Czy RAV4 benzyna manual jest bardziej cicha na autostradzie od hybrydy przy prędkości 140-150km/h?
Powyżej mniej więcej 100kmh, o ile oczywiście nie mówimy o jakimś aucie z 5 biegową skrzynią, które przy 120kmh ma 3,5k obrotów, to większość dźwięków generują opony i szumy powietrza - nie będzie różnicy pomiędzy silnikami, tak długo jak szyby i wyciszenie jest takie samo.
Jak to jest w rzeczywistości? Czy przy 140km/h jest nieprzyjemnie głośno? Od jakiej prędkości zaczyna być uciążliwie głośno?
Też się tego bardzo bałem, bo do niedawna jeździłem megane IV, w moim aucie była akustyczna przednia szyba i dodatkowo wyciszane (filcem) wszystkie drzwi. Ogólnie auto sporo cichsze od leona 5f, który zostaje równolegle z rav4.
Rav4 miałem okazję jeździć tylko 120kmh, ale w wersji ze skyview - ponoć jest głośniej. Mogę to porównać do kilku aut popularnych modeli, z różnych klas z którymi miałem więcej styczności:
- nowy tucson 2022: jest marginalnie cichszy, słychać mniej szumu, ale nadal bardzo "wieje" przy oknie
- leon 5f 2018: bardzo podobnie jeśli chodzi o szum, ale tu nie słychać takich przedmuchów - wg mnie ten sam poziom co rav4
- cupra leon st 2022: jak wyżej, prawie żadnej zmiany, na trybie comfort nie było żadnego buczenia wydechu
- insignia sedan 2015: tragicznie, tym autem nie dało się jechać powyżej 120kmh dużo gorzej niż rav4
- insignia liftback 2018: w nowym modelu poprawiono akustykę, chociaż chyba nadal trochę głośniej niż rav4
- passat sedan 2019 (wersja bieda): ciężko to porównać, ale nie rzucił mnie na kolana - tj. jak ktoś się przesiada, tragedii nie będzie
- s-max 2011: tu lepsze wygłuszenie od wiatru, ale szum od opon daje się we znaki - wg mnie ten sam poziom
- audi a3 8v sedan 2019: jest zauważalnie ciszej, ale to może poziom wyżej, żadna przepaść
- megane hb 2017: podobnie jak w audi a3, może gorzej wyciszony tył, ale akustyczna szyba dobrze chroni od wiatru
- corolla 2018 sedan executive: chyba troszkę ciszej niż rav4, prawdopodobnie ze względu na aerodynamikę, nie słychać takich szumów, ale dużo bardziej daje się we znaki silnik, ze względu na mniejszą moc (hybryda)
- audi a4/a5 2019: to jest poziom, gdzie mogę powiedzieć, że przy 120kmh jest duża różnica względem rav4, ale też jest różnica w bryle samochodu
- hyundai i20 2018: jak można spodziewać się po tej klasie - dużo gorzej niż rav4
- fabia 2019: trochę ciszej niż w i20, ale nadal głośniej niż w rav4
- Dacia duster/sandero ~2017: dudni jak w pustej stodole, poziom niżej niż i20
- clio/captur 2017: pół oczka wyżej niż dacie, ale nadal poziom i20 i fabii - dużo gorzej niż rav4
To są auta, w których miałem okazję jeździć po ekspresówkach, i miałem czas zwrócić uwagę na akustykę - mam nadzieję, że coś rozjaśni.