Autor Wątek: Charczenie przy przyspieszaniu  (Przeczytany 5882 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Grzech75

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1,6
Charczenie przy przyspieszaniu
« dnia: 30 Maja 2022, 20:45:38 »
Moi drodzy. Od pewnego czasu w Aurisie 1,6 (2018 rok) da się zauważyć wzrost hałasu z okolic lewego słupka A i/lub okolic drzwi kierowcy (trudno dokładnie zlokalizować). Wygląda to jakby pojawiły się jakieś ubytki w wygłuszeniu kabiny/deski rozdzielczej. Poza tym, podczas przyspieszania, przy wciśniętym gazie słyszalny jest wyraźnie odgłos charczenia. Mam wrażenie, że pochodzi on z wydechu ale nie jestem ekspertem. Ktoś miał lub ma coś podobnego? Sprawdziłem czy przypadkiem nie wyjadło coś wygłuszenia w komorze silnika ale nie.
Wszelkie odpowiedzi i opinie mile widziane. Poradźcie czego i gdzie szukać, co to może być. Ogólnie silnik pracuje bez zarzutu, żadne kontrolki się nie świecą.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Charczenie przy przyspieszaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Maja 2022, 02:23:15 »
Pewnie murzyn w silniku zdycha, świruję.  :grin:
Z tymi dźwiękami to i na ucho jest problem, a co po opisie mówić. Może jak nagrasz film i tu wstawisz, to ktoś zgadnie.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Grzech75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Maja 2022, 09:14:02 »
obawiam się, że żaden mikrofon tego nie wychwyci ale spróbuję.

Offline specjalniedlaps4pro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Maja 2022, 12:57:34 »
Jeżeli z niskich obrotów wciskasz gaz do dechy i samochód zaczyna się zbierać to na początku aż nie złapie wyższych to coś w stylu harczenia występuje i to jest normalne ale jeździć się tak nie powinno. Może chodzi o ten moment?

Offline Grzech75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Czerwca 2022, 12:51:19 »
Charczenie wcześniej nie występowało. Oczywiście, że dźwięk wydobywa się tylko przy wciśniętym gazie (no może nie do dechy), podobnie jak i wtedy, kiedy np. jedzie pod górkę na tempomacie. Zastanawiam się, czy nie ma to nic wspólnego z wyciszeniem/wygłuszeniem samochodu, bo ostatnio jakieś intensywne szumy zaczęły dochodzić z okolic lewego nadkola.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Czerwca 2022, 22:33:38 »
No to może trzeba na kanał się udać, pogazować, popukać ręką i w dobrym świetle coś się wyjaśni. Ja bym tak zrobił, a dopiero szedł do innych na poradę. Dalej możesz pojechać na stację diagnostyczną, wałki sprawdzania hamulców. A jak będzie za wolna prędkość to na hamownię, prędkość większa możliwa, a bez testu pewnie grosze wezmą jak może nic. 

Offline Grzech75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Czerwca 2022, 22:16:41 »
No to może trzeba na kanał się udać, pogazować, popukać ręką i w dobrym świetle coś się wyjaśni. Ja bym tak zrobił, a dopiero szedł do innych na poradę. Dalej możesz pojechać na stację diagnostyczną, wałki sprawdzania hamulców. A jak będzie za wolna prędkość to na hamownię, prędkość większa możliwa, a bez testu pewnie grosze wezmą jak może nic.
Piszę dlatego, że wcześniej poleżałem pod samochodem i pogrzebałem w komorze silnika. :/

Offline pokakulka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Czerwca 2022, 19:42:23 »
A przypadkiem nie "grają" Ci zawory? Po prostu za wysoki bieg w stosunku do prędkości.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Czerwca 2022, 21:55:21 »
Piszę

Napisałem 3 zdania, odnosisz się tylko do pierwszego. Oczywiście jeśli tak jest, to statycznie masz +, ale dynamicznie już 0. A przecie piszesz, że to występuje w czasie jazdy. Więc może w takich warunkach trzeba bardziej opatrzyć to auto. O ile może na stacji prędkość rolek jest ustalona, o tyle na hamowni co chcesz. Już na stacji jest jakaś dynamika, a na hamowni wszystko możliwe.
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwca 2022, 21:58:03 wysłana przez Rademenes »

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Czerwca 2022, 22:49:46 »
U mnie jest podobnie, podczas zapalania silnika słychać dźwięk jakby w ogóle drzwi niebyło.

Offline Grzech75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Czerwca 2022, 07:03:14 »
Panowie, zostawiam to:
Zacząłem od opcji wyciszania uszczelek drzwi. Na znanym portalu zakupowym Aledrogo zakupiłem "Sznur EPDM 4mm - uszczelka mikroguma". Sprzedają to w odcinkach po 10 m i na aurisa trochę brakuje. Wepchałem to pomiędzy uszczelki a blachę drzwi (jak się odchyli lekko uszczelkę jest tam taki półokrągły rowek), idealnie pasuje, nic nie wystaje, drzwi się domykają bez problemu. Wciskałem tam gdzie się trzyma, bo uszczelka w niektórych miejscach po prostu wisi wzdłuż drzwi i poza punktami mocowania niczego się nie trzyma. Efekt: znacznie ciszej w kabinie, osoby które jechały ze mną a znają problem mówią, że jest tak, jak przed pojawianiem się hałasu. Ciekawe jak to zadziała na drodze przy prędkości powyżej 100 km/h., liczę, że wyeliminuje uciążliwe szumy z tylnych drzwi. Podsumowując - koszt żaden, efekt zaskakująco pozytywny. Jedyne co pozostało to wyraźnie słyszalny odgłos uruchamiania silnika, reszta się poprawiła, mniej tzw. odgłosów drogi. W sumie polecam ten zabieg, u mnie się sprawdziło ale to nie koniec zabawy. Osłonę i tak zdejmę i zajrzę co się dzieje pod samochodem, bo tłumiki u mnie strasznie głośno pracują (wszyscy to mówią), poza tym planuję zdjąć plastikowe nadkola z przodu i pociągnąć te obszary (plus same nadkola) barankiem w spraju. Dam znać czy coś to dało, jak dotąd wygląda, że winne są uszczelki drzwi :(

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Czerwca 2022, 15:44:03 »

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Czerwca 2022, 14:32:55 »
Raczej wątpię że tyczy się to uszczelek drzwi skoro słychać bardzo wyraźnie różnicę pracy silnika przy puszczaniu i dodawaniu gazu. Ewidentnie idzie to z okolic pedałów.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Czerwca 2022, 23:29:30 »
1.
wzrost hałasu z okolic lewego słupka A i/lub okolic drzwi kierowcy
2.
podczas przyspieszania, przy wciśniętym gazie słyszalny jest wyraźnie odgłos charczenia.

Dwa tematy, w których prędkość (przyspieszanie ma wpływ). Koledzy przy uszczelkach też nie mogli zlokalizować i prędkość, a nawet jej zakres miał wpływ na ujawnianie i zlokalizowanie. Jedynie opis, słowo charczenie może być mylące i nie oddawać sprawy. Autor musi określić i posprawdzać. Tak by rozgraniczyć hałas w środku. Jest lato można otworzyć okno i posłuchać tak i inaczej. Wtedy było by wiadomo, czy na zewnątrz też tak samo słychać. Trzeba też rozgraniczyć, to co tłumik daje od reszty. Wszystko może się mieszać, ale silnik nie jest tylko oddzielony pianką, aby jakaś dziura powodowała wzrost hałasu, bo jest gruba blacha, pewnie kilka wyciszeń i cała deska.

Tak myślę jeszcze, bo wiele widzę takich przypadków. Kiedy pod autem jakaś osłona odstaje, źle jest zamocowana i jadąc faluje z opływającym powietrzem. Co ze wzrostem prędkości może skutkować wzrostem jakiegoś dźwięku, ale czy to charczenie akurat, to nie wiem. Fizycznie nie mam takich sytuacji, po operacjach oglądam/sprawdzam, a i pod maskę zaglądam częstawo.

Puki autor nie posprawdza tego, aby coś wykluczyć czy uściślić, to nic nie wymyślimy.   

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Czerwca 2022, 00:14:47 »
Ostatnio popadało to i dodatkowo dochodzi wzrost dźwięku "chlapania" spod kół.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl