Autor Wątek: Tak szybko może brać olej ??? (F)  (Przeczytany 10665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ZeroSuper

• Gość
Tak szybko mo¿e braæ olej ??? (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Października 2005, 15:56:43 »
Dziwnym mi to sie właśnie wydało. No cóż moja Cari łyka jakiś literek na 2000km, ale przebieg 380000 bez remontu silnika wyjaśnia chyba gdzie ten olej wcina   :D

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Października 2005, 16:12:15 »
no tak, przy takim przebiegu ma prawo:) i jedynie nowe pierścionki mogą ją tego prawa pozbawić:)  chyba jesteś posiadaczem najbardziej wyjeżdżonej Carinki:)
3VZ.pl

alien_13

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Października 2005, 16:45:11 »
No to jak panowie ? Jesli lyka 1L na 1000km to wymiana piercsieni olejowych powinna temu zaradzic?

jaka byla by cena remontu:
- wszystkie pierscienie
- regulacja zaworow
- planowanie glowicy
- no i uszczelki
ma ktos rozeznanie w cenach? co kupic orginal czy podrube?

No i zastanawia mnie ten LPG i sprzeglo.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Października 2005, 18:01:50 »
no, nie widzężadnego innego sposobu:) co do cen nie mam zielonego pojęcia, pierścienie, uszczelki i planowanie może trochękosztować, regulacja zaworów to kosmetyka. uszczelki tylko oryginał, z wiadomych względów - robi sięto raz, dwa na życie auta :) pierścienie to nie wiem czy będą jakieś robione, ale... ( patrz uszczelki ).

Z LPG może być milion przyczyn - pooglądaj węże od podciśnienia, sprawdź czy na benzynie robi to samo. gaz to temat rzeka... niestety

ze sprzęgłem to zastanów sięnad wymianą - widziałem ostatnio sprzęgło od Cariny E w 2 częściach - tarcza sięrozpadła na 2 części :)
3VZ.pl

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Października 2005, 08:44:52 »
Cytat: marcinm
2l na 10kkm to normalka???

tak
i tak jak napisałem w zależności od modelu silnika i przebiegu, to w efekcie daje - 0,2 litra oleju na 1000 km, zużycie na tym poziomie wymażone dla niektórych marek samochodów :roll:

nie łyka nawet litra na 10kkm

to znaczy że silniczek masz żyletka

1l/1000km to podaje Mazda dla wankla z RX8

Podobnie jak Opel, BMW i większość producentów samochodów
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Patrzalkin

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Października 2005, 10:02:48 »
a mi przegiegu 130 000 km wzieło może 0,2 litra na 15 000 km.
Dodam że jeżdżęna lotosie półsyntetyku.

Natomiast mam Lanosa 1.5 który jest na maksa katowany w terenie bo to autko służbowe to potrafi na 10 000 km wziąć 4-5 litrów. a przebiegu ma 75 000 km i to jest dla mnie zdziwienie.

Offline sachar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Października 2005, 15:19:42 »
ja mam carnke 3 m-c zrobilem juz 4 tys km a stan licznika jest 274 kkm i dolalem jakies 0,250 l silnik 2.0 diesel to chyba niezle jak czytam wasze spostrzezenia

maxxx

• Gość
zu¿ycie oleju
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Października 2005, 22:34:20 »
widzęże każdy ma swoje dane, moja Toya (1.6 4AFE przeb. 168 tys -100%pewny) łykała do 2 L nawet i na 5000 tys km Castrola 10W40, po zmianie (a raczej powrocie do) na 15W40 problem dużego zużycia nie istnieje (podobnie jak w latach ubiegłych. Wszystko rozbija sięo klasęlepkościową oleju i zużycie silnika. Te silniki nie były przecież konstruowane w czasach powszechnego bumu na oleje syntetyczne.

ZeroSuper

• Gość
Re: zu¿ycie oleju
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Października 2005, 11:59:33 »
Cytat: maxxx
widzęże każdy ma swoje dane, moja Toya (1.6 4AFE przeb. 168 tys -100%pewny) łykała do 2 L nawet i na 5000 tys km Castrola 10W40, po zmianie (a raczej powrocie do) na 15W40 problem dużego zużycia nie istnieje (podobnie jak w latach ubiegłych. Wszystko rozbija sięo klasęlepkościową oleju i zużycie silnika. Te silniki nie były przecież konstruowane w czasach powszechnego bumu na oleje syntetyczne.

Ja też smigam na 10W40, myslisz ze zmiana na 15W40 rozwiąże problem z wcinaniem oleju ?

maxxx

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Października 2005, 19:11:35 »
na pewno obniży zużycie oleju, 15W/40  jest ciut gęstszy, w silnikach o przebiegu grubo ponad 100 tys. km (albo 200 tys.) największe straty oleju są skutkiem przepompowywania go do komory spalania poprzez pierścienie tłokowe(normalne zjawisko nawet w nowych silnikach). Są to oczywiście mikroskopijne ilości ale miliony cykli suwu tłoków już daje niezłe ilości, szczególnie przy większym przebiegu. Najważniejsza jest jego jakość API - Toyota zaleca oleje o klasie jakościowej SH lub wyższej, większość markowych olejów mineralnych ma klasęSJ lub SL (np Castrol Protetc 15W/40 albo Castrol High Milleage 15W/40 przeznaczony do silników o przebiegu pow.100 tys), jest jeszcze europejska klasa jakośći ACEA-zalecany A2 lub A3.           A pozatym po co przepłacać za półsyntetyk lub syntetyk. Ja osobiście jeżdzęna Castrolu High Milleage, wcześniej na Magnatecu 10W/40 ale tak od 140 tys zaczoł silnik więcej łykać, dolewki tez kosztowne są więć zmieniłem na taki jaki wcześniej, od nowości, wlewał ASO - 15W/40. Jak na razie nie ma ubytków(normalnie brało do 0,8L  od wymiany do wymiany - co 15 tys.)

mezzoforte

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Października 2005, 18:47:02 »
Jestem tego samego zdania -Te silniki nie były przecież konstruowane w czasach powszechnego bumu na oleje syntetyczne. Wiec moze faktycznie lepiej zalewac minerał i wymieniac częsciej  np co 8 -10 tys. niz lac syntetyk albo polsyn i wymieniac co 15 tys. Faktycznie auto powiedzmy z roku 94-96 to chyba jednak jeździło na mineralu a przynajmniej tak wyjeżdżało z salonu. Mnie sie to kojarzy z olejem do frytek - lepiej smarzyć 30 porcji na kujawskim z pierwszego tłoczenia czy co 5 porcji zmieniac na olej z biedronki. Chyba ta druga opcja jest zdrowsza??????????
A własnie ciekawe czy jest jakas carina z 94 ktora od pocżątku miała olejek syntetyczny????????  :chmmm    :chmmm    :chmmm

maxxx

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Października 2005, 19:01:01 »
co do tych frytek to sięnie bardzo zgodzę :wink:   bo przecież oleje maja swoje ściśle określone klasy jakościowe, spokojnie można olej mineralny wymieniać co 15 tys. lub co rok(jeśli jest klasy co najmniej SJ lub wyższej....), problem nie tkwi w tym czy on jest syntetyczny czy nie, sprawa sięrozbija o materiały z jakich są wykonane uszczelnienia w silniku i jak dokładne są pasowania ruchomych części w tmże samym. Dodatki do olejów są takie same, inna jest tylko ich baza.....

mezzoforte

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Października 2005, 19:12:36 »
Dobra zakładamy ze olej mineralny ma wysoką klasęjakosciową to po co zalewac syntetyk - tylko dlatego ze zimą lzej kręci???? dlatego ze rzadki ???? skoro częsci są spasowane luźniej to moze rzeczywiscie szkoda zachodu dla syntetyka

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Października 2005, 09:05:11 »
Cytat: mezzoforte
A własnie ciekawe czy jest jakas carina z 94 ktora od pocżątku miała olejek syntetyczny????????  

była :wink:
 miałem carinkę1,6 z 94 roku i od początku była zalewana olejem Mobil 1 5W50. Przy sprzedaży miała 270 tyś, brała max 3/4 miarki bagnetu więk około max 0,7 litra na 10 000 z tym że olej wymieniałem  po 10 tys km. A no i oczywiście jak regulowałem zaworki to silniczek (głowica) lśniła jak nóweczka. A i dodam, że carinka lekkiego życia nie miała. Auto od 110 tys km śmigało na LPG.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl