Autor Wątek: Tak szybko może brać olej ??? (F)  (Przeczytany 10659 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szymcior

• Gość
Tak szybko może brać olej ??? (F)
« dnia: 10 Lipca 2005, 10:06:06 »
Ostatnio zauważyłem, że z ruru czasem poleci szary dym, czy to znak, że zaczyna brać olej ??? :( Carinka ma za sobą 210 tys km. Chcęteraz pojechać gdzieś sprawdzić ciśnienie w tłokach, a może to coś innego ?
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2008, 08:48:58 wysłana przez Janmor »

FAWORYT

• Gość
Tak szybko mo¿e braæ olej ??? (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lipca 2005, 11:11:45 »
Cytuj (zaznaczone)
z ruru czasem poleci szary dym, czy to znak, że zaczyna brać olej ???

Jak bierze nadmiernie olej ,to kopci na niebiesko. Szary dym,albo biało szary ,to uszkodzona uszczelka pod głowicą ,lub dużo wody w paliwie .Albo warunki atmosferyczne to robią. W zime cały czas kopci na biało i nikt siętym nieprzejmuje,w lato też ma prawo.
Rada, spójrz do zbiorniczka wyrównawczego ,tego po prawej stronie za reflektorem ,czy stan płynu utrzymuje sięstałym poziomie , oraz odkręć korek od wlewu oleju i zobacz ,czy po jego stronie wewnętrznej niema takiej śmierdzącej mazi w formie nalotu - korek ma być czysty ,lekko od oleju tylko wilgotny. Potem rzuć okiem na bagnet,czy barwa oleju sięniezmienia i niema taich pęcherzyków na nim.Ale wpierw te dwie pierwsze rzeczy, wszczególności poziom płynu w zbiorniczku.Jak jest ok ,to sięniemartw.

Ewentualnie pojedź do jakiegoś mechanika i sprawdzi ci ,czy jest w płynie chłodniczym CO2 ,mają takie rzeczy. Raczej sięmetoda sprawdza.

Szymcior

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lipca 2005, 11:35:32 »
Dzięki wielkie za rade ! W zbiorniczku poziom płynu utrzymuje sięna tym samym poziomie, barwa też jest ok; na korku nie ma żadnej mazi i nic nie śmierdzi więc też ok. Na bagnecie brak pęcherzyków barwa ta co zawsze (olej mineralny). Pozastaje tylko to CO2 no i te uszczelki pod głowicą bo faktycznie dym jest szary.

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lipca 2005, 11:49:10 »
Cytuj (zaznaczone)
Pozastaje tylko to CO2 no i te uszczelki pod głowicą bo faktycznie dym jest szary.

To są właśnie objawy nieszczelności głowicy typu biedna uszczelka pod nią.Jeżeli niema tej mazi na korku i płyn w zbiorniczku nieubywa ,to nic nie rób narazie więcej,bo jest ok.
Piluj płynu chłodniczego i obserwuj ,czy autko trzyma "moc".Mi też dymi troche na bialo - szaro ,to nieraz normalne w niektóre pogody.
Pozdrawiam

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lipca 2005, 20:18:13 »
zostawić, obserwować i powoli zbierać na wymiane uszczelki

Szymcior

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lipca 2005, 02:23:37 »
Cytat: CarinaGTI
powoli zbierać na wymiane uszczelki

Mam przez to rozumieć, że to duży koszt ??? Pewnie sama uszczelka nie jest droga ale za to montaż...  :(

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lipca 2005, 12:17:40 »
uszczelak z 200zl w aso bo innych nie warto kupowac, planowanie glowicy itp no kilkaset zlotych....
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

topol

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lipca 2005, 12:26:53 »
U mnie skończyło sięna wymianie uszczelki, głowica na szczęście sięnie pokrzywiła także zamknąłem sięw 350 czy 400 złotych.

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lipca 2005, 15:14:18 »
Cytat: Szymcior
Cytat: CarinaGTI
powoli zbierać na wymiane uszczelki

Mam przez to rozumieć, że to duży koszt ??? Pewnie sama uszczelka nie jest droga ale za to montaż...  :(
mnie bdb uszczelka z JC kosztoiwała 110zł (6 miesięcy temu) a wymiana 140zł, ale mam bardzo tan9iego i naprawde solidnego mechanika u siebie na mieście, a takich bardzo rzadko sięjuż spotyka
lecz musisz doliczyć koszt uszczelki pod kolektor ssący, no chyba że uszczelka ma do roku czasu to wtedy można ją jeszcze użyć umiejętnie wyjmując-przynajmniej tak było u mnie

Szymcior

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lipca 2005, 16:55:59 »
Nawet jeśli skasują trochęwięcej za wymianęto i tak jeszcze przeżyję, bałem się, że będą to bardziej kosmiczne sumy. A co do mechaników to naprawde wszędzie sami naciągacze, mam znajomego co robi japońskie auta ale to taki znajomy, że pewnie dla kasy nie jednego by okantowal... Mam dylemat bo zmieniając serwis nie mam gwarancji, że w drugim będzie lepiej, a w ASO święci też nie są a do tego ceny mają z kosmosu

alien_13

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Października 2005, 00:29:41 »
Witam.

Zakupilem carine e z 93r. 1.6 4AFE z przebiegiem 190tys. ale byl na 90% cofany licznik.
Jest z LPG i to jakims tandetnym, faluja obroty jak stoi, a podgasa lub gasnie  jak przy wiekszej predkosci daje sie na luz, no i przy skrecie w lewo obroty maleja tak ze moze zgasnac, a w prawo rosna. Oleju dolewam 1L na 1000km, kopci na biao-szaro jak docisne gaz 4000tys - 6000tys ze nic nie widac. Stuka cos jak puszczam szybko sprzeglo, przestaje jak wciskam.

I jest jakas slaba (jezdzilem nubira 1.6 stareszego i jest jakas bardziej dynamiczna, zrywniejsza)

POMOCY Co robic? :cry:

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Października 2005, 11:18:15 »
Szymcior - objawem brania oleju - jedynym pewnym - jest jego ubytek, dymienie z rury na niebiesko też, choc nie zawsze. Czasem silniki biorą olej, a nic nie dymi. Sprawdź, jakj wygląda rura wydechowa od środka - jak ma dużo sadzy - + ubytek oleju na bagnecie = spalanie oleju. Branie oleju ocenia sie moim zdaniem po jego ubytku, a nie kolorze i obecności dymu z rury.

ZeroSuper

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Października 2005, 13:48:18 »
Powiedzcie jak to w końcu jest z tym 1l na 1000km. Spotkałem sięz opiniami że to normalka   :shock:

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Października 2005, 15:20:38 »
Cytat: ZeroSuper
Powiedzcie jak to w końcu jest z tym 1l na 1000km. Spotkałem sięz opiniami że to normalka

to normalka według danych producentów, a tak według użytkowników do 1 litra na 10 000 km to normalka to wynik super, do 2 litrów na 10 000 km to normalka przy niektórych silnikach, więcej to już powody do zastanawiania sięnad nadmiernym zużyciem oleju (dot. toyot)
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Października 2005, 15:44:31 »
2l na 10kkm to normalka??? jak mam 3,5 litra w układzie? moja ma wprawdzie 200kkm za sobą ale nie łyka nawet litra na 10kkm ( 0,3-0,5 ) a często widzi autostradęna 5krpm

1l/1000km to podaje Mazda dla wankla z RX8 :)
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl