Autor Wątek: Auris II FL Hybrid - problem z klimatyzacją, niska efektywność chłodzenia  (Przeczytany 4845 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vujekOP

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris 2 FL
Dzień dobry wszystkim :)

Jestem szczęśliwym posiadaczem hybrydowego Aurisa 2 FL 2018, 150 000 km przebiegu. Wraz z nadejściem wyższych temperatur zauważyłem, że klimatyzacja w aucie nie chłodzi tak jak powinna. Byłem przekonany, że jest to kwestia przeglądu okresowego klimatyzacji. Udałem się na taki zabieg co prawda nie do ASO ale do dobrego mechanika we Wrocławiu który specjalizuje się w toyotach i lexusach, również hybrydowych.

Brakowało 37g czynnika (ten nowszy), został przepłukany rownież olej w układzie. Na koniec pomiar temperatury z kratki: nie chciało zejść poniżej 10,5 stopni Celsjusza. W rezultacie efektywność chłodzenia wnętrza się nie zmieniła. Przy 22 stopniach na dworze i różnych kombinacjach ustawień klimatyzacji w aucie jest po prostu ciepło.

Podsumowując:
- czynnik i olej w układzie jest
- kompresor klimatyzacji słychać, że pracuje
- Ciśnienie układu (odczytane z maszyny do klimatyzacji) jest dobre
- Test szczelności: bez zarzutów
- Chłodnica lekko zabrudzona ale nie ma tyle by spadła jej wydajność
- filtr kabinowy ostatnio wymieniony

Czy ktoś ma jakieś pomysły co może być przyczyną? Mechanik powiedział, że póki co mam pojeździć i zobaczyć ale z racji, że dużo jeżdżę samochodem już na następny dzień widzę, że nic się nie zmieniło a klimatyzacja nie chłodzi tak jak powinna.

Tu na forum przeczytałem o kombinacji przycisków od klimatyzacji w celu wyświetlenia błędów, jednak do Aurisa I. Czy istnieje taki skrót do Aurisa II ?

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
i dzieje się tak niezależnie od trybu jazdy ustawionego i poziomu intensywności klimatyzacji?

Offline przmor

• Toyot Spamer
Pytanie zasadnicze w jaki sposób korzystasz z klimatyzacji, w trybie Auto czy ręcznym.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Ogromne znaczenie ma wilgotność powietrza zasysanego, czym wyższa tym wyższa wartość temp. na kratce.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline vujekOP

• Prawie Toyot
i dzieje się tak niezależnie od trybu jazdy ustawionego i poziomu intensywności klimatyzacji?
tak, tryb jazdy jak i siła nadmuchu klimatyzacji nie ma znaczenia.

Pytanie zasadnicze w jaki sposób korzystasz z klimatyzacji, w trybie Auto czy ręcznym.
próbowałem różnych konfiguracji. Gdy przed chwilą jechałem samochodem który był jakiś czas na słońcu to w trybie auto i ustawieniu LO dmucha chłodem na maksymalnych obrotach, jednak nie jest w stanie skutecznie schłodzić wnętrza. Gdy rano wyjeżdżam z garażu to ustawiam LO i ręcznie ustawiam sile nadmuchu i jest przez kilka godzin fajnie chłodno ale gdy tak jak dzisiaj temperatura na dworze przekracza 25 stopni to niestety ale nie jest już fajnie i chłodno.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
A nie masz czasem wciśniętego przycisku "eco"?

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline vujekOP

• Prawie Toyot
A nie masz czasem wciśniętego przycisku "eco"?

U mnie niestety nie ma przycisku „eco” ale próbowałem z opcją skutecznej wentylacji i tez nic.
Kończą mi się powoli pomysły :/

Offline przmor

• Toyot Spamer
Chodziło o tryb jazdy Eco, w którym wydajność sprężarki klimy jest mniejsza.

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS HYBRYDA
Jezdze w trybie ECO i u mnie jest lodowka w srodku wiec nie chce wiedziec jak to chlodzi na normalnym trybie.Samochod 2018 rok 70 tys km

Offline przmor

• Toyot Spamer
Też jeżdżę w Eco i mam lodówkę jeśli zechce. Auris 2014 325tys.km i nic przy klimie nie robione od nowości.

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
Strzelam - zobacz czy nie masz trybu zmniejszającego hałas ze sprężarki klimy - nie wiem czy w Cariście czy w radiu widziałem taką opcję, może to coś zmieni.
'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline pokakulka

• Toyot Leżący
  • *
Może po prostu wnętrze jest tak nagrzane, że trzeba trochę czasu żeby się schłodziło. Kanały wentylacyjne też są gorące i od razu nie poleci super zimne powietrze.

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8h TS
Jedź na porządną diagnostykę ,wróżenie z fusów nic nie da.Słabe chłodzenie może być spowodowane kilkoma elementami np. za mało czynnika,brak pracy sprężarki( to hybryda ona żyje swoim życiem ),zawór rozprężny może być cały czas otwarty,nie działa wentylator na skraplaczu.To tak w skrócie,regulacja nic nie da.Jak jest ustawiona na LO w auto ,to ma chłodzić.
lewy

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
Tak sobie myślałem że skoro klimatyzacja mechanicznie sprawna i czynnik w porządku a tobie z kratki w kabinie leci za ciepło to:
sprawdź jaką temperaturę ma powietrze na wylocie z kratki a potem co najistotniejsze przed mieszalnikiem powietrza, czyli jaka temperatura leci od klimy. Jak tam będzie ciepło to znaczy że jednak coś nie tak z wydajnością parownika, jak tam będzie zimno to znaczy że szwankuje ci mieszanie powietrza i za mało daje zimnego a za dużo ciepłego (i wtedy szukasz czy problem z silnikiem jakiejś klapki czy z czujnikiem temp. czy czym innym)

Offline vujekOP

• Prawie Toyot
Tak sobie myślałem że skoro klimatyzacja mechanicznie sprawna i czynnik w porządku a tobie z kratki w kabinie leci za ciepło to:
sprawdź jaką temperaturę ma powietrze na wylocie z kratki a potem co najistotniejsze przed mieszalnikiem powietrza, czyli jaka temperatura leci od klimy. Jak tam będzie ciepło to znaczy że jednak coś nie tak z wydajnością parownika, jak tam będzie zimno to znaczy że szwankuje ci mieszanie powietrza i za mało daje zimnego a za dużo ciepłego (i wtedy szukasz czy problem z silnikiem jakiejś klapki czy z czujnikiem temp. czy czym innym)
Na wylocie z kratek maksymalnie czy raczej minimalnie uzyskałem 10,5 stopni. Tryb jazdy również nie ma znaczenia. Udam się do porządnego serwisu, który specjalizuje się tylko klimatyzacja i niech myślą. A jak nic nie wymyślą to może magicy z ASO coś pomogą. Dziękuje wszystkim za odpowiedź. Jak uda mi się rozwiązać problem to dam znać, może komuś się przyda.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl