Autor Wątek: Yaris Cross - co się podoba, co irytuje  (Przeczytany 105363 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Yaris Cross - co się podoba, co irytuje
« Odpowiedź #195 dnia: 29 Lipca 2024, 13:36:50 »
Głośno robi się przy wyższych prędkościach, wiadomo taki trochę "kiosk" na kołach.
Z tym kioskiem to przesadziłeś, po prostu nie ma żadnego wygłuszenia, ja to Toyota.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #196 dnia: 29 Lipca 2024, 14:20:30 »
Obraziłeś kiosk pireusa :P

pireus

• Gość
« Odpowiedź #197 dnia: 29 Lipca 2024, 14:59:10 »
Nie mam kiosku, nie ten gabaryt. Ala za to jest cicho  :grin:
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2024, 15:19:36 wysłana przez pireus »

Offline Bart6001

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #198 dnia: 29 Lipca 2024, 15:53:09 »
Głośno robi się przy wyższych prędkościach, wiadomo taki trochę "kiosk" na kołach.
Z tym kioskiem to przesadziłeś, po prostu nie ma żadnego wygłuszenia, ja to Toyota.

Brak/słabe wygłuszenie zgodzę się  :-)
Coś tam poprawili w temacie wygłuszenia, ale hałas nadal jest obecny.
Toyota Yaris Cross Executive FL MY2024 130 KM HEV AWD-I

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #199 dnia: 29 Lipca 2024, 16:13:50 »
Nie wiem jak inne wygłuszenia których nie widać ale dodali włókninę w boczkach przednich drzwi, szyby maja 4 mm vs 3,6 jakie mam w zeszłorocznym yarisie ale małym. Tyle że ta włóknina jest dwóch miejscach i jej grubość to jakiś żart i po wyciszeniu całości drzwi, bagażnika i nadkoli jest naprawdę przyjemnie. Gdy jedziemy po prostej tzn. spaliniak nie ma wiele roboty to można przy 90 kmh porozmawiać szeptem.
Tylna kamera ma rozmazane linie i umówiłem się na reklamację.
Z jednej strony systemy wspomagania jazdy 2024 są lepsze (łatwiej włączyć tempomatadaptacyjny, jest PDA które fajnie zwalnia gdy coś jedzie przed nami po puszczeniu gazu  itp.) z drugiej strony wkurza pikanie RSA którego nie można na stałe wyłączyć.
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2024, 16:20:26 wysłana przez marx50 »

Offline Bart6001

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #200 dnia: 29 Lipca 2024, 16:36:14 »
Zapomniałem o RSA. Tak dźwięk jest irytujący i nie można tego ustrojstwa wyłączyć jednym przyciskiem tylko za każdym razem po odpaleniu auta trzeba przebijać się przez menu w ustawieniach.
Toyota Yaris Cross Executive FL MY2024 130 KM HEV AWD-I

Offline Pigi

• Początkujący
  • Samochód:: toyota
« Odpowiedź #201 dnia: 15 Maja 2025, 21:58:16 »
Witam,
jako nowa właścicielka TYC, chciałam się na początek przywitać z Wszystkimi.
Od poczatku marca 2025 posiadam swoja przepiękną nową TYC. Wcześniej jeździłam nissanem juke, więc trochę porownuje do poprzednika. Samochód odebrałam z salonu jako nowy, rok produkcji 2025, nie był używany do prezentacji itp, stan drogomierza wynosił 4 km, ale jest kilka rzeczy, które mnie trochę rozczarowały. Np. spasowanie deski rozdzielczej, konkretnie, tak jakby "żyła swoim życiem". Czytałam, zarówno tu na forum jak i w innych miejscach, że mimo wykorzystania dużej ilości plastików, nie słychać żadnych dziwnych odgłosów, podobnie było w nissanie, plastikowo, ale cicho. A u mnie w toyotce jest kilka miejsc, które "odzywają się".

1. Najbardziej denerwujący jest, jak się okazało SCHOWEK zamykany przed przednim siedzeniem pasażera. Objawia się to tym, że zaczyna rezonansować. Dźwięk taki jakby plastik uderzał o plastik, jak by była gdzieś jakaś luźna plastikowa rzecz, luźna linka w pancerzu, jakiś swobodny kabelek, która drży i stuka o inny plastikowy element. Jak popchnę -docisnę paluszkami ten schowek, to na chwilę przestaje, milknie, po czym ponownie zaczyna drżeć i wydawać dźwięki. Najlepiej jest to słychać, jak w korku samochód się toczy i uruchamia sie silnik spalinowy, żeby podładować baterię trakcyjną, wtedy zaczyna po chwili rezonansować ten schowek. Dzieje się to mimo, że go wypełniłam miękkimi szmatkami z mikrofibry, nic w środku nie jest włożone luźno, wszystko owinięte w pluszowe szmatki, a nadal jest ten dźwięk. Zaglądałam, czy coś jest może za nim, za tym otwieranym schowkiem, co by stukało, w czasie wibracji, nic nie widać. Zwróciłam na to uwagę, praktycznie już na drugi dzień, po odbiorze samochodu z salonu. Czy ktoś z forumowiczów miał podobna sytuację, może jest coś czego ja nie zauważyłam? Czy u Państwa nie było takich problemów?

2. Druga rzecz, to jak samochód stoi na słońcu i deska się nagrzeje, to po ruszeniu samochodem z miejsca parkingowego, za odbudową licznika jakby coś pod deską rozdzielczą zaczyna "pukać", tak jakby jakaś kostka uderzała od spodu, tam gdzie montują w TYC wyświetlacz HUD (u mnie go nie ma). Ale to mniej jest uciążliwe, bo po przejechaniu kilkudziesięciu metrów ustaje.

3. Kolejna sprawa, może dziwnie to zabrzmi, ale na drodze szybkiego ruchu, tak przy prędkości powyżej 100 km/h, na nierównościach, np. przejazd przez łączenie jezdni z mostem, wiaduktem - taka dylatacja, to wtedy w okolicy podsufitki, tam gdzie jest lampka pod sufitem, zaczyna skrzypieć. Czy Państwo też mają takie zjawisko?

Czy ktoś z Forumowiczów miał podobne sytuacje - szczególnie ten schowek mnie zaczyna irytować - i mógłby mi podpowiedzieć, jak sobie z tym poradzić?

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #202 dnia: 20 Czerwca 2025, 21:08:13 »
Czesc chciałem się zapytać czy yaris cross style który ma 17stki felgi czy on ma niby jakieś światło dodatkowe diodowe w aso oglądając jak dla mnie nie świeciło za bardzo przednie światło personalne kierowcy i pasazera LED ??

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #203 dnia: 20 Czerwca 2025, 21:19:18 »
Czesc czy ktoś ma toyote yaris cross z klamkami srebrnymi ?? Aygo X wydaje mi się ze ma lepsze srebrne i ładnie wyglądające. Ewentualnie macie kogoś kto maluje plastiki i zna się na tym ja je pomaluje na srebro lub zmienię z innego modelu ? Yaris zwykły nie ma srebrne ?? Wyzsze modele ?

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #204 dnia: 20 Czerwca 2025, 23:42:10 »
a mnie sie nie podoba TYC i w ogole inne suv w podobnym rozmiarze, np XC40. Mają buzki z takimi malymi oczkami, bez nosa, jak Lord Voldemort. Antypatyczne.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #205 dnia: 24 Czerwca 2025, 09:24:04 »
Ja wgl suvów nie lubię i jak mamy gdzieś jechać a jest do wyboru TYC mojej żony i mój mały melex zawsze wolę małym. 

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #206 dnia: 25 Czerwca 2025, 18:53:45 »
Czesc czy ktoś ma toyote yaris cross z klamkami srebrnymi ?? Aygo X wydaje mi się ze ma lepsze srebrne i ładnie wyglądające. Ewentualnie macie kogoś kto maluje plastiki i zna się na tym ja je pomaluje na srebro lub zmienię z innego modelu ? Yaris zwykły nie ma srebrne ?? Wyzsze modele ?

Powinny pasować od corolli

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl