Autor Wątek: dziwny dźwięk  (Przeczytany 3618 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krzysztof2910

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Auris
dziwny dźwięk
« dnia: 16 Maja 2022, 14:57:18 »
Dzień dobry,

Jestem użytkownikiem Toyoty Auris 1.8 Hybrid z 2017 roku od stycznia tego roku. Auto użytkowane dość często (od 7 stycznia 7 tys. km przejechanych).
Dzisiaj rano kiedy jechałem swoim bolidem prędkości usłyszałem dziwny dźwięk dobywający się z przodu (wczoraj wróciłem z Krakowa i wszystko było dobrze). Dźwięk jest o tyle dziwny że brzmi jak radioodbiornik szukający fali (Żona twierdzi, że brzmi jak urządzenie elektryczne które pracuje w tle). Przyspieszając dźwięk nasila się aby po uzyskaniu pożądanej prędkości wyrównać, niezależnie od prędkości szumi tak samo.
Hamulce wymieniane ok. 2 miesięcy temu i wszystko dobrze. Dźwięk ustaje kiedy wskazówka jest na polu CHG.

Byłem u mechanika który wymieniał hamulce, początkowo obstawiał łożysko ale po jeździe próbnej stwierdził, że może być to skrzynia. Przed zakupem auta przeprowadziłem drobny wywiad, wszyscy mówili że skrzynie są nie do zdarcia do 400-500 tys. km.  Moje auto ma 208 tys. km.

Jakieś rady? Może miał ktoś coś takiego?

Offline Krzysztof2910

• Prawie Toyot
Odp: dziwny dźwięk
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Maja 2022, 20:37:30 »
Odwiedziłem człowieka od hybryd i mam werdykt - łożysko w skrzyni.
Wymieniał ktoś?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Maja 2022, 21:26:02 »
Obawiam się, że będziesz pierwszym. Napisz po naprawie czy to 100% łożysko w przekładni.

Offline Krzysztof2910

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Maja 2022, 06:40:14 »
Zgłosiłem się do Serwis Toyota Bielany z moim dziwnym dźwiękiem wydobywającym się spod maski, Pan z Serwisu szybko i bezproblemowo namierzył usterkę, oraz naprawił w przeciągu dosłownie 10 minut (razem z jazdą testową).
Jak już pisałem, dzień wcześniej byłem u "Fachowca od hybryd" i według Niego usterka była wywołana awarią łożyska w skrzyni biegów. Dostałem dwa rozwiązania aby naprawić usterkę:
1. Naprawa skrzyni, koszt 6-8 tys zł.
2. Zakup używanej za 2 tys zł + 1,5 tys zł robocizna
Zaproponował również odkupienie samochodu.
W serwisie dziwny dźwięk zlikwidowano ( UWAGA ) za 100,74 zł, usterka nie polegała na awarii skrzyni jak to mówił Pan Fachowiec.
Usterka polegała na wymianie przelotki - jakiś gryzoń przegryzł.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Maja 2022, 09:58:56 »
Słyszałem głośny huk, to chyba kamień z serca Ci spadł :) Fajnie że problem niemal bezkosztowo rozwiązany.

Offline Krzysztof2910

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Maja 2022, 10:03:12 »
Dokładnie, to kamień z mego serca spadł :D

Offline Luvrin

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1.8Hybrid
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Maja 2022, 15:30:51 »
Witam.
„Fachowiec” ewidentnie chciał Cie oszukać. Nie chce mi sie wierzyć, ze miał inny  zamiar szczególnie gdy zaproponował odsprzedaż samochodu :). Ehh takim cwaniaczkom trzeba by antyreklamę robić.

Słysząc  o podobnych od znajomych akcjach moim aurisem do aso jeżdżę  nawet na wymianę opon - cena niewiele wyższa a sie człowiek kawy napije nie stojąc na mrozie czy w deszczu :)

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Maja 2022, 08:03:03 »
uważajcie bo teraz każdy "debil" będzie proponował odkupienie przy "niby" poważnych usterkach bo teraz wszystkie fury idą na Ukrainę i to po zawyżanych cenach bo tam biorą wszystko jak leci obecnie

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Maja 2022, 10:33:42 »
90% tych co idzie na UA, to automaty.
Co do mechanika, podjechałbym na Twoim miejscu do gościa i powiedziałbym co myślę o takich "fachowcach".

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Maja 2022, 16:07:29 »
Zgłosiłem się do Serwis Toyota Bielany
Wrocław, czy Warszawa

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Maja 2022, 07:42:57 »
Myślę, że raczej Warszawa. We Wrocławiu napisałby, że jeździ do Nowakowskiego :P Ja polecam Długołękę i Dobrygowskiego, naprawdę obsługa na poziomie, choć ceny jak to ASO. Ale warto.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Maja 2022, 11:10:43 »
Co do mechanika, podjechałbym na Twoim miejscu do gościa i powiedziałbym co myślę o takich "fachowcach".

Z gęby mi to wyjąłeś, z tym że nie ma co jechać z pretensjami czy uwagami, bo udało się obronić przed naciągaczem, tylko podjechać i powiedzieć "fachowcowi", co było przyczyną i jaki był koszt i zobaczyć jego bezcenną minę ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl