Autor Wątek: RAV4 2023..  (Przeczytany 280361 razy)

Offline Ruda Wredna

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V EXE AWDi
Odp: RAV4 2023..
« Odpowiedź #645 dnia: 12 Lutego 2023, 21:42:30 »
No to w sumie też jakiś punkt widzenia, a 1000 km zasadniczo to też nie jakoś super dużo.

Nasunęło mi się kilka pytań:

1. Dodatki w sensie pakiety tylko tutaj już chodzi mi o te typu kratka z tylu i przegroda dla psa, stopnie boczne, chlapacze i ta cała reszta. Zamawialiście to od razu, czy jak auto było już w kraju? Handlowiec mi powiedział, że wszystkie te bajery i tak montują u nas i mamy jeszcze czas żeby to zamówić. Auto ma być do odbioru wrzesień/październik w produkcji sierpień i mam przyjść właśnie pod koniec wakacji z lista co chce.
2. Stopnie boczne? Macie sprawdza się to jakkolwiek czy tylko kolejne miejsce zbierania brudu? Z jednej strony fajnie wyglada z drugiej mało która RAVke widuje z tymi stopniami i tak się zastanawiam nad sensem ich montażu. Może dzieciakom by było łatwiej wsiadać. Ja osobiście mam mieszane uczucia. Mój tata ma w dacii duster i jak miałam okazje z nim jeździć to jakieś to takie nieprzydatne było wręcz człowiek nie wiedział jak ma wyjść, bo ni na to nogę postawić (wysoka jestem i bez problemu dosięgałam do ziemi), a jak na to nie stawać to nogawki brudne.
3. Ponieważ mam duuuuzo jeszcze czasu rozkminiam skywiev. Ogólnie fajny bajer jak się ma dzieciaki, a i ja mam ogromny sentyment do szyberdachów. Tylko nie licząc plusa w postaci umilenia dzieciom długiej podróży (raczej na chwile niż na dłużej) macie jakieś minusy? Gdzieś mi się obiło o uszy, że sobie lubią pęknąć, że konstrukcja auta traci na sztywności. Nawet nie chce wiedzieć co by było jakby coś na ten dach spadło i to się potłukło…
Może jeszcze jakieś inne plusy? Strasznie nie lubię klimatyzacj, bo jakbym jej nie obstawiała od razu mam problemy z gardłem i szybry zawsze były moim ratunkiem w lato. No i jest jeszcze kwestia ewentualnego wydłużenia terminu realizacji.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #646 dnia: 12 Lutego 2023, 21:56:45 »
1. Zamawiałem przy konfiguracji.
2. Na forum napisali, że zbiera brud i nie jest potrzebne (chyba że po to, żeby coś montować na dach) .
3. Mam, chwalę sobie, jest osobny wątek na forum i nie ma co zaśmiecać wątku.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #647 dnia: 12 Lutego 2023, 21:59:37 »
Ad 1. Ja zamówiłem od razu, moim zdaniem warto ponieważ od razy chronisz lakier i blachę przed  "piaskowaniem". W dodatku ja mam termin na grudzień czyli duże szanse na chlapę, błoto i sól. Przegrode dla psa i prawie wszystko inne dołożysz sobie na spokojnie sama po odbiorze. Plus jest kilka fajnych modów jak teleskopy maski zamiast patyka czy oświetlenie bagażnika w tylnej klapie. To w dziale modyfikacjie jest tego w opór.
Ad2. Praktycznie wszyskie opinie o stopniach do RAV4 są negatywne. Ładnie wygląda ale niepraktyczne. Może dla małych dzieci pomocne. A tak to jak piszesz, ciężko na to stanąć a jak nie stajesz to nogawki brudne. W Jeepie mam progi z ochronnymi rurami - rolę ochronną spełnia, ale jak się zapomnę i nie odstawię dalej nogi to nogawki brudne. JA sobie odpuściłem.
Ad 3. SkyView to jest opcja do produkcji, tego nie dołożysz w gotowym samochodzie. Znaczy dołożysz ale to wymiana dachu itp. Nie sądzę byś decydowała się na to w nowym samochodzie - koszta a przede wszystkim gwarancja na blachę i pewnie elektronikę idzie się paść. Dołożenie SkyView przed produkcją to zmiana zamówienia a raczej nowe zamówienie - nowe ceny i lądujesz na znowu na końcu kolejki od nowa,
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2023, 22:02:10 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #648 dnia: 12 Lutego 2023, 23:49:30 »
1. Zamawiasz szybciej. Montuje to raczej salon.
Chlapaczy nie brałem. Ani to nie wygląda, ani nie mam zamiaru jeździć głównie po lasach czy szutrze. W starym aucie też nie miałem i nie widzę jakiś obić itd. Auto i tak myć trzeba.
2. Stopnie boczne - nie dzięki. Po co?
3. Skyview? Poszukaj. Rozprawek, rozkminiania było sporo. Oczywiście kto wywalił 6000 zł to chwali bo czemu ma nie chwalić. Na pewno to bajer, głównie dla pasażerów na tylnej kanapie bo z przodu to jedynie masz lekko jaśniej jak na postoju szukasz czegoś w nieoświetlonym schowku.
Mocno biłem się z decyzją, nawet po zamówieniu myślałem czy jednak nie dołożyć. Mam auto bez sky, nie żałuje, nie myślę o tym, nie jest mi ciemno w środku. Odpada wożenie kiludziesięciu kg na dachu, schiza przed tym czy coś pęknie, spadnie, porysuje się (fizyki nie oszukasz). Jest ciszej bo sky to jednak kilka db więcej.
Ale to każdego decyzja. Ja też nie lubię jak podczas jazdy coś mi nad głową przemyka. Wiele osób ma głownie to zamknięte. Jest też cieplej w zimę, zimniej w lato bo szyba i materiał jednak nie dają tyle izolacji co blacha, podsufitka, materiał. W zimę/jesień lubi parować. I to są opinie ludzi którzy mają sky.
Chcesz zrobić frajdę tylnej kanapie i mieć odrobinę jaśniej to bierz. Nic więcej.
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2023, 23:53:49 wysłana przez Axel99 »

Offline Ruda Wredna

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #649 dnia: 13 Lutego 2023, 03:19:15 »
Na kolegę sąsiada prawie się pogniewam. Wiem, że kobieta, ale do blondynki mi daleko… Że skyview po odebraniu auta nie dołożę to raczej logiczne. Wtedy prędzej bym kabriolet z niego zrobiła :-)
Poczytałam o tym trochę i chyba faktycznie szkoda kasy i zachodu, a najbardziej kolejnych miesięcy czekania, bo tak by zapewne bylo(przerzucenie na koniec kolejki).
Axell99 wiem, że auto trzeba myć  :-) a najlepiej myć jak najrzadziej  :laugh:
Dumam nad tymi chlapaczami, już nie tyle brudzeniowo, bo brudzić się i tak i tak będzie, ale właśnie szuter i bezdroża. Ja dość często zjeżdżam z asfaltu temu też nie myślałam zbyt długo nad opcja z RAV4 zamiast Camry…

I w takim razie z progami też temat jasny. Zgodnie z moimi przypuszczeniami efektowne, ale bezużyteczne.

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #650 dnia: 13 Lutego 2023, 05:42:51 »
Mi by było szkoda straty kolejki przede wszystkim. W sumie SkyView jest dość mały jak na panoramy.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #651 dnia: 13 Lutego 2023, 07:06:08 »
Rav4 awdi MY23, tempomat adaptacyjny, czy da się przestawiać zadaną prędkość co 5km/h?
W tej chwili każde kliknięcie przestawia mi o 1km/h.
Autko nie jedzie też dokładnie wg prędkości zadanej - licznik cyfrowy pokazuje 2km/h mniej niż zadana.
W poprzedniej RAV (19rok) działało to inaczej, czy przegapiłem jakieś menu z ustawieniami?
Skoro w MY20 da się, to i u Ciebie też powinno. Tak z głowy na szybko...dłuższe wciśnięcie przycisku próbowałeś?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #652 dnia: 13 Lutego 2023, 08:12:44 »
W kwestii koloru: jak już zamówiłem auto, to gdzieś tydzień później dzwoniłem do delaera (i zastanawiałem się nad różnymi zmianami), to powiedział że można bez konsekwencji zmieniać oczywiście wyposażenie dealerskie, ale i kolor też (do czasu wejścia do produkcji). I to bez wypadnięcia z kolejki. Także, jeżeli ktoś rozważa jeszcze zmianę koloru, to można się jeszcze zastanowić. Z drugiej strony to ten sam sprzedawca, który twierdził, że się nie da podpiąć samochodu do apki bez nr VIN, co okazało się nieprawdą...

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #653 dnia: 13 Lutego 2023, 08:35:38 »
Rav4 awdi MY23, tempomat adaptacyjny, czy da się przestawiać zadaną prędkość co 5km/h?
W tej chwili każde kliknięcie przestawia mi o 1km/h.
Autko nie jedzie też dokładnie wg prędkości zadanej - licznik cyfrowy pokazuje 2km/h mniej niż zadana.
W poprzedniej RAV (19rok) działało to inaczej, czy przegapiłem jakieś menu z ustawieniami?
U mnie się przestawia co +-5. Tzn od momentu przypisania bieżącej prędkości może to być np 83km/h i pierwsze kliknięcie + lub - wyrównuje do 85 lub 80. Ponieważ jest to tempomat adaptacyjny to prędkość może się zmieniać w zależności od przeszkód widzianych przez radar, ale generalnie zawsze dąży do prędkości zadanej. Nie kojarzę by była możliwość jakiejś konfiguracji tempomatu.

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 AWDi
« Odpowiedź #654 dnia: 13 Lutego 2023, 09:10:50 »
Na kolegę sąsiada prawie się pogniewam. Wiem, że kobieta, ale do blondynki mi daleko… Że skyview po odebraniu auta nie dołożę to raczej logiczne. Wtedy prędzej bym kabriolet z niego zrobiła :-)
Poczytałam o tym trochę i chyba faktycznie szkoda kasy i zachodu, a najbardziej kolejnych miesięcy czekania, bo tak by zapewne bylo(przerzucenie na koniec kolejki).
Axell99 wiem, że auto trzeba myć  :-) a najlepiej myć jak najrzadziej  :laugh:
Dumam nad tymi chlapaczami, już nie tyle brudzeniowo, bo brudzić się i tak i tak będzie, ale właśnie szuter i bezdroża. Ja dość często zjeżdżam z asfaltu temu też nie myślałam zbyt długo nad opcja z RAV4 zamiast Camry…

I w takim razie z progami też temat jasny. Zgodnie z moimi przypuszczeniami efektowne, ale bezużyteczne.

Tez bym nie zmienial nieczego w trakcie zamowienia, zeby nie stracic kolejki. A tak by na pewno bylo, przy obecnych czasach oczekiwania to szkoda nerwow.
Ja osobiscie wzialem wszystko co sie dalo (oprocz JBL bo wycieli), ale tylko daltego ze to sluzbowy wiec buzdzet mi jeszcze pozwolil. Jedynie czego nie przemyslalem, to ze kazde "udziwnienie" moze miec wplyw na opoznienia, ale tego juz teraz nie przeskocze.
Tak wiec wzialem:
- panorame (mam prywatnie w Atece, dla dzieciackow frajda, ogolnie fajne, ale potwierdzam ze drugi raz bym nie wzial, szkoda kasy, chyba ze nie Twoja)
- JBL brak (mama w Atece te 9gosnikow i sub, gra super, dla kogos kto lubi sluchac muzyki w aucie, polecam zdecydowanie jak moze brac JBL). Ja osobicie nie jestem audiofilem, po 10-15min sciszam, bo mnie zaczyna draznic wiec nie zaluje bardzo.
- chrome pakiet,
- chlapacze
- pakiet light
- stopnie boczne, tak czytalem ze to troche zbiera brud (z chalapaczami duzo mniej), prywatnie bym nie dolozyl. Natomiast w Atece powiem Wam ze na okraglo dzieciaki mi wlaza nogami po progach i wszsytko uwalone, wiec tutaj mysle ze sie super sprawdzi jednak. Dla zony pewnie tez sie przyda jako ze nizsza. Dla mnie pewnie bedzie dziwnie, i bede omijal, zobaczymy
2023.06.23: RAV4 Exe AWDi panorama, stopnie, Tokyo Red, zamowiony sierpien 2022, odebrany 22 czerwiec 2023.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #655 dnia: 13 Lutego 2023, 09:56:06 »
Ja z dodatków zamawiałem belki dachowe za ten kupon 1000zł - nie wiem czy go nadal dają. O chlapaczach powiedziałem jak dostałem info że auto w salonie. Załozyli gratis bez targowania. Zdecydowanie je chciałem ze względu na ochronę progów i brudzenie się auta. Belek progowych zgodnie z opiniami w necie nie brałem. Mogłyby faktycznie się przydać przy instalowaniu i pakowaniu boxa z nartami. Mam 190 cm i wrzucić narty do środka jeszcze daję radę ale sam montaż  boxa czy umocowanie tychże nart to robię z drabinki albo stając niestety na progach auta.
Co do Skyview to nawet mi się podoba ale brałem auto z listy tych co były dostępne od ręki i skyview było tylko w selection które mi się nie podoba z paru innych względów. W exe nie miałem wyboru.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #656 dnia: 13 Lutego 2023, 10:58:23 »
W kwestii koloru: jak już zamówiłem auto, to gdzieś tydzień później dzwoniłem do delaera (i zastanawiałem się nad różnymi zmianami), to powiedział że można bez konsekwencji zmieniać oczywiście wyposażenie dealerskie, ale i kolor też (do czasu wejścia do produkcji). I to bez wypadnięcia z kolejki. Także, jeżeli ktoś rozważa jeszcze zmianę koloru, to można się jeszcze zastanowić. Z drugiej strony to ten sam sprzedawca, który twierdził, że się nie da podpiąć samochodu do apki bez nr VIN, co okazało się nieprawdą...
Ja po 2 tygodniach zmieniłem z FWD na AWDi. Nowe zamówienie, miesiąc czekania dłużej (jak przy pierwszym zamówieniu zastanawiałem się nad AWDi to termin był październik/listopad to po 2 tygodniach już listopad/grudzień).
I u mnie też była mowa - mniej więcej przez miesiąc, tak do końca stycznia można jeszcze zmieniać zamówienie a potem wyszło że jednak to nie zmiana zamówienia a nowe zamówienie.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #657 dnia: 13 Lutego 2023, 13:55:44 »
Mi też podczas zamówienia mówili, że teraz to możemy właściwie jeszcze tylko kolor zmienić. Także powinno się dać.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #658 dnia: 13 Lutego 2023, 16:52:09 »
trochę szkoda ze nie ma w ravce stałego, wklejanego szklanego dachu; taki bym rozważył. otwierany jest problematyczny: zawiera skomplikowany i ciężki mechanizm, jest oparty na uszczelkach w stanie idealnym, oraz nie sposób szybko jechać z otwartym. trudno znaleźć zalety..

Offline Ruda Wredna

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #659 dnia: 13 Lutego 2023, 17:26:52 »
Ja z dodatków zamawiałem belki dachowe za ten kupon 1000zł - nie wiem czy go nadal dają. O chlapaczach powiedziałem jak dostałem info że auto w salonie. Załozyli gratis bez targowania. Zdecydowanie je chciałem ze względu na ochronę progów i brudzenie się auta. Belek progowych zgodnie z opiniami w necie nie brałem. Mogłyby faktycznie się przydać przy instalowaniu i pakowaniu boxa z nartami. Mam 190 cm i wrzucić narty do środka jeszcze daję radę ale sam montaż  boxa czy umocowanie tychże nart to robię z drabinki albo stając niestety na progach auta.
Co do Skyview to nawet mi się podoba ale brałem auto z listy tych co były dostępne od ręki i skyview było tylko w selection które mi się nie podoba z paru innych względów. W exe nie miałem wyboru.
U mnie sytuacja podobna tylko inna  :-)
Ja brałam samochód z listy tych dostępnych szybciej niż na koniec roku, czyli zamówiony i zwolniony. Była niebieska z bezowa skóra. Konfiguracja bajka, żeby nie moje umiłowanie do mycia ciemnych samochodów, dzieci i pies  :grin: wiec zmieniłam kolor i wnętrze i tyle. Data została bez zmian.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl