Autor Wątek: AAW Indiegogo - działanie, porady  (Przeczytany 72488 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: AAW Indiegogo - działanie, porady
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Maja 2022, 09:32:20 »
Spróbuję z tym wysokim kanałem WiFi 5GHz, region mam już ustawiony na polski.

Przez większość trasy komunikacja działa stabilnie, a są miejsca gdzie zrywa, to by wskazywało na problem z zajętością kanału w pewnych miejscach.
Trzeba mieć świadomość, że teraz prawie każde urządzenie nadaje coś radiowo - widzę to na naszym routerze bezprzewodowym
(ma funkcję monitorowania aktywnych urządzeń WiFi w okolicy) - pokazuje duże ilości często zmieniających się aktywnych urządzeń (w pobliżu jest sklep gdzie zatrzymują sią auta)
- przegląd marek jak w czasopiśmie motoryzacyjnym. ;)

Używam Samsunga A50, który ma WiFi AC i 5GHz, jak z przepustowością WiFi nie jestem pewien.
W sieci biurowej na WiFi AC 5 GHz, z łączem światłowodowym (300/100 Mbps) do Internetu, Speedtest na smartfonie pokazuje mi transfer 100/100 Mbps
czyli pewnie telefon przycina download, bo na PC mam 300/100.
Ale nawet 100/100 to chyba źle nie jest ?

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Maja 2022, 10:52:25 »
Markid - jak zwykle profeska, tabelka, czas na testy :). Zazdroszczę, że tyle masz czasu ;). Dzisiaj jak na złość, pass off/dongle on/mtp force retry i wyświetla zatrzymaj auto i wtedy wystartuje. Po kablu łączę i pyk od razu działa. Czas dongle wyłączyć, jestem nawet skłonny, by zrezygnować z pass (ustawić na on) i przeżyć inne dpi (a czytałem, że dpi w samym telefonie da się zrobić override dla AA).

Co zaobserwowałem, przez dongle on, nigdy nie miałem sytuacji, by było na niebiesko i nie działało. Na dongle już niebieski jest on, a jednak nie łączył zawsze.

Dzisiaj spróbuje zrobić:
USB MPT retry, dongle off, pass on - testy, bo od czasu 2.0 nie testowałem tego, a takie ustawienie na 1.x mi najlepiej poprzednio działało.

Ale syf.... chociaż rozumiem, ekran się rysuje, szkoda przecierać ;).

firek:
mam... chyba honor 10? nie mam pojęcia, nie mój ;). Prawie zawsze wybudzam ekran, bo już jestem wkurzony, że nic nie łączy.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Maja 2022, 11:20:45 »
Podziwiam kolegów. Dla mnie najbardziej wkurzającą rzeczą jest jak szeroko rozumiane różne wynalazki nie są stabilne. Człowiek kupuje jakieś gadżety i gdy chce ich użyć to nagle coś nie działa, trzeba restartować, konfigurować od nowa itp.
Chwile myślałem o tym bezprzewodowym AA ale z praktyki nie jest mi to aż tak bardzo potrzebne bo nawiw zasadzie uywam jak jade gdzieś dalej gdzie i tak muszę telefon podładować. Czytając jeszcze o tych wszystkich problemach to zdecydowanie se odpuszczę. Na razie - może jak kiedyś problemy zostaną rozwiązane to się zastanowię :D Powodzenia.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Maja 2022, 13:13:04 »
Ja jestem prawie zadowolony, bo przy jeździe miejskiej, a do tego to kupiłem - działa.
Jest to duża wygoda - telefon w kieszeni, żadnego podłączenia kabelka, w miarę szybko się uruchamia.
Irytuje mnie tylko przy jeździe podmiejskiej (30..50km) bo się co jakiś czas rozłącza.
Jak to przewalczę to będę w 100% zadowolony. Przy dłuższych trasach i tak muszę podpiąć kabelek bo nie mam w A50 ładowania bezprzewodowego.
Wtedy jeszcze kupię krótki kabelek USB jak kolega TomekSp i przykleję AAW na rzepie do "sufitu" we wnęce i ... szczęśliwie zapomnę o temacie. ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Maja 2022, 13:16:15 »
Zazdroszczę, że tyle masz czasu
W sumie to nie mam ale od czasu do czasu jak mnie coś wkurza (zwykle są to nie całkiem działające wspomagacze) to rzucam wszystko i biorę się za to by wreszcie mieć to z głowy.
Jak widać nie zawsze się udaje.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Maja 2022, 13:20:29 »
Dla mnie najbardziej wkurzającą rzeczą jest jak szeroko rozumiane różne wynalazki nie są stabilne. Człowiek kupuje jakieś gadżety i gdy chce ich użyć to nagle coś nie działa, trzeba restartować, konfigurować od nowa itp.

Mnie takie rzeczy nie wkurzają, bo przeważnie w życiu więcej nie działa prawidłowo niż działa i właśnie trzeba to ulepszać, a na to potrzeba czasu, doświadczenia, a ostatecznie satysfakcja przychodzi :).
Nawet na razie nie myślę o reklamowaniu, raczej o współpracy z twórcami, by coś poprawić lub doprowadzić to do ładu. Gdyby z 40 czy 50k sprzedanych sztuk większość nie działała to byłby lament, a jest dużo osób, którym to działa prawidłowo - sam na to liczę.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Maja 2022, 13:36:40 »
A pro po ładowania bezprzewodowego.
Mnie AAW się rozłącza wtedy, gdy telefon się mocno przegrzeje właśnie, podczas ładowania. W innym przypadku zdarzyło się mu parę razy, ale na prawdę bardzo rzadko...
Mój patent na długie trasy: uchwyt z kablem do ładowania w kratce po lewej stronie i AAW. Od razu jest chłodzony z kratki.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Maja 2022, 13:56:50 »
Mój patent na długie trasy: uchwyt z kablem do ładowania w kratce po lewej stronie i AAW. Od razu jest chłodzony z kratki.
Tylko po co? Nie prościej po prostu podłączyć wtedy telefon do kabla, bo mniej się grzeje niż podczas ładowania bezprzewodowego.
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2022, 13:58:53 wysłana przez pireus »

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Maja 2022, 05:57:23 »
Tylko po co? Nie prościej po prostu podłączyć wtedy telefon do kabla, bo mniej się grzeje niż podczas ładowania bezprzewodowego.
Przecież napisałem, że uchwyt z kablem.
AAW jest na stałe, a kabel podpięty jest do dołożonej przeze mnie po lewej w puste miejsce ładowarki.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Maja 2022, 14:46:16 »
Ok. Podsumowanie, bo dzisiaj zaczęło w miarę stabilnie chodzić.
Wiele startów/stopów, też celowych i tylko raz coś mielił dłużej, ale z 8-10 prób i każda z sukcesem, a tyle mnie urządza :).

AAW Companion app  (bold dla ustawień innych niż standardowe):
- Najnowsza wersja z Google Play
- W AAW wgrany soft 2.0.0
- USB Mode: MTP with retry Dawniej działałem na MTP force restart, spróbowałem retry i chodzi dobrze - zostaję.
- Passthrough: Disabled (zależy mi na zmienionym DPI, stąd staram się, by pracować na disabled)
- Wifi Settings: Polska, Hotspot, 5 GHz, Auto
- Start/Stop: Disabled
- Wifi connect timeout: 20000 (myślę, czy nie skrócić do 10000-15000 ms, może poprawi czasy przy problematycznych połączeniach - wcześniej odpuści i spróbuje na nowo)
- VAGina crash fix: Disabled (mamy Toyotę, to żadnego picowania błędów VW nie trzeba aktywować;P)
- Change DPI: 110 (widać jedną apkę na ekranie, ale wszystko jest bardziej zagęszczone, nie mam potrzeby widzenia okładek ze Spotify)
- Remove tap restriction: Disabled
- Disable media sink: Disabled
- Disable TTS sink: Disabled
- Auto video focus: Disabled
- Dongle mode: Disabled (jeździłem na  tym kilka razy, ale nie poprawiło jakości pracy)
- Developer mode: Disabled

Ponadto wczoraj trochę grzebałem na stronie AAW, XDA i znalazłem parę tipów dot. samych ustawień AA w telefonie.
Ustawienia ogólne Android Auto (telefon, wypisałem tylko te, które cokolwiek znaczą, nie wszystko ja leci)
Ograniczaj Wifi: off
Samochody z połaczeniem: ustawione koniecznie Dodaj nowe samochody do Android Auto (enabled) - dziwne, bo dzisiaj mam 2 auta Toyota wpisane na liście, wczoraj był jeden...
Mapy - tryb dzienny/nocny: Automatyczny, gdzieś pisali na necie, że dark mode (nocny) na stałe powodował u kogoś dziwną pracę AAW (nie potwierdzam u mnie).
Automatycznie uruchamiaj AA - Zawsze (było dawniej domyślnie - czyli decyduje samochód)
Uruchamiaj AA bez odblokowania telefonu: enabled
Automatycznie włączaj muzykę: enabled
Wszelkie OK Google mam wyłączone, więc nie potwierdzę jaki to ma wpływ (nie toleruje słuchania 24/7 przez G).
Pogoda: enabled
Położenie fotela kierowcy: po lewej ;)
Automatyczne uruchomienie: enabled, wykrywanie wyjęcia z kieszeni/torby: disabled - chcę, by AA się łączyło nawet w kieszeni, urządzenia uruchamiające: Toyota Touch
Użyj bluetooth: disabled (włącz BT, gdy działa AA)
Ekran włączony: Zawsze włączony
Włącz projekcję bezprzewodową: enabled
Analiticsa mam wyłączonego, bo po co ;)

W ustawieniach programisty (10x na wersji softu AA i pojawi się opcja programisty):
Dodaj projekcję bezprzewodową do ustawień: enabled
Reszta na off

Łączy się bardzo szybko, co każde wysiadanie i niedługo wsiadanie rusza w 20 max 30s.
Problem był jak mój telefon zamulił, zwolnił, przeciążył się czymś, wtedy natychmiast wszystko przerywa i powrót był dłuższy do życia, ale że telefony wymieniam jak się zepsują, a nie jak mają 1 czy 2 lata, to muszę z tym żyć :).

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Maja 2022, 14:56:10 »
Jeszcze co do kabelka, przenoszę to co Tomeksp wrzucił:

US $2.15  20%OFF | Full-usb-c 3.1 type-c do lewego prawego kątowego kabla Usb 2.0 90 stopni z tuleją na Tablet i telefon 15Cm
https://a.aliexpress.com/_uQmPlV

Potestuję jeszcze kilka dni i jak nie będzie mnie AAW denerwowało, to zamawiam ten kabelek + rzepa i chowam całość by mi się nie pałetała na tacce.

Swoją drogą, tam obok tego USB jest AuxIN? Przeoczyłem u siebie, czy może nie mam go?:)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Maja 2022, 15:57:00 »
W comfort nie ma.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Maja 2022, 22:54:49 »
Ja dziś spędziłem w aucie jakieś 2.5h i w tym czasie nie było ani jednego zerwania:,-) konfiguracja podobna do tej opisanej wyżej, z tym, że:
- nie do końca pamiętam, który mam MTP
- używam dongle mode, u mnie łączy się szybciej, niż bez tego - jakieś 5-8s licząc od końca bootowania AAW
- mam ustawiony kanał w wifi (chyba najwyzszy dostępny)
- DPI nie przestawiam, irytuje mnie, że miejsca do klikania są za małe i łatwo w nie nie trafić - kwestia gustu

Mam jeszcze w ustawieniach programisty w samym androidzie włączone, żeby zawsze trzymał komórkowa transmisje danych - wcześniej miałem problem, że telefon co jakiś czas tracił internet jakby chciał korzystać z wifi AAW, ale zmieniłem wtedy 2 rzeczy jednocześnie, więc nie wiem, czy to jest potrzebne - wyłączę dla testów

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Maja 2022, 22:57:23 »
W comfort nie ma.

Ale za to wyłążąca pianka jest, pewnie by tacka nie grała;), u mnie w C+S nie ma tego w wyposażeniu ;).

....
Mam jeszcze w ustawieniach programisty w samym androidzie włączone, żeby zawsze trzymał komórkowa transmisje danych - wcześniej miałem problem, że telefon co jakiś czas tracił internet jakby chciał korzystać z wifi AAW, ale zmieniłem wtedy 2 rzeczy jednocześnie, więc nie wiem, czy to jest potrzebne - wyłączę dla testów

Super! Do do ustawień neta, to rzeczywiście mam też utrzymywanie cały czas połączenia z LTE (nawet jak wifi) - gdzieś w ust. programisty samego telefonu, a nie AA. Do tego chyba wifi+ aktywne i jak mówi, że sieć nie ma neta to zawsze ignoruje komunikat (zgodnie z info na AAW Q&A).

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Maja 2022, 01:45:32 »
Moje posty nie zostały przeniesione ale problem rozwiązałem z połączeniami telefonicznymi.
Moje jedyne ustawienia do MTP i Dongle włączone.
Reszta jak po załadowaniu systemu.
Wersja 2.0.

Trasa Kraków Toruń i z powrotem i żadnych problemów. Dzis kilkadziesiąt minut po Krakowie i wszystko ok.

Pozdrawiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl