Autor Wątek: Yaris Cross - co się podoba, co irytuje  (Przeczytany 101577 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline timide90

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris Cross
Odp: Yaris Cross - co się podoba, co irytuje
« Odpowiedź #135 dnia: 15 Listopada 2023, 15:45:51 »
Mogę podzielić się tym, co mnie irytuje - bardzo słaby akumulator.

Użytkuję samochód codziennie, na różnej długości trasy. Wczoraj wyjątkowo samochód nie był odpalany przez cały dzień, a dzisiaj rano nie chciał odpalić. Dodatkowo zaczęły pojawiać się komunikaty o awarii układu hamulcowego. Naładowałam akumulator i zgłosiłam problem w serwisie - po sprawdzeniu samochodu okazało się, że Toyota w dniu wczorajszym aktualizowała u mnie system SOS (w ramach naprawy usterki), podczas aktualizacji pobierany był prąd i w trakcie aktualizacji rozładował się akumulator. Śmiechu warte. Nie tego spodziewałam się po samochodzie za ponad 120 tys. zł.

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #136 dnia: 15 Listopada 2023, 15:54:00 »
Problem chyba dotyczy wersji hybrydowych z bezkluczykowym zapłonem. Słyszałem też, że takie wersje innych marek miewają podobne problemy. Ja mam "zwykłą" wersję i jak na razie odpala zawsze za pierwszym razem, niezależnie od tego jak długo stoi.

Offline GSnuff

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #137 dnia: 15 Listopada 2023, 16:05:57 »
Problem chyba dotyczy wersji hybrydowych z bezkluczykowym zapłonem. Słyszałem też, że takie wersje innych marek miewają podobne problemy. Ja mam "zwykłą" wersję i jak na razie odpala zawsze za pierwszym razem, niezależnie od tego jak długo stoi.
Hybryda, keyless - dwa tygodnie w garażu, odpala bez problemu. Nie ma problemu z aku, jedyne co mnie irytuje i pisałem tu parę razy o tym, to padająca bateria od alarmu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline timide90

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #138 dnia: 16 Listopada 2023, 23:28:49 »
Moja to hybryda z kluczykiem.

Kilka miesięcy temu padł mi akumulator przez włączone radio podczas sprzątania samochodu. Potem wyczytałam, że nie można korzystać z radia przy zgaszonym silniku…

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2023, 08:16:29 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline xperix

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #140 dnia: 30 Listopada 2023, 22:34:53 »
Cześć, tak na szybko po 1 miesiącu użytkowania i trochę ponad 1700 przejechanych km, Executive hybryda z i-AWD + Smart (pewnie spostrzeżeń pojawi się więcej w miarę upływu czasu):

+ elastyczny silnik do miasta i na autostradę, który pali 5-6l/100km
+ zwrotność w mieście
+ wysokie zawieszenie
+ krytykowany często hałas przy wyższych prędkościach wydaje się rzeczywiście mniej uciążliwy, chociaż nie jest to wzór wyciszenia wnętrza

- jakość wykonania (za tę cenę trochę poskąpili)
- nawiewy boczne na szyby bez regulacji manualnej (niestety dot. to również nowych modeli Corolla, czyli teoretycznie klasa C)
- między bajki można włożyć deklaracje o spalaniu 5l w zimie (niestety rozgrzanie samochodu na dystansie 10km w mieście, to spalanie 6l+, ale na + zaliczyć należy, że to i tak co najwyżej połowa tego, co oferuje konkurencja w spalinówkach o zbliżonej pojemności z turbodoładowaniem)
- niski profil opon przy felgach 18" (gdyby była możliwość, to w tej stylistyce chętniej wybrałbym 17")
- piszczące hamulce/klocki i brak wyświetlania ciśnienia opon (konieczność wizyty w salonie)
- ...i chyba najgorsze: w tej wersji brak bezprzewodowego CarPlay, to niewybaczalne w 2023 r.

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #141 dnia: 01 Grudnia 2023, 10:27:34 »
- ...i chyba najgorsze: w tej wersji brak bezprzewodowego CarPlay, to niewybaczalne w 2023 r.

Nie masz bezprzewodowego CarPlay?
Ja używam Androida i u mnie działa bez problemu. Chyba że...
Informację z katalogu o treści: "Interfejs Apple CarPlay, interfejs Android Auto™ (połączenie bezprzewodowe)" należy tłumaczyć: interfejs CarPlay połączenie przewodowe, Android Auto także bezprzewodowe. Jeśli tak, to Toyota nie postarała się ani w wyposażeniu ani w rzetelnej informacji.  :shock:

Edit. Tak wiem, przy CarPlay jest znaczek * ale wydaje mi się że dotyczy informacji o znaku towarowym Apple Inc  :-)
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2023, 10:30:15 wysłana przez T2023 »

Offline xperix

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #142 dnia: 01 Grudnia 2023, 13:27:15 »
Informację z katalogu o treści: "Interfejs Apple CarPlay, interfejs Android Auto™ (połączenie bezprzewodowe)" należy tłumaczyć: interfejs CarPlay połączenie przewodowe, Android Auto także bezprzewodowe. Jeśli tak, to Toyota nie postarała się ani w wyposażeniu ani w rzetelnej informacji.

Cześć, niestety specyfikacja zakupowa nie pozostawia wątpliwości, cyt. "Interfejs Android Auto , interfejs Apple CarPlay, (połączenie przewodowe)". Tak tylko żaliłem się, że w 2023 r. to nie przystoi...

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #143 dnia: 01 Grudnia 2023, 13:43:20 »
Mogło w ogóle nie być żadnego :)

Offline topoll

• Toyot Spamer
Yaris Cross - co się podoba, co irytuje
« Odpowiedź #144 dnia: 01 Grudnia 2023, 13:53:44 »

Informację z katalogu o treści: "Interfejs Apple CarPlay, interfejs Android Auto (połączenie bezprzewodowe)" należy tłumaczyć: interfejs CarPlay połączenie przewodowe, Android Auto także bezprzewodowe. Jeśli tak, to Toyota nie postarała się ani w wyposażeniu ani w rzetelnej informacji.  :shock:

Edit. Tak wiem, przy CarPlay jest znaczek * ale wydaje mi się że dotyczy informacji o znaku towarowym Apple Inc  :-)
Masz osobne pozycje w katalogu na przewodowe i bezprzewodowe. w Activ masz tylko przewodowe w obydwu systemach, w Comfort masz przewodowe w standardzie i bezprzewodowe w opcji. W pozostałych wersjach bezprzewodowy ale w Executive masz przewodowy w opcji! Zabawne ;)
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2023, 13:55:23 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #145 dnia: 01 Grudnia 2023, 14:31:04 »
Co nie zmienia faktu, że pozycja "połączenie bezprzewodowe" w drugiej rubryce w katalogu jak się okazuje dotyczy tylko Android Auto i to jest dopiero zabawne  :-)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #146 dnia: 01 Grudnia 2023, 14:31:36 »
A z czego to wnioskujesz?

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #147 dnia: 01 Grudnia 2023, 14:36:04 »
Z tego że Xperix ma wersję Executive i nie ma bezprzewodowego Apple CarPlay

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #148 dnia: 01 Grudnia 2023, 14:36:10 »
CP już dawno jest w znacznej części firm  bezprzewodowo, problemy są z Android Auto w części aut.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
Yaris Cross - co się podoba, co irytuje
« Odpowiedź #149 dnia: 01 Grudnia 2023, 14:37:44 »
Z tego że Xperix ma wersję Executive i nie ma bezprzewodowego Apple CarPlay
Skoro wziął opcjonalnie dostępny przewodowy?
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2023, 14:39:18 wysłana przez topoll »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl