Autor Wątek: Warto kupić całe koła na zimę?  (Przeczytany 32647 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Odp: Warto kupić całe koła na zimę?
« Odpowiedź #120 dnia: 21 Września 2022, 15:03:17 »
Dzięki za wiadomości! Przekonaliście mnie, żeby spróbować z przekładaniem opon, więc zakup felg odpuszczę w tym sezonie.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #121 dnia: 21 Września 2022, 16:07:46 »
ale zdarzyło się kilka razy
Przy alufelgach to nie powinno się zdarzyć, może pęknąć niż się bardziej poddać. Może nierównomiernie przykręcane i się z czasem ułożyło, może klucz nie ma powtarzalnej pracy lub jakieś słabe felgi.
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2022, 16:09:25 wysłana przez surrender »

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #122 dnia: 22 Września 2022, 21:39:35 »
Każdy mówi homologacja, naklejka na słupku homologacja 235/55 r19, dzwoniłem do salonu słyszę homologacja a na stronie toyoty przy konfiguracji samochodu jak mój dostępne koła zimowe 18'.
Napisałem do TMP co z tymi kołami 18' maja 14 dni na odpowiedź. zobaczymy.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #123 dnia: 22 Września 2022, 22:25:32 »
W Polsce można zakładać po zarejestrowaniu auta w zasadzie dowolne opony i felgi,  o ile spełniają one warunki rozporządzenia o warunkach technicznych I bezpieczeństwa.
Nie ma obowiązku stosowania się do zaleceń producenta!
https://autokult.pl/39911,tuning-nie-zawsze-zgodny-z-prawem-przez-niewiedze-mozna-miec-powazne-klopoty

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2022, 22:28:39 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #124 dnia: 23 Września 2022, 09:25:04 »
Wprost może i nie ma, ale to tylko w tym jednym artykule. ale Rozmiar lub typ koła musi być po prostu zgodny z wymaganiami rozporządzenia o warunkach technicznych i nie zagrażać bezpieczeństwu.. Jest szerokie pole działania dla adwokatów
To raczej homologacja (np rozmiaru i obciążenia opony) wytycza granice bezpiecznego użytkowania pojazdu, także diabeł zapewne tkwi w szczegółach.
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2022, 09:41:36 wysłana przez surrender »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #125 dnia: 23 Września 2022, 09:45:19 »
Wprost może i nie ma, ale to tylko w tym jednym artykule. ale Rozmiar lub typ koła musi być po prostu zgodny z wymaganiami rozporządzenia o warunkach technicznych i nie zagrażać bezpieczeństwu.. Jest szerokie pole działania dla adwokatów
Więc mogę się zgodzić, że jeśli ktoś by założył koła rozmiarem bardzo odbiegające od standardu to prawnik z TU miałby ułatwione zadanie. Natomiast zakładanie kół, które są stosowane w innych wersjach TEGO SAMEGO AUTA jest nie do zakwestionowania. Czytam od lat fora motoryzacyjne różnych marek samochodów i gdzie sporo osób bawi się w tuning zakładając różne znacząco odbiegające od standardu rozmiary kół i nigdy nie słyszałem o przypadku by TU miało z tym jakiś problem. Wyłączając oczywiście przypadki wystających poza obrys nadkola o czym zresztą jest w artykule.

To może 255/35/22 ? Chyba by wlazły ;)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #126 dnia: 23 Września 2022, 10:43:52 »
marekj, dobrze piszesz, katalog podaje tylko rozmiary opon kół letnich (zimowych tylko rozmiary felg), ale na pewno nie do podważenie jest użycie któregokolwiek z tych rozmiarów. No, może te 17 z benzyny użyte w hybrydzie mogą nie mieć podparcia w papierach, ale to by był jakiś kosmiczny szpagat.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #127 dnia: 23 Września 2022, 13:36:46 »
w innych wersjach TEGO SAMEGO AUTA
Należałoby rozważyć, czy Golf 100-konny z oponami 175mm i Golf 200-konny z oponami 225mm to są te same auta? Bo poza wyglądem zewnętrznym chyba cała reszta będzie inna i będą zupełnie inne właściwości jezdne. Przykładowo Camry w zależności od wersji to 215/55/17 lub 235/45/18, ale tu jest dokładnie to samo auto ale też oba rozmiary są homologowane.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #128 dnia: 28 Września 2022, 12:27:34 »
Nie śledzę cen opon, ktoś może potwierdzić info z linku (ceny opon w górę)?
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2022-09-28/opony-drozeja-tak-jak-ich-wymiana/?ref=slider

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #129 dnia: 28 Września 2022, 13:39:09 »
Zakłady wulkanizacyjne mają tej zimy niepowtarzalną okazję ogrzewać się gumowym ekogroszkiem :grin:, także skandal z tymi podwyżkami :cheesy:
A tak na poważnie, u nas od 01.09 małe firmy dostały podwyżkę za kWh o 300%. To jest rozgrzewka, bo prawdziwe podwyżka ma być od nowego roku.
Prąd i ogrzewanie to pewnie główne składniki kosztów takiego zakładu.
« Ostatnia zmiana: 28 Września 2022, 13:41:12 wysłana przez surrender »

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #130 dnia: 08 Października 2022, 12:57:40 »
Przy okazji wątku o kołach - Michelin CrossClimate. Były chronologicznie CrossClimate, CrossClimate+ i CrossClimate 2. Funkcjonuje coś o nazwie CrossClimate SUV. I tu pytanie - to po prostu pierwsze CrossClimate XL i ktoś (Michelin?) nazwał je "SUV", czy faktycznie Michelin wypuścił opony specjalnie dla SUV'ów? Najnowsze to będą CrossClimate 2 i XL? Bo jest różnica w cenie w stosunku do CrossClimate SUV.

Podpinam się pod pytanie. Czy ktoś ostatnio kupował Crossclimate? Sporo tych modeli.
235/55/19 dobieram.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #131 dnia: 08 Października 2022, 16:01:57 »
Ja mam CC SUV i jestem zadowolony. Czy to specjalna opona? Nie wiem - taka była, to taka wziąłem. Pewnie od pewnego rozmiaru nazywają SUV i może ja dodatkowo wzmacniają, a może nie... CC2 wtedy nie były dostępne

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #132 dnia: 08 Października 2022, 16:36:57 »
tez mam od kilku lat, to zwykłe crossclimate tylko większe oraz o podwyższonej nośności. jakość wzorowa, świetne w zmiennych warunkach, słabe na ubitym śniegu. do nowej tez takie kupię, są stworzone do moich potrzeb..

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #133 dnia: 09 Października 2022, 10:36:19 »
Ciezki wybór bo CC2 to ulepszona generacja tej opony a SUV jest nieco starszy, ale ukierunkowany właśnie pod suvy i napęd 4x4

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #134 dnia: 09 Października 2022, 16:44:10 »
właśnie widzę że CC SUV 2 są po tysiaka. tyle nie są warte, zdecydowanie nie..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl