Autor Wątek: Toyota yaris hybryda 2015 - Problem/ uszkodzony sterownik ABS  (Przeczytany 874 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wolkahurt

• Prawie Toyot
  • Samochód:: toyota yaris
Witam, w mojej toyota yaris hybrydowej 2015r po uruchomieniu samochodu świecą się kontrolki ABS i hamulców (wykrzyknik). Hamulec jest ledwo odczuwalny, prawie całkowicie go nie ma. Mechanik elektryczny twierdzi, ze jest uszkodzony sterownik ABS, ale nie podejmie się naprawy, bo to za duże ryzyko. Czy ktoś miał podobny problem i udało mu się rozwiązać?

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
Odp: Toyota yaris hybryda 2015 - Problem/ uszkodzony sterownik ABS
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Maja 2022, 09:41:42 »
U żony w Yarisie z 2016r taki przypadek mieliśmy trzy razy; za pierwszym razem w zimie ręczny się przykleił, auto kawałek przejechało na śniegu z zablokowanymi kołami/kołem i wyskoczyła cała choinka na desce właśnie z ABS, ESP, ESC itp itd ale po chwili połowa zniknęła a po wyłączeniu i uruchomieniu auta było wszystko ok więc uznałem że przez zablokowane koła zwariował. Za drugim razem to nie zgasło i żona zdążyła 2KM podjechać do mnie do pracy i po odczytaniu błędów po OBD wyszła awaria czujnika ABS w bodajże prawym tylnym kole, po wyłączeniu i włączeniu było ok. Zdarzyło się to też trzeci raz i już mi osobiście ale w trakcie jazdy i skanowania błędów się "naprawiło" i skanowanie nic nie znalazło. Później auto trafiło na konserwację podwozia gdzie o tym wspomniałem, gość nic nie widział szczególnego (w sensie pęknięcia, przytarcia czy ogólnie jakiegokolwiek uszkodzenia mechanicznego) ale co się dało wyczyścił i do teraz ani razu tego problemu nie było, zobaczymy zimą co będzie.
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2022, 09:43:15 wysłana przez Ari93 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl