Autor Wątek: Warto kupić całe koła na zimę?  (Przeczytany 32658 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ralff

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: Warto kupić całe koła na zimę?
« Odpowiedź #75 dnia: 13 Września 2022, 12:32:16 »
Pytanie tylko czy np jak zastosuję opony z indeksem prędkości niższym niż jest w instrukcji i homologacji (w RAV4 jest V-240km) to czy ubezpieczyciel nie będzie miał haczyka do odmowy wypłaty odszkodowania. Tak naprawdę tylko to jest najważniejsze

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #76 dnia: 13 Września 2022, 13:09:04 »
Zastanawiam się czy mogę zastosować opony zimowe z homologacją mercedesa, model Bridgestone Blizzak LM005 235/55R19 105 H MO. Moim zdaniem mają lepsze parametry od opony bez oznaczenia MO, przede wszystkim są cichsze 70DB. W instrukcji nic nie mam na ten temat, a nie wiem jak jest w homologacji samochodu.
Co o tym myślicie ??
Możesz, rozmiar się liczy i indeksy prędkosci/nosności. To że jest homologacja mercedesa to nie znaczy ze w toyocie nie działają
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #77 dnia: 13 Września 2022, 13:11:40 »
Pytanie tylko czy np jak zastosuję opony z indeksem prędkości niższym niż jest w instrukcji i homologacji (w RAV4 jest V-240km)
To w homologacji jest index V ? To wycofuję co poprzednio odpisałem, bo nie wiem. Genralnie jak tu czytam to straszne dywagacje są nad tymi rozmiarami. Szczerze to ie znam żadnej osoby, której by ubezpieczyciel odmówil jakiejs wyplaty z powodu rozmiaru opon - co ie znaczy że tak sie nie może stać, żeby było jasne.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #78 dnia: 13 Września 2022, 13:15:23 »
Jaskrawym przykładem jest opona run flat, która może być używana w zawieszeniu przystosowanym do niej i na tym zawieszeniu nie należy stosować opon tradycyjnych.
A nie jest to tak przypadkiem że runflaty mozna stosowac tylko gdy są czujniki ciśnienia bo w innym wypadku mógłbyc sie nigdy nie zorientować ze jedziesz na kapciu? Natomiast w drugą stronę mógłbyś dostać komunikat z kompa że masz kapcia, jedź wolniej, a tu jest zwykła opona która za moment sie rozlatuje. To chyba o to chodzi.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #79 dnia: 13 Września 2022, 13:37:22 »
A nie jest to tak przypadkiem
Możliwe, ale raczej chodzi o współpracę opony z zawieszeniem (m.in. komfort i przyczepność)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #80 dnia: 13 Września 2022, 13:59:02 »
Pytanie tylko czy np jak zastosuję opony z indeksem prędkości niższym niż jest w instrukcji i homologacji (w RAV4 jest V-240km) to czy ubezpieczyciel nie będzie miał haczyka do odmowy wypłaty odszkodowania. Tak naprawdę tylko to jest najważniejsze
Zimowe opony można stosować o oczko niższym indeksie prędkości. Tak na marginesie, należy właściwie rozumieć ten indeks. Nie chodzi wyłącznie w prędkość maksymalną w sensie dosłownym, ale również o przeciążenia coś jak rwanie asfaltu. Camry przy rozmiarze 235/45/18 ma indeks Y, a nie jeździ 300km/h. To z pewnością są indeksy mocno na wyrost, ale jak ktoś lubi ostrą jazdę to lepiej przemyśleć. Co prawda letnie kupiłem o indeksie W i mam nadzieję że do więzienia z tego powodu nie pójdę :grin:
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2022, 14:36:18 wysłana przez surrender »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #81 dnia: 13 Września 2022, 15:17:49 »
Panowie, polskie prawo precyzuje jakie opony stosować można (przy niższym indeksie musi być naklejka w aucie z prędkością dopuszczalną) do tego widzę tu straszny mit homologacji, a prawda jest taka, że jeśli opony czy felgi mają takową odpowiednią, to można je stosować. To samo wyższy indeks, jest zawsze dopuszczalny.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 13 Września 2022, 15:48:31 »
Mogę się mylić, ale naklejka jest konieczna tylko przy zastosowaniu najniższego możliwego indeksu, czyli 160km/h - gdyby do Ravki dało się taki założyć. Zresztą w internetach jest kogo interesuje niech szuka. A na wyższym indeksie będzie głośniej i twardziej i na ogół drożej.
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2022, 15:56:11 wysłana przez surrender »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #83 dnia: 13 Września 2022, 18:13:48 »
A... jeszcze w swoich propozycjach chyba mieszacie opony zwykłe z XL.  Nie mam Ravki, ale pewnie powinny być XL.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #84 dnia: 13 Września 2022, 18:30:58 »
Przy zamówieniu RAV4 dostałem od dilera ofertę kół zimowych z alufelgami. Cena była dobra, więc kupiłem te koła. I teraz żałuję z powodu, który wcześniej nie wpadłby mi do głowy. Te koła z alufelgami są po prostu ciężkie i niewygodne do zdjęcia z bagażnika. Same opony są wygodniejsze.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #85 dnia: 13 Września 2022, 19:03:27 »
Te koła z alufelgami są po prostu ciężkie i niewygodne do zdjęcia z bagażnika. Same opony są wygodniejsze.
A w jakim celu masz koła wkładać do bagażnika? Wytaczasz je z garażu wprost pod samochód, zmieniasz, a letnie wtaczasz z powrotem. W bagażniku wozi się opony, jak trzeba jechać do wulkanizatora. Mając całe koła, nie musisz nigdzie jechać. A jak zechcesz raz na 3 lata sprawdzić wyważenie, zajedziesz do wulkanizatora i niech on dźwiga.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #86 dnia: 13 Września 2022, 19:06:57 »
Wytaczasz je z garażu wprost pod samochód, zmieniasz, a letnie wtaczasz z powrotem
Sytuacja się komplikuje, jak ktoś nie mieszka w domu/nie ma garażu
Fakt faktem - same opony w tym rozmiarze swoje ważą, a jeszcze z felga to nic przyjemnego nosić...

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #87 dnia: 13 Września 2022, 19:25:08 »
Sytuacja się komplikuje, jak ktoś nie mieszka w domu/nie ma garażu
Jak ktoś mieszka w domu jednorodzinnym i nie zbudował sobie garażu, samochód trzyma pod chmurką lub wiatą, to ma jakąś szopę czy budynek gospodarczy. Wtedy tam może trzymać koła. Rozumiem, że jak ktoś mieszka w bloku, to ma problem, jeżeli nie ma ani piwnicy, ani pomieszczenia gospodarczego, ale własny dom zazwyczaj ma garaż.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 13 Września 2022, 21:59:51 »
Te koła z alufelgami są po prostu ciężkie i niewygodne do zdjęcia z bagażnika. Same opony są wygodniejsze.
Zawsze trzymam koła w firmie która je wymienia. Nie jest to jakiś straszny koszt.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #89 dnia: 13 Września 2022, 22:39:11 »
Przy okazji wątku o kołach - Michelin CrossClimate. Były chronologicznie CrossClimate, CrossClimate+ i CrossClimate 2. Funkcjonuje coś o nazwie CrossClimate SUV. I tu pytanie - to po prostu pierwsze CrossClimate XL i ktoś (Michelin?) nazwał je "SUV", czy faktycznie Michelin wypuścił opony specjalnie dla SUV'ów? Najnowsze to będą CrossClimate 2 i XL? Bo jest różnica w cenie w stosunku do CrossClimate SUV. 
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl