Autor Wątek: Wrażenia dźwiękowe wewnątrz RAV4 przy wysokich prędkościach  (Przeczytany 26330 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
W różnych testach opublikowanych w sieci można znaleźć opinię, że RAV4 hybryda jest nieprzyjemnie głośna wewnątrz przy prędkościach autostradowych.
Jak to jest w rzeczywistości? Czy przy 140km/h jest nieprzyjemnie głośno? Od jakiej prędkości zaczyna być uciążliwie głośno?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Wrażenia dźwiękowe wewnątrz RAV4 przy wysokich prędkościach
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Maja 2022, 22:34:23 »
Też się tego naczytałem i chyba dzięki temu miło zaskoczyłem się po odbiorze:-) cicho nie jest, ale na pewno nie ma jakiegoś dramatu. Zamontowałem sobie dodatkowo gumowa wkładkę z aliexpress między szybę, a kokpit i uszczelki przy drzwiach, ale chyba je ściągnę...

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Maja 2022, 22:45:57 »
W różnych testach opublikowanych w sieci można znaleźć opinię, że RAV4 hybryda jest nieprzyjemnie głośna wewnątrz przy prędkościach autostradowych.
Jak to jest w rzeczywistości? Czy przy 140km/h jest nieprzyjemnie głośno? Od jakiej prędkości zaczyna być uciążliwie głośno?
Tak tylko zapytam, jak często będziesz jeździł autostradą 160-180 km/h?
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maja 2022, 23:04:10 »
Porównując do Tucsona Diesla jest ciszej i głośniej  :grin:
Ciszej od silnika - w każdym zakresie prędkości
Głośniej od szumu powietrza - powyżej 130 km/h

Oczywiście to są wrażenia czysto subiektywne. Autostrady to raczej zdecydowanie mniejsza część moich jazd dlatego genralnie jest bardzo cicho.

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Paw11

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CX-5
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Maja 2022, 23:09:10 »
Jak już o prędkościach i hałasie piszemy to mam pytanie:
Czy RAV4 benzyna manual jest bardziej cicha na autostradzie od hybrydy przy prędkości 140-150km/h?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Maja 2022, 23:18:23 »
Czy RAV4 benzyna manual jest bardziej cicha na autostradzie od hybrydy przy prędkości 140-150km/h?
Nie jest, mam co prawda benzynę w AT, ale w manualu jest głośniej, jeździłem. W wersji hybrydowej głośniej jest tylko przy gwałtownych przyspieszeniach, nie wiadomo czemu toyota nie zastosowała patentu z " wirtualną zmianą biegów", która jest w benzynowym, a to jednak przy płynnym przyspieszaniu działa. Reszta jest wspólna, hałas opon, karoserii i bryły. Dramatu nie ma, więc spoko. Jeśli możesz, zmień na automat. Te manuale to nie mazda niestety.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Maja 2022, 23:23:47 »
Tak tylko zapytam, jak często będziesz jeździł autostradą 160-180 km/h?

160-180 nie jeżdżę. Ale zwykle na autostradzie ustawiam na tempomacie 130km/h. Czy przy 130 jest głośno?

Offline Paw11

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CX-5
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Maja 2022, 23:31:36 »
Nie jest, mam co prawda benzynę w AT, ale w manualu jest głośniej, jeździłem. W wersji hybrydowej głośniej jest tylko przy gwałtownych przyspieszeniach, nie wiadomo czemu toyota nie zastosowała patentu z " wirtualną zmianą biegów", która jest w benzynowym, a to jednak przy płynnym przyspieszaniu działa. Reszta jest wspólna, hałas opon, karoserii i bryły. Dramatu nie ma, więc spoko. Jeśli możesz, zmień na automat. Te manuale to nie mazda niestety.

Coś się dzieje w manualach? Mazda ma lepsze manualne skrzynie?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Maja 2022, 23:49:58 »
160-180 nie jeżdżę. Ale zwykle na autostradzie ustawiam na tempomacie 130km/h. Czy przy 130 jest głośno?
Jest bardzo komfortowo (oczywiście jak na tę gabaryty). Przy 150 coś tam się zaczyna dziać...

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Maja 2022, 23:57:44 »
Powyżej mniej więcej 100kmh, o ile oczywiście nie mówimy o jakimś aucie z 5 biegową skrzynią, które przy 120kmh ma 3,5k obrotów, to większość dźwięków generują opony i szumy powietrza - nie będzie różnicy pomiędzy silnikami, tak długo jak szyby i wyciszenie jest takie samo.
Też się tego bardzo bałem, bo do niedawna jeździłem megane IV, w moim aucie była akustyczna przednia szyba i dodatkowo wyciszane (filcem) wszystkie drzwi. Ogólnie auto sporo cichsze od leona 5f, który zostaje równolegle z rav4.
Rav4 miałem okazję jeździć tylko 120kmh, ale w wersji ze skyview - ponoć jest głośniej. Mogę to porównać do kilku aut popularnych modeli, z różnych klas z którymi miałem więcej styczności:
- nowy tucson 2022: jest marginalnie cichszy, słychać mniej szumu, ale nadal bardzo "wieje" przy oknie
- leon 5f 2018: bardzo podobnie jeśli chodzi o szum, ale tu nie słychać takich przedmuchów - wg mnie ten sam poziom co rav4
- cupra leon st 2022: jak wyżej, prawie żadnej zmiany, na trybie comfort nie było żadnego buczenia wydechu
- insignia sedan 2015: tragicznie, tym autem nie dało się jechać powyżej 120kmh dużo gorzej niż rav4
- insignia liftback 2018: w nowym modelu poprawiono akustykę, chociaż chyba nadal trochę głośniej niż rav4
- passat sedan 2019 (wersja bieda): ciężko to porównać, ale nie rzucił mnie na kolana - tj. jak ktoś się przesiada, tragedii nie będzie
- s-max 2011: tu lepsze wygłuszenie od wiatru, ale szum od opon daje się we znaki - wg mnie ten sam poziom
- audi a3 8v sedan 2019: jest zauważalnie ciszej, ale to może poziom wyżej, żadna przepaść
- megane hb 2017: podobnie jak w audi a3, może gorzej wyciszony tył, ale akustyczna szyba dobrze chroni od wiatru
- corolla 2018 sedan executive: chyba troszkę ciszej niż rav4, prawdopodobnie ze względu na aerodynamikę, nie słychać takich szumów, ale dużo bardziej daje się we znaki silnik, ze względu na mniejszą moc (hybryda)
- audi a4/a5 2019: to jest poziom, gdzie mogę powiedzieć, że przy 120kmh jest duża różnica względem rav4, ale też jest różnica w bryle samochodu
- hyundai i20 2018: jak można spodziewać się po tej klasie - dużo gorzej niż rav4
- fabia 2019: trochę ciszej niż w i20, ale nadal głośniej niż w rav4
- Dacia duster/sandero ~2017: dudni jak w pustej stodole, poziom niżej niż i20
- clio/captur 2017: pół oczka wyżej niż dacie, ale nadal poziom i20 i fabii - dużo gorzej niż rav4
To są auta, w których miałem okazję jeździć po ekspresówkach, i miałem czas zwrócić uwagę na akustykę - mam nadzieję, że coś rozjaśni.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Maja 2022, 00:26:27 »
 janek_rav4  jak ktoś  jeździ limuzyną  , i sie przesiądzie do suva to musi byc głośniej . Wyższe auto ,większe opory toczenia .......itd.
RAV4 2.5 hybrid

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Maja 2022, 06:20:56 »
Po 2 latach i 30 kkm potwierdzam RAV4 jest głośna powyżej 130. Przez wyciszenie bagażnika, nadkoli i klapy bagażnika udało się trochę wyeliminować odgłosy opon i drogi. To bardzo pomogło przy jeździe miejskiej i lokalnej - a to jest mój główny przebieg. Na S i autostradzie hałas dochodzi zewsząd, przez cienkie szyby, dach itp. Miałem XC 60, też SUV i tam było zdecydowanie ciszej - czysta przyjemność tylko przy dystrybutorze groza. Chyba przewidziałem co się wydarzy bo teraz tankuje 2 razy w miesiącu a nie 4 a przebieg podobny

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Maja 2022, 10:20:12 »
- audi a4/a5 2019: to jest poziom, gdzie mogę powiedzieć, że przy 120kmh jest duża różnica względem rav4, ale też jest różnica w bryle samochodu

Na trasy jeździmy A4
1. Mniej pali
2. jest cichszy
3. Nie jest tak wygodnie jak w RAV4, ale różnica nie jest tragiczna
4. Multimedia dla A4

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Maja 2022, 11:13:15 »
Przez wyciszenie bagażnika, nadkoli i klapy bagażnika udało się trochę wyeliminować odgłosy opon i drogi.
Sam to robiłeś? I jak czym ? Dzięki za info

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Maja 2022, 12:51:27 »

[quote  link=topic=53132.msg744731#msg744731 date=1653945503]

Coś się dzieje w manualach? Mazda ma lepsze manualne skrzynie?
Nie wiem czy coś się dzieje w manuałach,  ale kilka krytycznych  postów było. Mi chodzi o obroty w trasie,  skrzynia automatyczna direct shift cvt przy 100 km/h ma ok.1000-1200rpm, przy 130km/h ok 1500rpm, analogicznie w manualnej będzie 2x więcej, co się przekłada na hałas. Do tego jest bardzo oszczędna, wyje tylko przy gwałtownym przyspieszaniu i każde  nawet minimalne odpuszczenie gazu powoduje spadek obrotów. Do tego ma mechaniczny bieg startowy i 10 wirtualnych.
Mechaniczna skrzynia w mazdzie cx30 siostrzeńca to...mistrzostwo świata dla mnie.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl