Autor Wątek: Folia bezbarwna PPF/ powloka ceramiczna/ konserwacja podwozia ???  (Przeczytany 5162 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
Odp: Folia bezbarwna PPF/ powloka ceramiczna/ konserwacja podwozia ???
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Maja 2022, 11:55:04 »
Jaki spray&wipe polecasz? Od początku używam fusso coat 12, ale może jest coś lepszego, bo fusso daje mi efekt wow na 1-2 miesiące, potem już bez efektu wow (czysty gładki lakier), ale jeszcze odpycha wodę i syf przez kolejne 1-2 miesiące i tak jest koniec powłoki.

Zaraz chce coś położyć na auto. Nie straszne mi mycie ręczne, glinkowanie i pucowanie przez 8h. Nie chce ceramiki. Coś szybkiego tym razem?
Ja z fusso przeszedłem na TAC system moonlight, bo pomimo deklarowanej trwałości do 9 miesięcy, w zimie wytrzymuje dłużej niż fusso i przede wszystkim można bardzo fajnie umyć samochód na myjni bezdotykowej, nie ma tego efektu przyklejonych brudnych kropli. Ale to już tak na prawdę taka powłoka z łatwiejszą aplikacją.
Ja szczerze mówiąc poleciłbym geyon can coat evo. Wytrzymałość ma określoną na 12m/12kkm, 200ml starczy na 10x rav4, a jak masz plastikowe nadkola i szklany dach, to na 15x.
Tylko zalecałbym jeszcze przed nałożeniem, użyć cleanera (najlepiej nie ściernego, bo toyota ma miękki lakier) , bo to też może być powód, dlaczego fusso tak krótko wytrzymuje.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Czerwca 2022, 07:18:10 »
No i przekonałeś mnie! Będzie ponad 15st.C na stałe to idę działać.

Powiedz tylko jakiego cleanera polecasz?
Pewnie bym glinką poleciał auto, bo mocno zarosło (bardzo), ale potem IPA odtłuszczać, czy coś innego polecasz?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Czerwca 2022, 09:21:15 »
Ja też czekam na cieplejszą aurę ;)
Sonax Briliant Shine Detailer + Soft 99 + glinka cierpliwie stoją na półce. ;)
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2022, 09:32:28 wysłana przez Markid »

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Czerwca 2022, 09:27:54 »
Mam nadzieję, że nie w tej kolejności :D

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Czerwca 2022, 09:31:07 »
Kolejność przypadkowa - tak akurat stoją na półce, którą mam na widoku ;)
Oczywiście zacznę od mycia.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Czerwca 2022, 15:28:13 »
No i przekonałeś mnie! Będzie ponad 15st.C na stałe to idę działać.

Powiedz tylko jakiego cleanera polecasz?
Pewnie bym glinką poleciał auto, bo mocno zarosło (bardzo), ale potem IPA odtłuszczać, czy coś innego polecasz?
Wystarczy najprostrzy, nawet taki:
https://shinygarage.pl/niescierny-cleaner-do-lakieru-pure-paint-cleaner
Do tego przydała by się jakaś większa gąbka do ręcznego polerowania.
Najlepiej po myciu dać glinkę, po glince oszuszyć, wjechać z cleanerem, nie nakładać za dużo, i wystarczy wystarczy go wypracować (aż z białego, zostanie tluszty nalot), dotrzeć fibrą i po skończeniu auta, fajnie było by odtłuścić lakier IPA 1:2 z wodą (ogólnie w większych stężeniach, IPA może rozmiękczać lakier bezbarwny) i na to np ten can coat.

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Czerwca 2022, 08:55:23 »
Ja ze względu na obecny koszt foli zrezygnowałem z tego, bo za mniej po 10 latach mogę całe auto wylakierować na nowo. Natomiast pojedyncze elementy to sam sobie okleję, zderzak z tyłu gdzie się robi załadunek i rysuje najbardziej, progi gdzie rysowane butami od wsiadania, brzegi drzwi wiadomo od dotykania nimi innych samochodów jak jest ciasno, i ewentualnie lampy. Na teraz to tylko położyłem ceramikę roczną Ultracoat One, bo to sam mogę zrobić w jeden dzień preparatem za 300zł wystarczającym na 2-3 razy. Ładnie się samochód świeci nawet jak jest lekko zakurzony i brudny, i dobrze się myje bezdotykowo bez potrzeby mechanicznego czyszczenia dodatkowo. Ile się utrzyma działanie to się okaże w zimie bo pewnie lato i jesień bez problemu wytrzyma.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl