Autor Wątek: WYGŁUSZENIE BAGAŻNIKA - manual (foto + video)  (Przeczytany 5025 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
WYGŁUSZENIE BAGAŻNIKA - manual (foto + video)
« dnia: 15 Maja 2022, 10:40:05 »
Cześć. Nie owijając w bawełnę - nie jestem profesjonalistą, a wygłuszenie zrobiłem w swoim prywatnym aucie. Efekt jest słyszalny.

Zaczynamy:

Sprzęt potrzebny: nasadka 10, dobry nóż do tapet (ja miałem Stanleya), wałek na mat (plastikowe można wyrzucić, kupcie taki jak mój - metalowy), jakieś ściągacze do spinek. Moje kosztowały grosze. Oczywiście benzyna ekstrakcyjna do odtłuszczenia podłogi. Nie wspominałem o tym poniżej, ale to chyba wiadomo, że trzeba to zrobić.

Najpierw wyciągamy osłonę tego wąskiego schowka pod fotelami (fotele składamy). Ciągniemy ją do siebie. Trzyma się na dwóch haczykach. Potem wyciągamy cały schowek. Też ciągniemy do siebie. Tam nie ma na razie żadnych śrub. Pojawią się po wyciągnięciu tego schowka po dwóch stronach.

Teraz odkręcamy nasadką 10 dwa zaczepy na siatkę, które są od strony zderzaka. Następnie chwytamy dwiema dłońmi z lewej lub prawej strony zamka klapy i ciągniemy nakładkę progu do góry. Nakładka jest przymocowana czterema spinkami. Wychodzi łatwo.

Zielone kółka to miejsca spinek, które trzymają nakładkę progu. Czerwone kółka to spinki, które teraz będą widoczne. Wyciągamy je. Trzymają boczek i chyba całą wykładzinę pod np kołem zapasowym.

Teraz bierzemy się za boczki.

Czerwone strzałki - spinki, które trzymają od strony klapy. Jedna została w blasze (wyciągnąłem ją i włożyłem w boczek). U góry pod światłami led są haczyki, z ktrych trzeba boczek ściągnąć. Czerwona strzałka w podłodze to miejsce dużej czarnej spinki (są dwie - na drugim boczku). Żółte strzałki to miejsca śrub (nasadka 10), które wykręcamy.
Teraz wyciągamy schowek. Od strony foteli jest za boczkiem jeszcze jedna śruba. Można odchylić boczek lub odkręcić od środka bagażnika. Banalna sprawa. Poradzicie sobie.

Po ściągnięciu boczka widać osłonę (wygłuszenie?) nadkola. Trzyma się na kolejnych spinkach. Strzałki zielone. Wyciągamy i ściągamy tą osłonę.

Pora na drugi boczek (prawy).

Czerwone strzałki - mocowanie boczka od strony klapy i ta druga wielka czarna spinka w podłodze.
Zielone strzałki - miejsce śrub, które trzymają plastik, na którym "siedzi" schowek.
Niebieskie strzałki - miejsce mocowanie tego pseudowygłuszenia.

Wyciągamy analogicznie jak lewy. Nie zapominamy oczywiście o odkręceniu śrub, które mocują zaczepy siatki (lewa i prawa strona).

Teraz wyciągamy wykładzinę podłogi, która już nie jest niczym przymocowana. Widok po wyciągnięciu:

Czerwony kółka to miejsca z gumowymi zaślepkami (odpływy). Są trzy. 2 na podłodze i jeden bliżej foteli. Zaślepka od strony zderzaka to otwór technologiczny. Na środku miejsce na śrubę, która trzyma koło zapasowe.

Kilka fotek z wygłuszania:

Starałem się wygłuszać w miarę dokładnie. Odpływy zostały widoczne. Miejsca na spinki również. Na jednej z fotek (boczek prawy zakleiłem jeden otwór i potem musiałem wycinać, aby wcisnąć spinkę. Zróbcie spore kółko wokół tych dużych czarnych spinek. U mnie weszły ledwo co. Chyba wymienię je na dłuższe. Na matę nakleiłem oczywiście gąbką. Będzie na filmie.

Filmy zamieszczę jak "dam" je na yt.

Przyjmę wszelkie komentarze - nawet negatywne. Jednak... Jeśli ktoś uważa, że zrobiły to lepiej, dokładniej... Proszę bardzo. Im więcej takich manuali tym lepiej. Robiłem go na szybko. Sorki za błędy gramatyczne itp  :embarassed:
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2022, 10:55:48 wysłana przez norbert_p »

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: WYGŁUSZENIE BAGAŻNIKA - manual (foto + video)
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Maja 2022, 11:12:37 »
Witaj
Dzięki za wrzutkę. W miarę możliwości proszę wrzucenie kosztorysu z ewentualnymi linkami gdzie kupiłeś. Nie wspomniałeś, jaką i jakiej grubości matę użyłeś.
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Maja 2022, 11:53:03 »
Materiały wykorzystane:

- mata butylowa Aero STP 2,3 mm. Wykorzystałem 7 sztuk (50x75 cm).
- pianka wygłuszająca K6s 6 mm - poszło około 2m2

Za 10 sztuk tej maty i 3 m2 gąbki zapłaciłem 650 zł. Resztę wykorzystam do drzwi.

Nie będę reklamował firmy, w której kupiłem To chyba niedozwolone. Jednak cena jest bardzo konkurencyjna.

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Maja 2022, 12:49:23 »
Dzięki
Czekam na link z filmem :)
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **

Offline AJB

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 1.2
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Maja 2022, 18:40:27 »
Świetna robota. Szkoda tylko, że nie ma pomiarów choćby takich zgrubnych jakąś aplikacja na telefonie w powtarzalnych warunkach tj. ta sama nawierzchnia, prędkość i miejsce pomiaru w kabinie. Wrażenia mogą być mylące. Poprawa na pewno jest ale nie wiemy jak duża.
Pozdrawiam.

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Maja 2022, 18:56:19 »
Dobra robota.

Dla hardkorowców polecam zdjąć gąbki na nadkolach i okleić je  :grin:. To samo na blachy boczne zewnętrzne - widzę, że kolega coś nałożył tam. 

Dla mnie zawsze problemem jest zdjęcie boczków z tych cholernych haczyków. Boczki są takie niby materiałowe, ale jakby plastikowe i ten plastik lubi pęknąć.
Tam gdzie są żółte i zielone strzałki, to jedna śruba jest od środka, a jedna od zewnątrz. Odkręćcie zewnętrzną najpierw. Po zdjęciu z  haczyków boczka odchylacie delikatnie boczek i odkręcacie wewnętrzną:) Ja watolinę wyrwałem i wyrzuciłem. Natomiast fabryczną osłonę nadkola jak i gąbki nałożyłem ponownie. Weszło nawet na piankę.

Z zzarnymi spinkami potwierdzam.

Offline mar.bor.37

• Toyot Leżący
  • *
WYGŁUSZENIE BAGAŻNIKA - manual (foto + video)
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Maja 2022, 07:17:24 »
Moze i ja sie podziele moja modyfikacja. Nie jest ona moja pierwsza, poprzednie auto (yaris hybrid) wygluszylem tak ze był dużo cichszy niż nowa corrola z fabrycznym wygłuszeniem. Co do corolli, to w swoim HB wygłuszyłem tylne nadkola, tylna ścianę bagażnika, osłonę klapy bagażnika oraz wszyskich 4 drzwi. Materiały: mata butylowa ab2 oraz  pianka 9mm. Nie zdecydowałem sie wygłuszyć podłogi bagażnika ze względów estetycznych. Poprostu chciałem żeby dodatkowe modyfikacje były ukryte. Z całości prac najłatwiejsze są drzwi. W przednich zostawiłem fabryczny plastik który zasłania duży otwór technologiczny. Przykleiłem do niego matę butylowa od strony drzwi. Reszta standardowo. Mata do środka. Pianka na boczek. Nie miałem najmniejszych problemów ze spinkami. Jeśli chodzi o efekt to subiektywnie jest on odczuwalny. Przy prędkościach autostradowych da się swobodnie rozmawiać :) Dodatkowo, dźwięk zamykanych drzwi jak w limuzynach ;) Generalnie jeśli ktoś ma troche czasu i nie straszne mu rozbebeszenie auta to polecam tą modyfikacje. Koszt nie jest wysoki a afekt znaczny.

Sent from my iPad using Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl