Autor Wątek: RAV4 2023..  (Przeczytany 279980 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: RAV4 2023..
« Odpowiedź #240 dnia: 06 Października 2022, 08:23:46 »
Też preferuję pokrętła i mechaniczne przyciski. W samochodzie to po prostu bardziej ergonomiczne jest.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #241 dnia: 06 Października 2022, 09:32:04 »
Też preferuję pokrętła i mechaniczne przyciski. W samochodzie to po prostu bardziej ergonomiczne jest.
Chyba wszyscy to preferują, oprócz producentów aut

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #242 dnia: 06 Października 2022, 11:23:56 »
Niektóre modele już wracają do przycisków i gałek, w ograniczonym zakresie ale jednak.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #243 dnia: 06 Października 2022, 21:20:05 »
Pokrętła mechaniczne też nie kosztują fortuny...
Przecież teraz oszczędzają na każdej szpilce, bo przy skali produkcji idzie to w miliony

Nie zgodzę się. Wiem, że to modne ponarzekać na cięcie kosztów u producentów, ale to nie jest ten przypadek. Nie wiem czy takie oszczędności byłyby istotne nawet dla Dacii czy jakichś chińskich wynalazków, a co dopiero dla toyoty.
Gdyby chodziło o kasę, to podnieśliby cenę o 100 ojro i byliby jeszcze 80 do przodu

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #244 dnia: 07 Października 2022, 08:33:06 »
Nic nie zastąpi fizycznych przycisków i pokręteł.  Można się spierać, które z nich są najpotrzebniejsze w samochodzie, ale myślę że głośność audio oraz sterowanie temperaturą to minimum. I nie chodzi wcale o wygodę, tylko o psychomotorykę. Chodzi o to, że nasze ciało zapamiętuje ten ruch i wykonuje go półświadomie (tak jak np pianista nie zastanawia się który klawisz akurat wcisnąć na koncercie czy koszykarz, skąd ma rzucać za 3 punkty - po prostu przez ćwiczenie ten ruch zostaje "wbudowany" w ciało). Każdy z Was kiedy musi szybko ściszyć radio odruchowo sięga do pokrętła i ścisza radio, a nie klika ileś tam razy na kierownicy. I dlatego ikona na ekranie nigdy nie da nam tego fizycznego czegoś. Oczywiście są też instrumenty bez klawiszy jak np skrzypce, ale ich nauka wymaga o wiele więcej od użytkownika. Czy naprawdę chcemy sobie utrudniać życie?
Z drugiej strony gdybyśmy mieli za dużo przycisków, to też jest piekło. Oczywiście mogę się zgodzić, że deska rozdzielcza bez pokręteł może wyglądać lepiej, ale to jest kwestia estetyki, nie ergonomii.
Ciekawe by było gdyby jakaś firma produkująca samochody oferowała wersję z lub bez pokręteł i co wtedy by klienci wybierali oraz jakie mieli spostrzeżenia z użytkowania.
A i tak jest najważniejsze, żeby działało i się nie psuło.  :grin: I żeby można było wreszcie odebrać samochód  :grin:

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #245 dnia: 07 Października 2022, 10:36:57 »

Sąd w Niemczech ukarał kierowcę za używanie ekranu dotykowego w czasie jazdy i przez to spowodowanie kolizji (kierowca włączał wycieraczki poprzez menu ekranowe). Czyli tak naprawdę sąd ukarał go za posiadanie pojazdu z ekranem dotykowym, zamiast pokręteł czy przycisków.

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/niemiecki-sad-ukaral-kierowce-tesli-za-obsluge-ekranu-dotykowego-podczas-jazdy/nsr4svg

Moim skromnym zdaniem wyrok słuszny.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #246 dnia: 07 Października 2022, 12:01:40 »
Fajny przód...
https://youtu.be/dzUABhcaA4o

Zobacz sobie takie rendery sprzed paru lat jak miał wyglądać obency model. Niczym to nie pokryte. Fantazja kogoś.
Ale fakt - ciekawy przód.

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #247 dnia: 07 Października 2022, 13:59:31 »
Mały offtop, ale właśnie natknąłem się na filmik Audi A7 gdzie gość od 3 lat zmaga się z takimi problemami.

https://www.youtube.com/watch?v=UBlbfSre7_4

Aż ciężko uwierzyć, że takie samochody trafiają do sprzedaży.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #248 dnia: 07 Października 2022, 18:08:56 »
chyba trochę się pogubiliśmy: różnica miedzy przyciskami dedykowanymi oraz dotykowymi jest jednoznaczna. dotykowe w połączeniu z haptyką zwrotna są jak najbardziej w porządku, oraz lepsze od fizycznych opartych na gumowych mechanizmach, tzn bez wyczuwalnego kliku. niewątpliwie są tez droższe w produkcji. natomiast dedykowane są niezbędne do obsługi podstawowych funkcji..

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #249 dnia: 11 Października 2022, 19:04:59 »
Czy są już jakieś filmiki gdzie można zobaczyć nowe multimedia w RAV2023? Na YT nie mogłem nic znaleźć, jedynie jakieś rendery.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #250 dnia: 11 Października 2022, 20:21:02 »
Czy są już jakieś filmiki gdzie można zobaczyć nowe multimedia w RAV2023? Na YT nie mogłem nic znaleźć, jedynie jakieś rendery.
Bo jeszcze takiego rav4 nie wyprodukowali  :grin:
Prawdopodobnie musisz poczekać jeszcze do końca października aż ludzie w USA/Canadzie dostaną.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #251 dnia: 11 Października 2022, 21:22:02 »
Powiedzcie mi ludziska kochane, czy napęd AWD  da się załączyć "ręcznie" na stale, czy o tym decyduje elektronika ? bo w AWD-i nie da się, to wiem.
« Ostatnia zmiana: 11 Października 2022, 21:38:03 wysłana przez witek1965 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #252 dnia: 11 Października 2022, 22:19:37 »
Da się w określonym zakresie,  bo DTV ma kontroler Multi Terrain Select czyli możliwość optymalnego sterowania napędem w wybranych warunkach.
Tryb "Mud&Sand" - w przypadkach, gdy wymagane jest skręcenie wszystkimi kołami, niezależnie od poślizgu - błoto, śnieg, piasek o umiarkowanej głębokości (nie kopać głębiej niż pozwala na to prześwit). Sprzęgła 4WD są załączane z maksymalną siłą (napęd na wszystkie koła jest „zablokowany”) do 40 km/h. Emulacja Difflocka jest minimalna i nie zapobiega poślizgowi.

"Skała i brud"tryb - dla przypadków, w których wymagane jest zapewnienie maksymalnego momentu obrotowego na kołach o najlepszej przyczepności - kręcenie się po przekątnej, nierówne lub niejednolite powierzchnie. Sprzęgła 4WD są załączane z maksymalną siłą (napęd na wszystkie koła jest „zablokowany”) do 25 km/h. Emulacja Difflocka jest maksymalna, ślizgające się koło jest hamowane szybciej i mocniej (z przodu, bo z tyłu wystarczy nie sprzęgać).

« Ostatnia zmiana: 11 Października 2022, 22:27:21 wysłana przez Krisman »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #253 dnia: 12 Października 2022, 00:50:45 »
Czyli jednak elektronika o tym decyduje na podstawie uślizgów. Nie ma możliwości po prostu włączenia napędu na 4 koła na stałe. Dzięki

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #254 dnia: 12 Października 2022, 07:12:57 »
Tak, to nie jest klasyczne 4WD, choć w homologacjima wpis "stały naped", ale łatwo zauważysz,  że po wciśnięciu odpowiedniego przycisku kontrolera, na ekranie z symulacją  obrazową siły ciągu kół, napędza wszystkie do danej prędkości.  Potem już w zależności od przeciążeń czy uślizgów.
Typowo dla AWD.
« Ostatnia zmiana: 12 Października 2022, 07:16:38 wysłana przez Krisman »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl