Autor Wątek: Brak mocy w gorące dni  (Przeczytany 3012 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tekosz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Avensis
Brak mocy w gorące dni
« dnia: 22 Maja 2022, 06:28:36 »
Witam,
Avensis 1.8 benzyna 2010 r.

Od dawna zmagam się z problemem w swojej Toyocie. Brakuje jej mocy w dolnej części obrotów. Problem nasila się latem kiedy jest gorąco. Zauważyłem, że duże znaczenie ma pogoda i przykład z ostatnich dni:
W piątek od rana było gorąco, świeciło słońce i autem jeździło się fatalnie. Popołudniu zmieniła się mocno pogoda, zrobiło się chłodno i słońce zaszło za chmurami i autem jeździło się wyczuwalnie lepiej, choć bez rewelacji. W sobotę od rana padał solidny deszcz i było dosyć chłodno i autem jeździło się rewelacyjnie. Wieczorem już nie padało, ale wciąż było dosyć chłodno i pochmurno i auto wciąż chodziło jak w zegarku.
Pytanie - na co pogoda - i teraz nie wiem czy chodzi o deszcz i wilgotność, czy o niższą temperaturę, która wpływa do dolotu - może mieć wpływ, co przekłada się na moc silnika. Gdzie szukać tego związku?

Opis objawów:
Jak np. chce się dynamicznie dołączyć do ruchu i ruszam z 1 biegu z gazem w podłodze to silnik zbiera się powoli, ma mega zamuła, słychać że inaczej brzmi, nie szarpie, nie dusi się, tylko powoli wchodzi na obroty, a gdzieś między 2000-3000 obrotów odzyskuje moc i dalej idzie już normalnie. Jedyne co to czuć takie subtelne przejście/szarpnięcie w okolicy 2000 obrotów.

Jak przejeżdżam przez garba na drugim biegu, obroty ok 1000 tys. to auto jakby chciało się zebrać ale nie mogło, i dopiero tak powyżej 2000-3000 tys. zaskakuje. Na wyższych biegach też jest to odczuwalne, ale wiadomo że mniej.

To lista rzeczy, które już zrobiłem:
1. Czyściłem swój przepływomierz dedykowanym do tego preparatem, później kupiłem inny ale też używany, wyczyściłem go i podmieniłem z tym, który był.
2. Czyściłem przepustnicę, wymieniłem olej + płukanka, filtr oleju i powietrza.
3. Kupiłem dwie używane cewki i je parami podmieniałem.
4. Sprawdzałem drożność katalizatora.
5. Kupiłem używany pedał gazu (myślałem że może coś potencjometr szwankuje).
6. Kupiłem nowy zawór zmiennych faz rozrządu (dolotowy).
7. Wymieniłem świece.
8. "Organoleptycznie" sprawdzałem stan węży od podciśnienia - wydają się być ok.
9. Do zbiornika wlałem płyn do czyszczenia wtrysków.

Samochód nie wyświetla błędu check engine, po podpięciu do komputera też nic nie ma.
Temat wałkuję już od prawie roku i po tym wszystkim co zrobiłem zacząłem obstawiać jako winowajcę moduł valvematic i planowałem wejść w ryzyko wymiany go w ciemno, jednak ostatnio zauważyłem właśnie tą zależność pogodową i trochę mnie to zbiło z tropu.

Offline tekosz

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Brak mocy w gorące dni
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Maja 2022, 09:43:53 »
A więc 3 dni temu w ciemno wymieniłem zawór valvematic i wraz z jego wymianą dolegliwości zniknęły. Silnik teraz elegancko wkręca się na obroty. Objawy o których pisałem w pierwszym poście były czasami tak silne, że nie za bardzo rozumiem dlaczego w tym momencie komputer nie wyłapał nieprawidłowej pracy silnika i nie wyświetlił błędu.
W Aso za tą usługę płaci się ok 5000 zł. Ja kupiłem część na amayama.com i jeśli wymiany dokona się samemu, to można się zamknąć w 3000 zł.

Offline grigori80

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Października 2022, 08:59:07 »
A więc 3 dni temu w ciemno wymieniłem zawór valvematic i wraz z jego wymianą dolegliwości zniknęły. Silnik teraz elegancko wkręca się na obroty. Objawy o których pisałem w pierwszym poście były czasami tak silne, że nie za bardzo rozumiem dlaczego w tym momencie komputer nie wyłapał nieprawidłowej pracy silnika i nie wyświetlił błędu.
W Aso za tą usługę płaci się ok 5000 zł. Ja kupiłem część na amayama.com i jeśli wymiany dokona się samemu, to można się zamknąć w 3000 zł.

Mam Corolle Verso 1,8 vvti 2006r. Mam takie same objawy czyli przy zimniejszej temperaturze rzadziej się to zdarza. W lecie bardzo często auto nie ma mocy. Wcześniej miałem Avensis z tym samym silnikiem i miałem to samo.
Moje pytanie. Wymieniałeś sam zawór valvematic czy moduł?

Offline tekosz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Października 2022, 09:38:41 »
Moduł i zawór to jest ta sama część jeśli chodzi o valvematica, tylko różnie ludzie ją nazywają.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Października 2022, 11:49:14 »
Corolla z 2006 nie ma modułu Valvematic, więc to coś innego, od 2009 chyba montowano w Europie pierwsze Valvematic na pokrywie silnika jest napis. Co do Valvematic to poczytaj ten temat https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,45948.45.html, podobno są firmy które to naprawiają, co gorsza u ruskich ktoś wystawił na aukcji moduł z końcówką 25 ten najnowszy jako uszkodzony, czyli nadal to nawala i teraz dolar drogi, Toyota z ceną modułu przegina, co dziwne ruskie nowe miały o połowę tańszy.
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2022, 11:57:29 wysłana przez piotr_the »
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl