mieście i w terenie nizinnym to nawet bez sensu kiedy mamy takie zimy jakie mamy a opony całoroczne z segmentu premium mają świetne parametry.
Każdy jednak musi zdecydować sam. Ja od kilku lat jeżdżę na całorocznych i jest ok.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Kwietnia 2022, 09:56:09 »
Nie warto.
Jeżeli mieszkasz w większym mieście i w terenie nizinnym to nawet bez sensu kiedy mamy takie zimy jakie mamy a opony całoroczne z segmentu premium mają świetne parametry.
Każdy jednak musi zdecydować sam. Ja od kilku lat jeżdżę na całorocznych i jest ok.
a co cały rok siedzisz w domu , i nigdzie nie wyjeżdżasz? Co z tego ze zima na nizinach jest ,,wiosenna,, pojade parę razy w góry , raz na jakiś czas w Alpy i mam się zastanawiać  czy ,,inwestycja ,, w zimówki jest opłacalna :shock: :shock: :shock:
RAV4 2.5 hybrid

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Kwietnia 2022, 10:01:54 »
Dlatego napisałem że każdy musi sobie odpowiedzieć sam. Przy moim trybie podróżowania stwierdzam że nie warto. W Alpy nie jeżdżę, w naszych górach zawsze dawałem jakoś radę aby podjechać pod Pensjonat. W awaryjnych sytuacjach łańcuchy w bagażniku.
Czy to mój wymysł że najlepsze całoroczne mają zbliżone właściwości do zimowek?
Przez kilka ostatnich lat dni których jechałem po czystym śniegu lub błocie pośniegowym na prawdę było malutko.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Kwietnia 2022, 10:33:56 »
Ja kupiłem 4 szt zimówek 235/55 x19 Michelin Pilot za prawie 4 tys za same opony. Jeżeli miałbym do tego dorzucić dobre felgi po 1000 zł za sztukę, to nie widzę sensu. Wolę zmieniać zimą i wiosną i nie kombinować z chińskimi czujnikami ciśnienia. Ale to podejście czysto finansowe. Na pewno od strony wygody dobrze móc wymienić sobie w domu koła. Także nie namawiam do wymiany samych opon, ale ja osobiście kół nie kupię, chyba, żebym dostał felgi w prezencie:))

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl