Autor Wątek: AAW Indiegogo - działanie, porady  (Przeczytany 78765 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: AAW Indiegogo - działanie, porady
« Odpowiedź #45 dnia: 17 Maja 2022, 08:57:15 »
No to mam konfigurację, która u mnie od piątku działa bezproblemowo, żadnego rozłączenia :)
W sobotę i wczoraj trasy ponad 50 km, baz żadnych przerw w działaniu, nawet w miejscach gdzie zwykle AAW tracił połączenie.
U mnie działa następująca konfiguracja na Samsungu A50 (z Androidem 11 i z One UI 3.1):
USB mode: TMP (w pozostałych trybach TMP też u mnie działa),
Pass: Enabled,
WiFi: 5GHz z wybranym kanałem 161,
Dongle: disabled,
reszta bez zmian.
Wcześniej występujące rozłączanie ewidentnie wynikało z automatycznie wybieranego kanału WiFi, prawdopodobnie AAW wybierał niski kanał, często zajęty przez inne urządzenia w pobliżu.
Dzięki wszystkim za wskazówki ;)

ps. zrobiłem wczoraj taki eksperyment: auto włączone, AAW połączone z tabletem i ze smartfonem (świeci ciągłym niebieskim) - wyświetla mapę, odszedłem ze smartfonem dostatecznie daleko by WiFi (pewnie BT też) straciły połączenie, w tym momencie zniknął widok AA z tabletu, lampka na AAW cały czas ciągłe niebieskie - czyli dokładnie takie same objawy jak były wcześniej podczas zawieszania się komunikacji - wniosek: utrata komunikacji AAW - smartfon po WiFi skutkuje zniknięciem AA z tabletu auta, mimo że lampka na AAW świeci ciągłym niebieskim. Wydaje mi się, że to błąd w oprogramowaniu AAW - powinien sygnalizować tę sytuację, np. mrugającym niebieskim, ...
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2022, 09:09:19 wysłana przez Markid »

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 17 Maja 2022, 09:01:15 »
DPI = 110 fajniejsze od 100.
Ma ktoś gdzieś spisane dopuszczalne wartości, bo to tak trochę metodą prób i błędów.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #47 dnia: 17 Maja 2022, 09:43:59 »
Krisman: Co do WIFI, przy obu aktywnych (w ust. programisty mobilne all time on) wifi będzie na priorytecie, ale jak zerwie, to zanim fon się połapie to ma już wynegocjowane połączenie przez 4G, dzięki czemu nie ma tak dużej zwłoki i całość lepiej działa. Żre więcej baterii, bo 4G jest mniej power efficient.

Markid: może zobacz ustwienie wifi timeout, jest tam 20s, może to przyśpieszy zmniejszając do 5000-1000ms?

tomeksp: 120 albo 160 jest standardem w autach (tak na XDA pisali dla różnych rozdzielczości). Nie znam rozdzielczości ekranu, ale któraś z tych wartości jest u nas też fabryczna.
Dawanie 100 daje fajny bajer - spotify po boku, ale wsyzstko jest piekielnie małe, a okładki mnie nie jarają, by sobie na nie patrzeć. 110 wyszło mi optymalnie :).

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #48 dnia: 17 Maja 2022, 10:26:05 »
To chyba działa inaczej, to znaczy jeśli internet po wifi faktycznie działa, to z niego skorzysta

Natomiast minusem na pewno będzie zwiększone zużycie baterii

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 17 Maja 2022, 10:29:27 »
może zobacz ustwienie wifi timeout, jest tam 20s, może to przyśpieszy zmniejszając do 5000-1000ms?
A co to przyspieszy ? Bo u mnie apki na AA działają w miarę szybko i płynnie, mimo że telefon już nie jest nowy i raczej był to średniak przy zakupie 2,5 roku temu.

U mnie Internet bierze z sieci operatora bez żadnych kombinacji.
Sprawdzałem też, że gdy odepnę AAW i podłączę telefon po kabelku (dłuższe trasy) to też bez żadnych problemów AA działa.
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2022, 10:41:05 wysłana przez Markid »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #50 dnia: 17 Maja 2022, 10:59:05 »
Dzięki za wyjaśnienie. Rzeczywiście włączenie "mobilne dane komórkowe zawsze aktywne" przyspiesza przełączanie między sieciami.

Jest też tam opcja "bezpieczne Wi Fi" której włączenie powoduje priorytet stabilności połączenia, a nie jego wydajność. 

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Maja 2022, 00:21:50 »
Dziś traska ok 200 km, żadnych rozłączeń.
Dla testu całość na AAW.
Oczywiście z kabelkiem do ładowania telefonu wpiętym do innego gniazda USB.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #52 dnia: 18 Maja 2022, 10:20:10 »
Ci co mają już bezprzewodowo iOS w nowych toykach tu na forum, też narzekają ze ciągle zrywa połączenie 

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 18 Maja 2022, 10:40:23 »
Gdyby mieli Androida pewnie byłoby wszystko ok ;).

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 18 Maja 2022, 23:11:45 »
Ci co mają już bezprzewodowo iOS w nowych toykach tu na forum, też narzekają ze ciągle zrywa połączenie 

A nam na androidzie i AAW już nie zrywa:-D

A poważnie: to jest ogólnie spory plus w takich (pół)otwartych rozwiązaniach. Może i czasem trzeba się nakombinowac i stracić trochę czasu, żeby wszystko idealnie poustawiać, ale ma się te możliwości. Rozwiązania "korporacyjne" mają w opcjach "włącz/wyłącz" - może i działają od strzału u 97% użytkowników, ale jak trafisz do tych 3%, to jesteś po prostu upupiony...

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #55 dnia: 19 Maja 2022, 11:34:54 »
U mnie od tygodnia działa super - nic nie zrywa - dzięki wszystkim za porady.
Naprawdę to jest wygoda przy codziennym użytkowaniu miejskim - telefon w kieszeni, AA włącza się szybko, jedynie w trasie trzeba podpiąć kabelek bo bateria pada dość szybko.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 19 Maja 2022, 12:41:41 »
U mnie, ale to pewnie wina telefonu, nie zawsze Spotify chce się uruchomić, ale to samo było po kablu, nie ma w tym winy AAW. Też zadowolony, korzystam codziennie. Zaraz pewnie dopnę drugi telefon, by Żona mogła skorzystać również z tego dobrodziejstwa.

Łączy się zanim wyjadę z podwórka na ulicę, dla mnie bajka i DPI 110 :) miodzio!

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #57 dnia: 20 Maja 2022, 00:49:27 »
Łączy się zanim wyjadę z podwórka na ulicę, dla mnie bajka i DPI 110  miodzio!
To masz chyba długie podwórko...:-D Samo bootowanie tego ustrojstwa trwa koło 12s, później idzie już szybko (u mnie 5-7). Szkoda, że toyota daje prąd w USB od odpalenia zapłonu, a nie od otwarcia drzwi, bo to dałoby tu kolosalny zysk czasowy...

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 20 Maja 2022, 08:34:38 »
No mam długie podwórko. Muszę objechać dużą kamienice i wyjeżdżam z głębi podwórka, więc chwilę to trwa. Dzisiaj włączyłem się do ulicy (bez czekania na przejeżdżające auto) i już muzyka poleciała i mapa się wyświetliła - idealnie ;).

Zawsze da się zrobić przeróbkę. Pewnie wystarczy przez diodę podłączyć zasilanie z oświetlenia pod sufitem do zapalniczki na polimerowym bezpieczniku, by w razie za dużego prądu nie popalić czegoś (ktoś podłączy przetwornicę DC/AC do zapalniczki z przodu) i dioda by wyzionęła ducha. Kabelek już mam w głowie którędy puścić. Ew. ambient w nogach wykorzystać do tego. Kwestia czy on się zapala od razu, zawsze, czy tylko jak ciemno. Nie obserwowałem.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 22 Maja 2022, 20:36:03 »
Dobra - mam jeden problem, łączy się perfekt. Tylko raz zgłupiał, akurat jak kontrol jechała ze mną i musiało nie zatrybić. Tak jakieś 30-40 prób/startów/przejazdów 100% skuteczności, ale...

Mam co jakieś kilka, kilkanaście połączeń problem, że dźwięki puszcza przez telefon, a nie przez samochód. AAW połączony, ustawienia jak w poście poprzednim moim. Niestety, by problem zlikwidować trzeba zrobić RESET telefonu, wyłączenie BT/WIFI, ponowny reconnect AAW, wyłączanie zasilania AAW, nawet zapomnienie sieci wifi, by od nowa ją sobie skonfigurował - nic nie pomaga. Tylko reset telefonu. Sprawdzałem, że oprócz Spotify też dźwięki z G-maps lecą przez telefon przy tej awarii.

Ktoś pomysł?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl