Autor Wątek: Zabezpieczenie antykorozyjne?  (Przeczytany 12898 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Zabezpieczenie antykorozyjne?
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Maja 2022, 21:37:21 »
Ja tez nigdy nie zabezpieczałem i nie zabezpieczam. E12 miałem 13 lat i poza powierzchowną korozją na niektórych elementach nic się nie działo, podłoga i nadkola były zdrowe. Auto jeździło cały rok. Przejechałem nim 175 tys.km. Garażowane w nieogrzewanym garażu.

No, to mi dodałeś niezłej otuchy i pocieszenia, bo ja mam taki sam pogląd na konserwację, jak ty. Ci, co konserwują, wprowadzają duże zamieszanie w mojej głowie, że mam poważne dylematy, co robić. W tej chwili mnie uspokoiłeś :-)
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2022, 21:45:56 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Maja 2022, 21:42:36 »
Odkąd jeżdżę Toyotami to olej wymieniam jak w instrukcji napisano - 15 tys. i ani mniej, ani więcej. Tolerancja plus, minus to 500 km.

No i ja też identycznie ;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Maja 2022, 21:49:36 »
ci co mają samochody spalinowe zostaną obłożeni przez rządzących podatkami lub zakazami wjazdu

Jeśli tak będzie, to mam nadzieję, że nie tylko elektryki, ale i hybrydy będą uprzywilejowane ;)

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Maja 2022, 23:09:06 »
@Krzysiek001 - jeśli zależy Ci na dobrym zabezpieczeniu, to odpuść Krowna.
Nie napisałeś skąd jesteś. Jeśli z Wawy lub okolicy, to zajrzyj do strefy serwisowej na ul. Rotundy. W wakacje kupiłem Aurisa i ponieważ jeszcze bardzo dobrze od spodu wyglądał oddałem go do zabezpieczenia. Mocno przeczesalem net, obdzwonilem 5 tego typu miejsc i zdecydowałem się na nich. Zdejmują osłony, na moją prośbę też zderzak itd. Co ważne nie robią masówki i są elastyczni. Corollami jeżdżę od 16 czy 17 lat i uważam że warto je dodatkowo zabezpieczyć.
Koledzy piszą, że im nie korodują, ale szukając samochodu obejrzałem sporo egzemplarzy i większość w wieku 5 lat i więcej miała już pierwszą korozję w typowo toyotowskich miejscach - zatem u Kolegów to raczej wyjątek niż reguła. Plus dla Aurisów o tyle, że wypadają lepiej niż Priusy.
Ceny w wybranych serwisach to chyba był przedział 1500-2600, przy czym niektórzy zbyt starych samochodów nie chcą robić ze względu na zaawansowanie korozji.
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Maja 2022, 10:37:54 »
Te "kompleksowe" technologie zabezpieczania przeważnie polegają na całkowitym zniszczeniu oryginalnego zabezpieczenia fabrycznego podczas przygotowania pod kładzenie powłoki zabezpieczającej, więc radziłbym się zastanowić.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Maja 2022, 17:23:39 »
Te "kompleksowe" technologie zabezpieczania przeważnie polegają na całkowitym zniszczeniu oryginalnego zabezpieczenia fabrycznego podczas przygotowania pod kładzenie powłoki zabezpieczającej

A jak to niszczą? Piaskują? Ale tam, gdzie jest zdrowa farba to chyba tego nie niszczą? W nowym, albo prawie nowym aucie chyba tego nie robią, tylko samo mycie? I dobrze, że radzisz się zastanowić. Przynajmniej mam jeszcze jednego sprzymierzeńca w niezabezpieczaniu antykorozyjnym ;)
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2022, 17:26:02 wysłana przez fynooh »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Maja 2022, 19:45:58 »
A jak to niszczą?
Być może środki zastosowane do konserwacji w warsztacie, wchodzą w jakąś interakcję chemiczną z tymi położonymi przez producenta.
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2022, 20:05:54 wysłana przez pireus »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Maja 2022, 22:35:45 »
wchodzą w jakąś interakcję chemiczną

Ale Zbig napisał, że to niszczenie dzieje się podczas przygotowania do kładzenia powłoki, a nie po nałożeniu, więc interakcja odpada.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Maja 2022, 23:41:29 »
wchodzą w jakąś interakcję chemiczną

Ale Zbig napisał, że to niszczenie dzieje się podczas przygotowania do kładzenia powłoki, a nie po nałożeniu, więc interakcja odpada.

Przede wszystkim należało by ustalić co to takiego interakcja chemiczna w kontekście zabezpieczeń antykorozyjnych, bo to termin wzięty z farmakologii :-)

Pisząc o niszczeniu miałem na myśli technologie polegające na mechanicznym usuwaniu rdzy i pokryć, zazwyczaj przez piaskowanie, przed nałożeniem powłoki zabezpieczającej.

Dla mnie główny problem z cudownymi środkami jest taki, że cała informacja to multum bełkotliwego marketingu i zero konkretów.  W karcie charakterystyki wymieniony jest tylko propan i izobutan, stanowiące wagowo mniej niż połowę składu.  Brak jakichkolwiek atestów, chociażby typu bierzemy blachę, dzielimy na pół, jedną połowę zabezpieczamy a drugą nie i wkładamy obie do komory solnej i testujemy zgodnie ze standardem.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Maja 2022, 23:24:21 »
Te "kompleksowe" technologie zabezpieczania przeważnie polegają na całkowitym zniszczeniu oryginalnego zabezpieczenia fabrycznego podczas przygotowania pod kładzenie powłoki zabezpieczającej, więc radziłbym się zastanowić.

Kompleksowe czyli z piaskowaniem tak.
Ja mam zachowaną konserwację fabryczną umyto podwozie i nałożono dodatkową warstwę pistoletem.
W nowym czy kilkuletnim aucie bez sensu jest piaskować.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Maja 2022, 12:51:30 »
W nowym czy kilkuletnim aucie bez sensu jest piaskować.
Jak elementy są już skorodowane lub fabryczny KTL schodzi pod palcem (to jest to "cudowne" fabryczne zabezpieczenie antykorozyjne), a to się niestety zdarza i w nowych autach - to trzeba piaskować.
Inaczej to robota na darmo.

Offline Krzysiek001

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris II TS HSD
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Maja 2022, 19:06:20 »
Raz jeszcze dzięki za wszystkie wypowiedzi - czyli w sumie "na dwoje babka wróżyła"..;)

Do tego Krowna przekonało mnie głównie to, że można to zrobić na miejscu i bez dłuższego czekania/zostawiania auta (jestem z Łodzi)...

Zobaczymy, jak będę miał wolniejszą chwilę w wakacje, to może jeszcze raz się rozeznam w temacie - nawet jeśli ma to mieć głównie działanie na zasadzie placebo, to jednak w zimie spałbym nieco spokojniej, wiedząc, że podwozie jest spryskane czymkolwiek, chociaż raz za mojej kadencji w tym samochodzie :)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Maja 2022, 20:59:05 »
w zimie spałbym nieco spokojniej

No, tak, to jest najważniejsze, spać spokojniej, choćby dlatego warto zrobić zabezpieczenie ;)

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Maja 2022, 10:08:20 »
W 3 letnim u mnie to wyglądało tak

Wysłane z mojego POCO F2 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Maja 2022, 10:11:54 »
Potem po piaskowaniu i podkładzie dopiero konserwacja

Więc nie da się czegoś takiego zrobić na szybkości w jeden dzień, 3 to minimum. Pewnie jakbym nic nie zrobił to i za 5 lat nie przegryzło by się nigdzie na wylot ale korozja by postępowała. Więc skoro mam zamiar nim jeździć z 10 lat to warto było zrobić i teraz co roku pooglądać podwozie i gdzie obtarte to uzupełnić, a pewnie za kolejne 3 lata znowu pościągać plastiki i osłony od spodu i nowe ogniska rdzy pousuwać i zabezpieczyć.

« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2022, 10:15:30 wysłana przez cyklista »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl