Autor Wątek: [T27] Klimatyzacja - różnica temperatór strony kierowcy i pasażera  (Przeczytany 2371 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline margorz

• Prawie Toyot
  • Samochód:: T27 1.8 16V VVT
Witam serdecznie

Zbliża się okres letni a ja mam problem jak w tytule tematu. Różnicy temperatury między stroną kierowcy a stroną pasażera to ok. 4-5 st. C
Wiem zaraz będzie ... "sprawdź silniczek (damper) sterowania klapą mieszacza powietrza"
Pierwsze co to właśnie to zrobiłem po sugestiach z innego forum, ale to chyba nie tu jest problem i stąd kieruję gorącą prośbę.

1. Pierwsze co to sprawdziłem sprężarkę klimatyzacji jest sprawna ponieważ (czuć jak ewidentnie chłodzi stronę pasażera) ... dodatkowo podpinałem VxDiag (TIS) i ciśnienie w układzie jest ok. 0,8525MPa (fotkę wrzucę jak znajdę chwilę czasu).
2. Zdemontowałem siłownik/silniczek (damper) od strony kierowcy. Rozebrałem obudowę i przejrzałem środek - w mojej ocenie wszystko w środku ok (styki przenoszące napięcie do silniczka, koła zębate, ślimak przenoszący obrót z silnika na kółka, potencjometr na największym kółku kontrolujący położenie ). (fotki wrzucę jak znajdę chwilę czasu)
3. Sprawdziłem klapę mieszacza w kanale przed zamontowaniem dampera przekręcając zębatkę w pełnym zakresie ruchu która swobodnie przestawia się ręcznie z jednego skrajnego położenia w drugie. Przed ponowną zabudową dampera/silniczka sprawdziłem klapę mieszaczacza w kanale nawiewu przestawiając ręcznie na pracującym silniku i okazało się że tu jest prawdopodobnie problem ponieważ w pozycji max skrajnej (chłodzenie) delikatnie jest cieplejsze powietrze od strony pasażera. W mojej ocenie to jest bardzo porównywalna temperatura jak przed demontażem (ok. 5 st. C). W drugiej max pozycji jest ewidentnie ciepłe powietrze co świadczy o pozycji w której jest ogrzewanie wnętra samochodu.
Zastanawiam się czy gdzieś w kanałach powietrza nie ma jakiejś uszczelki która nie doszczelnia i w skutek tego dostaje się ciepłe powietrze do schłodzonego przez sprężarkę ... w efekcie jest odczuwalna różnica między lewą a prawą stroną (kierowca a pasażer).

Bardzo proszę o wskazówki
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2022, 12:34:22 wysłana przez margorz »

Offline margorz

• Prawie Toyot
Odp: [T27] Klimatyzacja - różnica temperatór strony kierowcy i pasażera
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Czerwca 2022, 12:04:43 »

W między czasie jeszcze sprawdziłem czy nie dogrzewa nagrzewnica elektryczna schłodzonego powietrza po stronie kierowcy wyjmując bezpieczniki w skrzynce przy akumulatorze co mogło wyeliminować sklejenie któregoś z przekaźników (są 3 gdzieś w przedziale silnikowym).

Offline margorz

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Czerwca 2022, 16:37:28 »
Panowie jeszcze trochę i ugotuję się ... temperatura w kokpicie przekracza 30st. Czy jest na forum ktoś kto może coś podpowiedzieć   :roll:
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2022, 17:13:09 wysłana przez margorz »

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Czerwca 2022, 18:35:05 »
Mało gazu.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Czerwca 2022, 20:41:58 »
Panowie jeszcze trochę i ugotuję się ... temperatura w kokpicie przekracza 30st. Czy jest na forum ktoś kto może coś podpowiedzieć   :roll:
trzeba dobić gazu do klimy i często nawala potencjometr w panelu klimy mi ciągle przeskakiwał na grzanie i to hi w upały musiałem rozbierać i czyścić i przesmarować wazelina.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline margorz

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Czerwca 2022, 13:21:32 »
Dzięki serdeczne panowie za wskazówki  :-)

... okazało się że pomógł serwis układu klimatyzacji - było za mało czynnika (80ml) - wymagana ilość to 440ml

Korzystając z okazji porównałem parametry układu klimatyzacji przy pomocy VXDIAG-a. Po serwisie klimatyzacji ciśnienie w układzie było ok. 14-15MPa, natomiast wcześniej było ok 7-8MPa. Temperatura na wylotach powietrza teraz jest ok 6-7st. C wcześniej było po stronie kierowcy ok 21st. C a po stronie pasażera 16st. C.

:cheesy:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl