Autor Wątek: Syk podczas odkręcania korka paliwa  (Przeczytany 4657 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline miland

• Toyot Leżący
  • *
Syk podczas odkręcania korka paliwa
« dnia: 26 Maja 2022, 17:00:37 »
Jak w temacie auto ma 3 lata pytałem mechanika mówił że to normalne ale do tej pory tego nie było tak mi się wydaje.

Offline Viwaldi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Aygo
Odp: Syk podczas odkręcania korka paliwa
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Maja 2022, 22:59:03 »
Od forumowicza "Rokiko"

"Przy sprawnym układzie odpowietrzania podczas odkręcania korka od wlewu paliwa powinno wystąpić takie zjawisko jak zassanie powietrza (ten charakterystyczny syk). W jednych markach jest ono większe a w innych mniejsze. Oznacza to że układ odpowietrzania par paliwa EVAP działa poprawnie. O co tu chodzi? No właśnie o ekologie (opary par paliwa wydostające się na zwenątrz) i o to aby do zbiornika nie trafiało wilgotne powietrze z zewnątrz, dlatego w zbiorniku powinno być utrzymywane zawsze lekkie podciśnienie.
Czytaj więcej: https://www.forumsamochodowe.pl/odpowietrzanie-baku-paliwa-zasysanie-powietrza-przy-odkrecaniu-korka-vt128039.htm"

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Stycznia 2025, 14:05:08 »
Podciśnienie, na logikę, utrzyma opary paliwa wewnątrz ale jeśli chodzi o (wilgotne) powietrze z zewnątrz, zawsze będzie starało się je "zassać". Krótko mówiąc zabezpieczeniem przed powietrzem będzie lekko podniesione ciśnienie wewnątrz. Przy podciśnieniu jedynie idealna szczelność zapewni brak dostępu powietrza.

Offline grzesiu1973

• Początkujący
  • Samochód:: Aygo
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2025, 15:01:05 »
Podciśnienie, na logikę, utrzyma opary paliwa wewnątrz ale jeśli chodzi o (wilgotne) powietrze z zewnątrz, zawsze będzie starało się je "zassać". Krótko mówiąc zabezpieczeniem przed powietrzem będzie lekko podniesione ciśnienie wewnątrz. Przy podciśnieniu jedynie idealna szczelność zapewni brak dostępu powietrza.
Masz rację, że wszystko zależy od tej delikatnej równowagi – chcemy, żeby EVAP robił swoje i nie wypuszczał paliwowych oparów na zewnątrz, ale jednocześnie nie dać szansy wilgoci z zewnątrz, co mogłoby zaszkodzić zbiornikowi. Ja osobiście zauważyłem, że w mojej Toyocie ten syk przy odkręcaniu korka czasem brzmi bardziej "głośno" niż się spodziewałem. Może warto by sprawdzić, czy uszczelki są w porządku, albo czy producent nie zmienił w nowszych modelach jakichś parametrów systemu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl