Autor Wątek: RAV4 2023..  (Przeczytany 280120 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
Odp: RAV4 2023..
« Odpowiedź #870 dnia: 19 Kwietnia 2023, 21:33:45 »
Ja mam i touch pad i dotykowy ekran. O wiele wygodniej jest obsługiwać touch padem lub joystickiem niż sięgać do ekranu dotykowego. Przynajmniej dla mnie

Przecież ty podobno wszystko obdlugijesz głosowo, bo tak najwygodniej...

Co do Mazdy: ja się chwilę zastanawiałem nad cx5, ale bardzo nie podoba mi się jej tył - wygląda jak napompowany Bałon. W dodatku jest droższa od toyoty przy gorszym napędzie. W tej cenie i rezygnując z hybrydy, można mieć fajniejsze auto jak choćby pierwsze z brzegu XC60. W dodatku jak oglądałem testy cx60 (jak już miałem ravke), to tylko utwierdziłem się w przekonaniu, że mazda to takie udawane premium, a faktyczne wykonanie jest co najwyżej przeciętne
W sumie Volvo to takie premium aspirujące jednak.
Na dobrą sprawę jedyna rzecz nie premium w Volvo, to brak silników większych niż 2.0. Po prostu to jest inna filozofia, to jest premium nie na pokaz, tylko dla osób, które nie chcą się rzucać w oczy.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #871 dnia: 19 Kwietnia 2023, 21:35:30 »
No jak nie na pokaz, skoro najważniejsza ale niewidoczna rzecz czyli silnik jest niepremium…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #872 dnia: 19 Kwietnia 2023, 23:16:37 »
No jak nie na pokaz, skoro najważniejsza ale niewidoczna rzecz czyli silnik jest niepremium…
A ja myślę, że większości klientów to nie przeszkadza.
Takie 2.0 250KM w xc60 czy v60 brzmi fajnie, ale niestety Volvo pali niebotyczne ilości paliwa.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #873 dnia: 19 Kwietnia 2023, 23:39:19 »
Brzmi jak kosiarka moim zdaniem, tylko jest nieźle wyciszony, (ale ja jestem skrzywiony pod względem brzmienia silnika - DLA MNIE z "normalnych" samochodów najlepiej brzmi V8 z AmCara). Brat ma V60 B3 MH, średnia z 30 tysięcy km to 8,2l/100 km.

Buda i wnętrze aspiruje do premium ale silnik budżetowy... Samochód "krzyczy" jestem premium. Niech somsiada szlak trafia ale silniczek malutki. Tak jak Superb 1,4 TSI bodaj. Duża buda a silniczek od wiertarki...
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2023, 23:44:32 wysłana przez topoll »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #874 dnia: 20 Kwietnia 2023, 07:54:33 »
Tak jak Superb 1,4 TSI bodaj. Duża buda a silniczek od wiertarki...
Niestety mały silnik i duża buda łatwiej sprostają normą europejskich "wyziewów" niż małe auto z małym silnikiem.

DLA MNIE z "normalnych" samochodów najlepiej brzmi V8 z AmCara
Niestety tak.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #875 dnia: 20 Kwietnia 2023, 08:25:04 »
Przecież ty podobno wszystko obdlugijesz głosowo, bo tak najwygodniej..
Owszem, wszytko to czego nie można obsłużyć touch padem, np. otwieranie szyberdachu, albo jak nie chcę odrywać rąk od kierownicy, ze względu na sytuację na drodze. Ale ty jako minimalista . któremu nic nie potrzeba, możesz tego nie zrozumieć.  :grin:
Na dobrą sprawę jedyna rzecz nie premium w Volvo, to brak silników większych niż 2.0.
Niedługo we wszystkich samochodach tak będzie. Coraz więcej aut segmentu premium ma silniki 2,0. Tylko, że one jadą , a nie mulą. Śmieszy mnie to pieprzenie o V8, V12 itd. i zachwyty nad 20 letnimi złomami, w których są zamontowane. Od dobrego brzmienia to jest filharmonia, samochód powinien być cichy zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz, żeby przyjemnie nim się jeździło i nie generował niepotrzebnego hałasu, szczególnie w mieście.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2023, 08:42:09 wysłana przez pireus »

Offline topoll

• Toyot Spamer
RAV4 2023..
« Odpowiedź #876 dnia: 20 Kwietnia 2023, 09:07:15 »
Tak jak Superb 1,4 TSI bodaj. Duża buda a silniczek od wiertarki...
Niestety mały silnik i duża buda łatwiej sprostają normą europejskich "wyziewów" niż małe auto z małym silnikiem.

DLA MNIE z "normalnych" samochodów najlepiej brzmi V8 z AmCara
Niestety tak.
Zgadza się. Kiedyś samochody tworzyli inżynierowie dla ludzi a nie księgowi dla wykonania targetu.
Miarą upadku motoryzacji jest wyścig na urwanie kolejnej setnej grama emisji a nie jak kiedyś wyścig na KM i sekundy do setki… Inna sprawa, że z punktu widzenia zwykłego użyszkodnika obydwa są równie absurdalne ;)

Do tego aktywny wydech czyli dźwięk prawdziwego silnika z „playbacku”…

pireus

• Gość
« Odpowiedź #877 dnia: 20 Kwietnia 2023, 09:19:05 »
a nie jak kiedyś wyścig na KM i sekundy do setki…
Przecież teraz samochody są szybsze i mają więcej KM. O czym Ty piszesz? Widać, że Twój najmłodszy samochód na 14 lat, ale motoryzacja od tego czasu bardzo się zmieniła
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2023, 09:21:36 wysłana przez pireus »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #878 dnia: 20 Kwietnia 2023, 09:50:34 »
a nie jak kiedyś wyścig na KM i sekundy do setki…
Przecież teraz samochody są szybsze i mają więcej KM. O czym Ty piszesz? Widać, że Twój najmłodszy samochód na 14 lat, ale motoryzacja od tego czasu bardzo się zmieniła
Nie rozumiesz tego. Są ludzie dla których samochód to coś więcej niż środek transportu czy wykładnik statusu.
Podobnie nie rozumiesz tego, że jak coś jest dobre, sprawne i działające to bezmyślnym konsumpcjonizmem jest wymienianie na coś innego tylko dlatego, że jest nowe a stare się znudziło. Dotyczy to zarówno samochodów jak i wszystkich innych rzeczy.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #879 dnia: 20 Kwietnia 2023, 10:06:04 »
Nie rozumiesz tego. Są ludzie dla których samochód to coś więcej niż środek transportu czy wykładnik statusu.
Podobnie nie rozumiesz tego, że jak coś jest dobre, sprawne i działające to bezmyślnym konsumpcjonizmem jest wymienianie na coś innego tylko dlatego, że jest nowe a stare się znudziło. Dotyczy to zarówno samochodów jak i wszystkich innych rzeczy.
To po co kupujesz rav4?
Przecież to jest najnudniejsze auto, służące żeby przejechać z punktu A do punktu B.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #880 dnia: 20 Kwietnia 2023, 10:19:27 »
Pitolenie wujka Henia na urodzinach cioci Hani. Rozumiem, że nadal używasz gramofonu Bambino, masz telewizor Neptun i lodówkę Ural.
To po co kupujesz rav4?
Też mnie to dziwi, skoro ma inne samochody do których się przywiązał emocjonalnie, z fantastycznymi silnikami i niewiele palące. Konsumpcjonizm w czysty wydaniu. No bo o hipokryzję nie posądzam.

Offline topoll

• Toyot Spamer
RAV4 2023..
« Odpowiedź #881 dnia: 20 Kwietnia 2023, 12:46:42 »
To po co kupujesz rav4?
Przecież to jest najnudniejsze auto, służące żeby przejechać z punktu A do punktu B.
Ekonomia, prosta ekonomia. Tak, ma być dupowozem z A do B. Moje aktualne daily to SUV V8. Miał uzasadnienie na wsi. Ponieważ wróciłem do Warszawy niepotrzebny mi jest samochód o wysokiej dzielności terenowej do codziennego użytku.
Do tego zużycia paliwa 20 litrów gazu na 100km. Dlatego na daily kupuję RAV4. W warunkach miejskich spodziewam się trzykrotnie niższego zużycia paliwa przy zachowaniu wygody. Do tego niższe koszty serwisowe.
Jeepa zatrzymam do celów rekreacyjnych. No a SEC to hobby.
Czy będę miał stosunek emocjonalny do Toyoty? Czas pokaże.

Inaczej mówiąc, ponieważ aktualne daily nie pasuje do nowych potrzeb to zmieniam je na takie które do nich pasuje.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2023, 13:02:46 wysłana przez topoll »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #882 dnia: 20 Kwietnia 2023, 12:55:13 »
nie rozumiesz tego, że jak coś jest dobre, sprawne i działające to bezmyślnym konsumpcjonizmem jest wymienianie na coś innego tylko dlatego, że jest nowe a stare się znudziło.
A nie bierzesz pod uwagę słów które sam napisałeś
Ekonomia, prosta ekonomia.
Chyba troszeczkę się motasz w argumentach.

Offline topoll

• Toyot Spamer
RAV4 2023..
« Odpowiedź #883 dnia: 20 Kwietnia 2023, 13:09:00 »
nie rozumiesz tego, że jak coś jest dobre, sprawne i działające to bezmyślnym konsumpcjonizmem jest wymienianie na coś innego tylko dlatego, że jest nowe a stare się znudziło.
A nie bierzesz pod uwagę słów które sam napisałeś
Ekonomia, prosta ekonomia.
Chyba troszeczkę się motasz w argumentach.
Nigdzie się nie motam, zmieniły się potrzeby to zmieniam daily. Do jazdy po mieście nie potrzebuję V8 na sztywnych mostach. Lepiej się nada hybryda na niezależnym zawiasie. Ergo Jeep jest mniej użyteczny i i zmiana daily nie jest kaprysem tylko koniecznością.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #884 dnia: 20 Kwietnia 2023, 13:16:49 »
Do jazdy po mieście nie potrzebuję V8 na sztywnych mostach.
Niektórym to nie przeszkadza. Twój samochód nie jest jakimś mastodontem. W Warszawie jeździ Jeepów na pęczki. A jak do tego jeszcze dodać przywiązanie, to zaczyna brzmieć jak zdrada  :grin: albo nawet konsumpcjonizm  :shock: Tym bardziej, że RAV nie jest samochodem typowo miejskim.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2023, 13:20:19 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl