Autor Wątek: Warto kupić całe koła na zimę?  (Przeczytany 32685 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
Odp: Warto kupić całe koła na zimę?
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Kwietnia 2022, 11:42:36 »
Czujniki zawsze można kupić oryginal w salonie. Masz hybrydę czy beznyzne. Z tego co mi mówił dealer do hybrydy jest rozmiar 225/55.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Kwietnia 2022, 12:28:13 »
Z tego co mi mówił dealer do hybrydy jest rozmiar 225/55.
Mam hybrydę rocznik 2022 Executive i zgodnie z cennikiem Toyoty i moim zamówieniem, mam mieć koła 235/55 /19

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Kwietnia 2022, 12:37:37 »
235 to rozmiar letnich. Zimowe mają 225.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Kwietnia 2022, 12:53:16 »
235 to rozmiar letnich. Zimowe mają 225.
Od kiedy?

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Kwietnia 2022, 13:25:05 »
Od kiedy to nie wiem. Swoją Ravkę zamawiałem pod koniec marca na letnich oponach 235. Zakupiłem też komplet kół zimowych z nokianami. I one są 225.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Kwietnia 2022, 13:44:58 »
Od kiedy to nie wiem. Swoją Ravkę zamawiałem pod koniec marca na letnich oponach 235. Zakupiłem też komplet kół zimowych z nokianami. I one są 225.
W latach dziewięćdziesiątych pokutowało przeświadczenie, że opony zimowe powinny być o rozmiar węższe od letnich. Potem ta teza została uznana za nieuzasadnioną. Nie widziałem nigdzie w instrukcji Toyoty, że zimówki muszą być węższe od letnich.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Kwietnia 2022, 13:48:29 »
Ja też nie. Po prostu dealer takie zaproponował i takie kupiłem. Tylko takie były w ofercie do selection

Offline stalowy22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Slection
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Kwietnia 2022, 14:53:40 »
Ciekawy wątek, w chwili obecnej mam dwa komplety kół i obydwa na alusach, na zimę 16" na lato 18" - w aucie kompaktowym.

Co do zasady kupiłem tylko i wyłącznie czujniki bo resztę dostałem od dilera w ramach gratisu i tylko i wyłącznie dlatego mam dwa komplety kół.

Myśląc o nowej RAVce zastanawiałem się nad podobną kwestią, kupować komplet od dilera czy kupować opony zimowe na wypasie...odbieram w wakacje.

Na razie wygrywa opcja pod tytułem kupię same opony, szkoda mi jednak dokładać te dodatkowe 4 tysiące dla dodatkowych felg, mimo że mam gdzie je trzymać...to jednak trzymanie samych opon będzie wygodniejsze i łatwiejsze...felga jak to felga czy zimowa czy letnia może się uszkodzić.
RAV 4 Selection - 222 KM

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Kwietnia 2022, 15:04:42 »
Ciekawy wątek, w chwili obecnej mam dwa komplety kół i obydwa na alusach, na zimę 16" na lato 18" - w aucie kompaktowym.

Co do zasady kupiłem tylko i wyłącznie czujniki bo resztę dostałem od dilera w ramach gratisu i tylko i wyłącznie dlatego mam dwa komplety kół.

Myśląc o nowej RAVce zastanawiałem się nad podobną kwestią, kupować komplet od dilera czy kupować opony zimowe na wypasie...odbieram w wakacje.

Na razie wygrywa opcja pod tytułem kupię same opony, szkoda mi jednak dokładać te dodatkowe 4 tysiące dla dodatkowych felg, mimo że mam gdzie je trzymać...to jednak trzymanie samych opon będzie wygodniejsze i łatwiejsze...felga jak to felga czy zimowa czy letnia może się uszkodzić.
Mam znajomego, który ma hurtownię opon. Ponieważ furę mam odebrać w maju/czerwcu zapytałem go, czy teraz jeszcze są dostępne opony zimowe, bo słyszałem, że w ogóle z oponami robi się problem jak z innymi częściami do samochodów. Dobrał mi opony zimowe, takie żeby były przyczepne i w miarę ciche i powiedział, że nie ma problemu i można zamówić teraz. Podał mi cenę 3750 zł za komplet i powiedział, że będą za dwa dni. Następnego dnia powiedział, że nie może zamówić opon, bo są tylko trzy. Przesłał mi link do allegro w podobnej cenie. Zamówiłem opony przez Allegro, ale zanim zdążyłem zrobić przelew, facet zadzwonił i powiedział, że ma tylko trzy(rok produkcji 2022 mnie interesował) i czwartą ściągnie mi w czerwcu. Ponieważ nie chciałem ryzykować, że w czerwcu zmienią wzór bieżnika, albo w ogóle będzie problem z dokupieniem tej opony do kompletu, podziękowałem panu i anulowałem zamówienie. Potem zamówiłem na Oponeo za 3989 zł i czekałem 10 dni na dostawę z Niemiec. No i mam. Także nie wiem, czy to prawda, czy sztuczna panika, ale może być problem we wrześniu z dostępnością niektórych opon. Może warto zakupić wcześniej, jeżeli znacie rozmiar i swoje oczekiwania.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Kwietnia 2022, 15:12:36 »

może błąd w cenniku? (nie byłby to pierwszy a w zamówieniach chyba wszyscy mieli zwykły CVT do hybrydy zamiast e-CVT, więc tu też im się zdarza)
w 2021 235 miały benzynowe a 225 hybrydowe; jeśli teraz hybryda ma 235 to bez sensu dawać na zimę 225

jeśli ktoś ma exe MY22 to niech da znać czy ma 235 a jeśli tak, to jakie parametry ma felga (wzór ten sam więc zastanawiam się czy felga 2021 czy jednak coś zmienili), bo z tego co pamiętam to większy wybór opon jest 235/55/r19 niż 225

Offline dudi__

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Kwietnia 2022, 21:09:28 »
Ja kupiłem wersję awd również po to, żeby w górach zimą nie było problemu, więc zimówki to dla mnie podstawa. A całe koła to wygoda i nie dlatego, że sobie sam zmieniam (bo mi się nie chce), ale sama zmiana w serwisie obok jest szybsza i tańsza, a i same opony i felgi trochę cierpią chyba przy ściąganiu. Zamówiłem komplet razem z samochodem, dostałem cenę 5648 zł za całe koła na aluminiowej feldze. Czy te Nokiany są lepsze czy gorsze od innych, to nie wiem, w moim przypadku się sprawdzają póki co i czekam na zamknięcie sezonu, żeby zmienić w końcu na letnie.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Kwietnia 2022, 21:46:24 »
Jak masz gdzie bezpiecznie trzymać koła, to warto.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Kwietnia 2022, 22:31:10 »
Na zimę nie polecałbym opon 235/55/19. Zwłaszcza komuś kto jeździ w góry. Na samych przenajlepszych oponach pomimo napędu AWD niekoniecznie musi sie udać wszędzie wyjechać. Wtedy pozostają łańcuchy. W.g instrukcji w ogóle na 19" nie można ich zakładać. Felgi 19" mają o 5mm mniejszy offset i w nadkolu robi się ciasno - pewnie to jest powód. Robiłem przymiarki i kupiłem łańuchy o oczku 9mm - na wpadek jakbym je jednak musiał kiedys założyć. Jednak opona 235/55/19 nie dość, że wchodzi 5mm głębiej w nadkole to jeszcze ma o 11mm większą średnicę.

W ogóle to  sprawdzał ktoś w homologacji jak to jest z tymi rozmiarami? IMHO można spokojnie wkładać wszystkie rozmiary na których rózne wersje ravki wychodzą z salonu czyli od 17" do 19"
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Kwietnia 2022, 06:00:44 »
Teraz patrzę na zdjęcie kol zimowych które proponował mi dealer w momencie zakupu jest tam rozmiar 225/55 r 19 mowa o zimowych. Teraz cena 9325zl felgi plus opony nokia. Myślę że za tą kwotę kupie dobre Michelinie plus fajne czarne felgi od selectione ktore mi osobiście się bardzo podobają. Czujniki za 300 zł zamowie u dealera za 300 zł aby od razu wpisał mi je do komputera w autku.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Kwietnia 2022, 13:04:25 »
Teraz cena 9325zl felgi plus opony nokia
Ten sam zestaw taniej kupisz na necie. Ronal R57 Trend + Nokian WR SUV 4   cena 6652 + czujniki więc z "oferty" za 9325 to bym zdecydowanie nie skorzystał. No i wtedy wybierzesz sobie to co Tobie pasuje.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl