Autor Wątek: Wrażenia dźwiękowe wewnątrz RAV4 przy wysokich prędkościach  (Przeczytany 26355 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bushi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Odp: Wrażenia dźwiękowe wewnątrz RAV4 przy wysokich prędkościach
« Odpowiedź #60 dnia: 25 Stycznia 2024, 12:24:31 »
Ok, dla mnie poziom hałasu w RAV4 jest ok. Prawda jest taka, w mojej opinii, że RAV4 nie była i nie jest zaprojektowana do jazdy z "wysokimi prędkościami". To nie samochód sportowy ani klasa premium. Ideą RAV jest tani, stosunkowo prosty i wygodny samochód ze średniego segmentu, dla każdego, do rekreacji, wyjazdu na jezioro, jazdy po lesie czy w lekkim terenie, czasem bocznymi drogami, i mało uciążliwy w codziennym użytkowaniu - jest to, jak mówi rozwinięcie skrótu: Recreational Active Vehicle with 4Wheel-Drive. Nie szukajmy w RAV-ce wykończeń z kasy wyższej, dużego komfortu, nie wiem jakiego wyciszenia itp - to średniaczek, nie jest dla lansu i do "pokazywania się" i szybkiej jazdy - nie demonizujmy go za dużo wymagając. To tylko przeciętny samochód na co dzień. Nie musi być nie wiem jak wyciszony. Mozarta czy Brada Praisley'a lepiej słuchać na dobrym sprzęcie w zaciszu domowym.
Ja używam RAV4 jako codzienny środek transportu - do firmy, do sklepu ogrodniczego, zakupy, przewiezienie roweru, do pracy, zabieram do niego psa, kiedy jadę do lasu i nie boję się, że podrapie coś we wnętrzu itp, bo po to RAV był kupiony. Mnie potrzebny był "wół roboczy" na co dzień. RAV-ka ma swoje wady, może nie jest ładna, może słabiej wyciszona, może konserwatywne, nieco siermiężne wnętrze (mnie gałki, przyciski, plastiki kokpitu itp. pasują), takie, a nie inne multimedia, ale akceptuję to - od mojej RAV-ki oczekiwałem prostoty, niezawodności i trwałości. I taka jest. Jest ok. Toyota to dobra, sprawdzona firma, jedna z najlepszych na światowym rynku "średniaków" dla każdego. Mało mnie też interesuje spalanie, oszczędzanie, itp, bo tu jest przyzwoicie w odniesieniu do rynku. Ekologia i takie tam też mnie nie interesują, wolę raczej sprawdzone rozwiązania - dlatego mam benzynę i 4x4 w AWD. Dla jazdy z "wysokimi prędkościami", tj. dla zabawy i prędkości lubię jeździć na moim motocyklu lub dużo szybszym i lepiej przystosowanym do szybkości i lepiej wyciszonym sedanem, ale to "zabawki" - RAV-ka to właśnie moje auto codzienne i tak na nią patrzę. Dlatego "wrażenia dźwiękowe" w RAV są dla mnie całkowicie do zaakceptowania i uważam, że jest prawidłowo zrobiona dla celów, jakim ma służyć.

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 25 Stycznia 2024, 13:30:20 »
I to jest celne spostrzeżenie pod którym podpisuję się obiema rencami.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #62 dnia: 25 Stycznia 2024, 13:58:20 »
No niestety. Skrzynia e-cvt ma swoją specyfikę. Napęd jest przenoszony liniowo. W innych skrzyniach są biegi 1,2,3..... i pomiędzy nimi czuć moment zmiany biegu polegający na spadku bądź zwiekszeniu obrotów.  W e-cvt ta zmiana następuje co milisekundę, stąd tak słyszalne obroty silnika. Lexusa RX można już kupić z Hybrydą i tradycyjnym automatem. Jest to ukłon w stronę tych, którym skrzynia e-cvt przeszkadza. Samochód jest bardzo cichy, ale porównując spalanie, wersja ze skrzynią e-cvt jest oszczędniejsza. Nie można na razie porównać awaryjności, bo to nowy napęd, ale nie zakładam, że turbo benzyna + tradycyjna skrzynia automatyczna będą tak samo wytrzymałe jak wolnossąca benzyna z e-cvt.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 25 Stycznia 2024, 17:33:43 »
Bushi się rozpisał, jednak trafnie ujął sedno sprawy. zwłaszcza to, ze dla większości użytkowników rav4 to codzienny wół roboczy, kupiony by nadmiernie nie eksploatować pojazdów którymi lubią jeździć. w ogóle cala platforma tnga nie jest cicha, mam wrażenie ze przy tworzeniu były inne priorytety. tylne drzwi zachodzące na kola, cienkie szyby, niska masa itp rozwiązania nie sprzyjają dobremu wyciszeniu. nowe leksusy tez są głośniejsze od poprzednich, podobnie nowe bmw, vw i inne. to w zgodzie z poprawnością polityczna panowie, tak jak ograniczenia do 180 vmax, czy do 30 w wielu miastach..
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2024, 17:36:33 wysłana przez compucar »

Offline JaWski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 18 Lutego 2024, 21:59:10 »
Naczytałem się trochę o tych hałasujących Ravkach i muszę powiedzieć, że po przejechaniu się z różnymi prędkościami uważam te narzekania za co najmniej niesprawiedliwe. Zapewne jest to kwestia bardzo Indywidualna, ja przysiadłem się z Mitsubishi ASX 1.8, który nawet według znalezionych w sieci pomiarów jest samochodem stosunkowo głośnym. Po takiej przesiadce mam wrażenie, że moja Rawka jest wyciszona jak Bentley :). Dziś zmierzyłem głośność swoim zegarkiem – przy prędkości 120 kilometrów na godzinę na suchej nawierzchni zegarek pokazywał 66 dB. Jestem więcej niż zadowolony :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline RAV4EVER

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GEN5 222KM
« Odpowiedź #65 dnia: 19 Maja 2024, 21:38:43 »
Witam , na Ravke przesiadłem się z Hyundai Grand Santa Fe 2018 i bylem bardzo rozpieszczony
do 140 cichszy od rx450h ...siedzenia o wiele wygodniejsze niż w lexie i bardzo dobre wykonanie
Jazda próbna odbyła się w RAV4 Plug in..one mają wszystkie szyby akustyczne  w przednich drzwiach lepiej wygluszone nadkola i baterie pod podloga wiec dalo się wytrzymać
Kupiłem Hybryde bo nie mam możliwości ladowania i stała po bardzo dobrej cenie....juz w trasie po odbiorze myslalem sobie co to k..a jest.
Juz chcialem sie pozbyć ale poczytałem pooglądałem tu i tam ....no i założyłem szyby od plugin,  wygluszylem wszystko bardzo naprawde dobrze oprócz sufitu i podlogi( to tez w tym roku)
Dowaliłem parę uszczelek , głośniki JBL bida straszna zamieniłem na Focala
Teraz Auto jest po mieście i do 130 zdecydowanie cichsze od RX 450h , do 160 podobnie a potem troszke gorzej ....ale i tak przy 180 moge normalnie rozmawiać z dziecmi z tylu .
Mialem porównanie z dnia na dzień z RXem .
Jak zrobię dach i podloge to bedzie BOMBA.
Pozdrawiam
Moja pierwsza Toyota...
Corolla AE 82 GT 16 V Twin cam

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 19 Maja 2024, 21:47:01 »
Nie wierzę,że w RAV-4 jest ciszej niż w RX 450H. Przesiadłem się z RAV-4 HV /2020 do NX 350h i różnica w wyciszeniu jest duża oczywiście na korzyść Lexusa, RAV-4 jeżeli chodzi o wyciszenie min. od nadkoli, czy hałasu z zewnątrz jest tragiczne.
Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #67 dnia: 19 Maja 2024, 22:06:17 »
Witam , na Ravke przesiadłem się z Hyundai Grand Santa Fe 2018 i bylem bardzo rozpieszczony
do 140 cichszy od rx450h ...siedzenia o wiele wygodniejsze niż w lexie i bardzo dobre wykonanie
Jazda próbna odbyła się w RAV4 Plug in..one mają wszystkie szyby akustyczne  w przednich drzwiach lepiej wygluszone nadkola i baterie pod podloga wiec dalo się wytrzymać
Kupiłem Hybryde bo nie mam możliwości ladowania i stała po bardzo dobrej cenie....juz w trasie po odbiorze myslalem sobie co to k..a jest.
Juz chcialem sie pozbyć ale poczytałem pooglądałem tu i tam ....no i założyłem szyby od plugin,  wygluszylem wszystko bardzo naprawde dobrze oprócz sufitu i podlogi( to tez w tym roku)
Dowaliłem parę uszczelek , głośniki JBL bida straszna zamieniłem na Focala
Teraz Auto jest po mieście i do 130 zdecydowanie cichsze od RX 450h , do 160 podobnie a potem troszke gorzej ....ale i tak przy 180 moge normalnie rozmawiać z dziecmi z tylu .
Mialem porównanie z dnia na dzień z RXem .
Jak zrobię dach i podloge to bedzie BOMBA.
Pozdrawiam
Witamy na forum , mam też hybrydę z 2023r , wiedziałem że będę musiał wygłuszyć bo przez 3,5roku jeździłem RAV 4 2,0 w manualu  z 2019 r . i hałas na drogach szybkiego ruchu był uciążliwy szczególnie przy 140 km/h.
Wygłuszyłem w firmie nadkola i drzwi , oraz dołożyłem dodatkowe uszczelki w drzwiach przednich , oceniam że hałas jest mniejszy o ok. 2-3 decybele, radyjko zaczęło grać pięknie /na oryginalnych głośnikach ,choć myślałem o zmianie na focale / , jeszcze myślę o wyciszeniu bagażnika .
Myślę , że na tym zakończę tę zabawę w poprawianiu Toyoty , z tych zmian jestem już bardzo zadowolony , bo oceniam że już wiele się nie wyciśnie żeby dalej zmniejszać   hałas , też tak uważa Colin.
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2024, 22:21:39 wysłana przez LEBIK »
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #68 dnia: 19 Maja 2024, 22:07:00 »
Nie wierzę,że w RAV-4 jest ciszej niż w RX 450H. Przesiadłem się z RAV-4 HV /2020 do NX 350h i różnica w wyciszeniu jest duża oczywiście na korzyść Lexusa, RAV-4 jeżeli chodzi o wyciszenie min. od nadkoli, czy hałasu z zewnątrz jest tragiczne.
Ale przeczytałeś co @RAV4EVER zrobił by była cichsza?
A swoją drogą, kupić auto nie jeżdżąc daną wersją...dziwne :)
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2024, 22:09:30 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 19 Maja 2024, 22:30:17 »
Nie ma to jak zapierd…. z dzieciakami 180 km/h. :)

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 19 Maja 2024, 22:35:10 »
Ale przeczytałeś co @RAV4EVER zrobił by była cichsza?
A swoją drogą, kupić auto nie jeżdżąc daną wersją...dziwne :)

Osobiście podziwiam osoby, które samodzielnie wyciszają swoje RAVki, ja nie miał bym do tego cierpliwości, ani czasu, a patrząc na kulturę techniczną naszych warsztatów w życiu nowego auta bym nie oddał jakiemuś Januszowi, żeby mi wnętrze rozbierał w drobiazgi. Zapewne jest to jakaś strategia Toyoty, że Ravki mają tak kiepskie wyciszenie, przecież nie są to aż tak duże koszty na etapie montażu auta, ale wtedy bym nie kupił Lexusa, tylko kolejną RAV-4 :)
Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #71 dnia: 19 Maja 2024, 22:37:44 »
...no i sam sobie odpowiedziałeś :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline RAV4EVER

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GEN5 222KM
« Odpowiedź #72 dnia: 19 Maja 2024, 22:46:30 »
Jak jezdzilem próbnie Pluginem to nie wiedziałem że ma inne szyby i ma wyciszone nadkola ......jestem przyzwyczajony juz do mojej wyciszonej RAVki i bylem rozczarowany jak bardzo szumi w RX 450 po mieście na Autostradzie dopiero słychać ze daje rade , niestety Lexusy są ciche tylko dzieki bardzo skomplikowanym uszczelkom majactez niewielkie ilości wytłumienia za to grube blachy i masywniejsze obicia wewnątrz...moja malzonka jezdzi UX to się dobrze przyjrzalem ....dopiero mam w srodku z 15 m2 pianki kauczukowej 6,9,13 mm i 3 kartony STP Gold
maska podwójnie wyciszona
Podszybie
Plastikowa scianka miedzy silnikiem a szyba
Wszystkie nadkola z obu stron
Bagaznik , Klapa, wszystkie słupki
Wszystkie drzwi , Wszystkie czesci plastikowe nawet progi są podklejone 6 mm Kauczuk Pianka
Schowek jest na okolo wyklejony
Druga uszczelka w klapie Bagażnika
Pare Uszczelek w drzwiach ....uszczelki tak porobiłem zeby nie rzucały się w oczy niby fabryka
Moja pierwsza Toyota...
Corolla AE 82 GT 16 V Twin cam

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #73 dnia: 20 Maja 2024, 10:08:32 »
w życiu nowego auta bym nie oddał jakiemuś Januszowi, żeby mi wnętrze rozbierał w drobiazgi.
O to, to. Mam to samo zdanie. Jeżeli miałbym czas, możliwości warsztatowe i zdolności manualne, zrobiłbym to sam. Co do dawania panu Kazikowi do garażu samochodu za 200 tys, nie zaryzykuję. A już jak oglądam niektóre zdjęcia "po", z tymi naciupanymi kawałeczkami mat czy to na nadkolach, czy na wewnętrznej stronie drzwi, to zastanawiam się, co będzie, jak pod spód dostanie się woda. Czy pan Kaziu będzie jeszcze miał wtedy warsztat i czy uwzględni gwarancję na korozję. Bo Toyota raczej nie. Zapytałem kiedyś pod filmikiem jednego z zakładów wygłuszających, ile wago dochodzi do RAV4 przy kompletnym wygłuszeniu i dostałem odpowiedź, że bez dachu i ściany grodziowej ok 80 kg. To tak jakby jedna dodatkowa osoba w samochodzie. Także ja sobie pojeżdżę 6 lat spokojnie tak jak jest, sprzedam i zastanowię się, czy chcę coś premium, lepiej wygłuszonego fabrycznie.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #74 dnia: 20 Maja 2024, 10:48:40 »
Co do dawania panu Kazikowi do garażu samochodu za 200 tys, nie zaryzykuję.

To jest taka trochę generalizacja bo są warsztaty i "warsztaty". Generalnie liczyć trzeba się z tym, że jak ktoś chce dobrze to nie będzie ani tanio ani szybko. Problem pojawia się zazwyczaj wtedy gdy ludzie chcą, żeby było tanio i/lub szybko - dobry warsztat się nie podejmie, ale w lukę rynkową wchodzą "warsztaty". Ludzie chcą mieć tanio to mają tanio, a że byle jak to już inna sprawa.

Ja osobiście nie będę wyciszał ani nie będę zlecał wyciszenia, za to oddam samochód na konserwację - i już wiem, że będzie drogo. Ale mam podstawy sądzić, że za tą ceną idzie też jakość usługi - najprawdopodobniej wyższa niż to co miałby do zaoferowania warsztat poleconym przez dealera. Jak będzie to się oczywiście okaże :)  Rozumiem jednak też punkt widzenia tych, którzy nie mają zaufania do zewnętrznych warsztatów. Każdy ma swoje własne kryteria i swoje własne argumenty.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl