Autor Wątek: Wrażenia dźwiękowe wewnątrz RAV4 przy wysokich prędkościach  (Przeczytany 26365 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: Wrażenia dźwiękowe wewnątrz RAV4 przy wysokich prędkościach
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Czerwca 2022, 19:46:24 »
Wygłuszyć można blachy, ale znaczna część hałasu dochodzi przez szyby (nie przez połączenia szyb z karoserią, bo dodatkowe uszczelki polepszają jedynie samopoczucie).

Offline Krzysztof1964

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Czerwca 2022, 01:02:00 »
Dużo zależy od opon. Letnie TOYO na jakich moja RAV dotarła do mnie są głośne i bardzo czułe na rodzaj nawierzchni, na wylotówce z Warszawy w kierunku Lublina jest taki długi, słynny już  fragment trasy, że jadąc po nim 130km/h normalnie łeb zaczyna boleć od huku, zaś zimówki Nokian nabyte razem z kołami również w Toyocie są bez porównania cichsze i nie reagują wzmożeniem hałasu na gorszej nawierzchni, jeździłem na tych Nokianach prawie do czerwca, żal było zmieniać, inny samochód.
Przyjdzie taki moment, że te fabrycznie zamontowane opony się skończą no i to będzie dobry moment, żeby dzielić się wrażeniami z jazdy na innych gumach, każda opinie będzie cenna. Hałasy dochodzące z kół są bardzo trudne do wytłumienia.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Czerwca 2022, 01:37:57 »
Moja ma mieć Bridgestony. Ciekawe jak głośne się okażą.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Czerwca 2022, 02:19:30 »
Moja ma mieć Bridgestony. Ciekawe jak głośne się okażą.
Brigestony raczej nie uchodzą za ciche. Ale większy problem może być inny. Ja miałem Dunlopy, a to opony raczej dobre. Jednak o tym konkretnym modelu dla Toyoty, Dunlop chyba wolałby zapomnieć. Także szybko się ich pozbyłem.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #34 dnia: 03 Czerwca 2022, 09:28:48 »
Opony oczywiście istotnie wpływają na poziom hałasu ale jak już było wspomniane szyby to drugi element a te w RAV4 są beznadziejne, chyba największa taniocha na rynku. Nie dość że przepuszczają wszystkie zewnętrzne dźwięki to jeszcze przepuszczają ciepło od promieni słonecznych że mimo działającej klimy jadąc pod słońce klata nagrzewa się jakby szyby w ogóle nie było (proszę o darowanie sobie komentarzy w stylu abym skierował nawiewy na klatę).

Offline Chevalier

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #35 dnia: 03 Czerwca 2022, 10:04:43 »
Opony oczywiście istotnie wpływają na poziom hałasu ale jak już było wspomniane szyby to drugi element a te w RAV4 są beznadziejne, chyba największa taniocha na rynku. Nie dość że przepuszczają wszystkie zewnętrzne dźwięki to jeszcze przepuszczają ciepło od promieni słonecznych że mimo działającej klimy jadąc pod słońce klata nagrzewa się jakby szyby w ogóle nie było (proszę o darowanie sobie komentarzy w stylu abym skierował nawiewy na klatę).
Trzeba będzie pomyśleć o zamianie szyb na akustyczne..ciekawe jaki byłby koszt ;)

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #36 dnia: 03 Czerwca 2022, 12:11:54 »
Trzeba będzie pomyśleć o zamianie szyb na akustyczne..ciekawe jaki byłby koszt ;)
Jak dla danego modelu nie było szyby akustycznej, to raczej niemożliwe.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #37 dnia: 03 Czerwca 2022, 12:25:06 »
Zwrócę uwagę na to, o czym piszecie, bo moja poprzednia Ravka nie miała takiego problemu z szybami. Głośność z kół potwierdzam, ale zrzucam to na słabe wyciszenie nadkoli. Może w piatek za tydzień wreszcie odbiorę, to dam znać, bo będę wracał do domu S8.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 03 Czerwca 2022, 13:11:41 »
Cytat: Chevalier w Dzisiaj o 10:04:43

Cytat: RPW w Dzisiaj o 09:28:48

Jak dla danego modelu nie było szyby akustycznej, to raczej niemożliwe.

Chodzą niepotwierdzone plotki, że plug-in ma inne, "cichsze" szyby. A czy to prawda, trochę wątpię. A może? Trzeba by sprawdzić numer części, ale na egzemplarzu, a nie w katalogu (bo na drugi montaż mogą być już tylko jednego rodzaju).

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #39 dnia: 03 Czerwca 2022, 14:27:47 »
A gdzie te plotki chodzą? :|
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 03 Czerwca 2022, 15:07:10 »
Nim jeszcze wypuścili Plug-in'y można było poczytać na forach zza oceanu, potem z pierwszych testów.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #41 dnia: 10 Czerwca 2022, 07:44:10 »
Ten hałas od kół jest naprawdę trudny. Ostatnio jechałem kilka razy trasa lokalną gdzie było kilka km nowej nawierzchni, mówię wam bajka, auto mknie bezszelestnie, bo przy 90 km/h to nawet szumu wiatru nie słychać

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #42 dnia: 10 Czerwca 2022, 10:04:26 »
Przyzwyczaiłem się ;), nie ma co narzekać. Dodam, że drugim autem zacząłem jeździć (na co dzień) Proceed, benzyna i tam hałas od kół jest dużo bardziej wyraźny i denerwujący. Nie rośnie wraz z prędkością (pojawia się przy 90-110 kmh - huczenie/dudnienie) i nie narasta jak się szybciej jedzie (więc to nie od wiatru, jak w rav4 przy np. 150 kmh).

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 10 Czerwca 2022, 10:07:19 »
Ten hałas od kół jest naprawdę trudny. Ostatnio jechałem kilka razy trasa lokalną gdzie było kilka km nowej nawierzchni, mówię wam bajka, auto mknie bezszelestnie, bo przy 90 km/h to nawet szumu wiatru nie słychać

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka
Możesz wyciszyć matami nadkola od zewnatrz (ja chyba nawet się zdecyduję), można by polecieć matami po całej podłodze, i ścianie grodziowej+nadkola z tyłu, można próbować też dodać system audio z noise cancelingiem (bardzo dobrze sobie radzi z takimi jednostajnymi szumami), a finalnie możesz jakimś cudem próbować wymusić na którymś producencie opon, żeby wyprodukował oponę z pianką wytłumiającą tak jak na pierwszy montaż w tesli.
Ustawiłem Ci od najłatwiejszego do najtrudniejszego do zrobienia.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 10 Czerwca 2022, 10:26:02 »
Przyzwyczaiłem się ;), nie ma co narzekać. Dodam, że drugim autem zacząłem jeździć (na co dzień) Proceed, benzyna i tam hałas od kół jest dużo bardziej wyraźny i denerwujący. Nie rośnie wraz z prędkością (pojawia się przy 90-110 kmh - huczenie/dudnienie) i nie narasta jak się szybciej jedzie (więc to nie od wiatru, jak w rav4 przy np. 150 kmh).
Zarówno proceed (jeśli mówimy o tym obecnym modelu), to faktycznie tak jak rav4 słynie w opiniach ze słabego wyciszenia, do tego w wersji GT dochodzi wydech, który może irytować na dłuższą metę.
Ogolnie od kilku lat nie ma progresu w dziedzinie wyciszenia w klasie samochodów popularnych, ogólnie o ile wiadomo, że jest kilka modeli aut fajnie wyciszonych (topowe wersję fordów, a już vigniale to topka, wyższe wersję dużych modeli renault, czy skody w najwyższych wersjach z podwójnymi szybami), to niestety większość samochodów albo ma ten sam poziom co 10 lat temu, albo wręcz są gorzej wyciszone. Oczywiście są odstępstwa, bo jeździłem ostatnio a3 2022, i w porównaniu do poprzedniego modelu (ta sama konfiguracja, Sedan, s-line i dopakowane po sufit) jest delikatna, ale słyszalna różnica, ale w poprzednim nie dało się dokupić bocnzych przednich szyb akustycznych, więc może tu różnica.
Dla mnie to jest kuriozalne, że w megane, które kosztowało 70k (teraz taka wersja ~100-110k) drzwi (częściowo oczywiście) i elementy strategoczne, są wyklejone czarną matą o strukturze pianki, a poza tym w drzwi i na nadkola w bagażniku wsadzili filc o grubości blisko centymetra. W dodatku zastosowali przednią szybę akustyczną, oczywiście to wszystko w 2 najwyższych wersjach, ale że w rav4 za prawie równo 200k drzwi są puste w środku, a w bagażniku nie ma nawet grama pianki czy filcu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl