Autor Wątek: Wibracje podczas przyspieszania  (Przeczytany 19234 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E18 1.6
Odp: Wibracje podczas przyspieszania
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Czerwca 2022, 16:13:27 »
Tak temat dalej rozwojowy juto jadę na sprawdzenie felg + ewentualnie prostowanie jakby się okazało że któreś są krzywe. Dam znać juto co wyniknie po kontroli felg.

Offline wojt0000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Czerwca 2022, 08:48:18 »
Przy krzywych felgach miałbyś bicie na kierownicy, im większa prędkość tym większe.

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Czerwca 2022, 09:08:59 »
No i felgę mam jedną krzywą lewy tył + opony żyją swoim życiem. Umówiony na prostowanie i zakup nowych opon. I tak muszę najpierw wyprostować koła aby mieć pewność że to nie one a dopiero później szukanie dalej jak się okaże że to nie to.

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Czerwca 2022, 19:25:17 »
Opony już mam kupione teraz czekam na prostowanie felgi które odbędzie się 27.06 i po tym dam znać czy pomogło.

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Czerwca 2022, 16:51:48 »
Jestem już po wymianie opon i problem dalej ten sam więc atakuję ASO teraz już się nie wywiną bo opony nowe felgi proste więc to nie wina kół, zresztą to samo jest na komplecie opon zimowych z felgami stalowymi. Póki jest gwarancja trzeba korzystać i na bieżąco będę was informować.

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Czerwca 2022, 15:52:31 »
Zapomniałem we wcześniejsze wiadomości napisać że Dealer od którego kupiłem samochód został już mailem poinformowany o zaistniałej sytuacji aby był ślad a wcześniej jak zadzwoniłem to pierwsze co że to moja wina i to ja mam im wadę udowodnić a w przepisie jest że przez pierwszy rok rękojmi na sprzedawcy ciąży obowiązek udowodnienia mi że wada powstała z mojej winy a dopiero po roku rękojmi to ja muszę udowodnić sprzedawcy. Już zaczyna się odbijanie pałeczki. Ehhh ta jakość Toyoty mówili wszyscy kup Toya będziesz jeździł i nic nie robił a tu zonk auto 3 miesiące i cyrki na kołach a to jeszcze przy przebiegu 82tyś km gdzie miałem Octavie z przebiegiem 375tyś zero problemów, Astra J przebieg ponad 200tyś i jeszcze mam C3 przebieg 140tyś i też zero problemów poza jakimiś pierdołami a tutaj niby jakość Toya a nie można dojść co powoduje owe wibracje w krótkim przedziale prędkości noż kur..... to po co to ASO jest ??
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2022, 15:56:03 wysłana przez SuchyX »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Czerwca 2022, 11:20:25 »
cyrki na kołach a to jeszcze przy przebiegu 82tyś
Na tym polega problem, że prawie nowe auto ktoś sprzedaje z dużą stratą i jest zagadka dlaczego. Nie wiem, po co tu mieszać Toyotę do tego.
Opel taki dobry trzeba było brać Opla :grin:
« Ostatnia zmiana: 30 Czerwca 2022, 11:31:08 wysłana przez surrender »

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Czerwca 2022, 14:51:20 »
Nie napisałem że dobry tylko że przy przebiegu ponad 200tys km cyrków z układem napędowym nie miałem a że skrzynia awaryjna to inna to inna para kaloszy. Opla miałem i już więcej nie kupię a co do Toyoty to postawiłem na Dealera aby mieć względny spokój co do jakości i aby znać historię samochodu. Dostałem wgląd do historii serwisowej i auto było serwisowane cały czas w ASO tam gdzie odkupiłem samochód i jedne co dodatkowe robione było to pompa wody nic więcej. Równie dobrze mógłbym kupić prywatnie i nie mieć teraz takich problemów albo mieć gorsze. Chodzi mi to że tojki tak wszędzie się chwali w mediach że takie mało awaryjne itd. ASO też niczego sobie stawiając diagnozę po jednej jeździe że to wina opon nawet nie sprawdzając na warsztacie. Fantastycznie zaczyna się moja przygoda z Tojka a jest to moje pierwsze auto od Toyoty. Zobaczymy co jutro powie ASO bo mit opon upadł.

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Lipca 2022, 13:35:23 »
Tak jak obiecałem że dam znać tak napiszę co ASO stwierdziło. A mianowicie lewa półoś ma spore bicie część już została zamówiona i ASO zgłosiło do ubezpieczyciela więc teraz pozostaje mi czekać na telefon jak będzie zielone światło do naprawy.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Lipca 2022, 08:45:40 »
mianowicie lewa półoś ma spore bicie
Corolla z 2017, miałem to samo, przy czym ja nie stwierdziłem żadnych wibracji. Na forum wypłynęła kwestia brzęczących przednich zacisków hamulcowych (trzeba było walić pięścią w oponę i słuchać czy coś brzęczy) i pojechałem do ASO aby mi dokładnie sprawdzili przednie zawieszenie, układ hamulcowy etc. Diagnoza - lewa półoś do wymiany. Asystent serwisowy wspominał o akcji serwisowej na ten element. Półoś wymieniona w ramach gwarancji.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline wojt0000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Lipca 2022, 11:42:34 »
mianowicie lewa półoś ma spore bicie
Corolla z 2017, miałem to samo, przy czym ja nie stwierdziłem żadnych wibracji. Na forum wypłynęła kwestia brzęczących przednich zacisków hamulcowych (trzeba było walić pięścią w oponę i słuchać czy coś brzęczy) i pojechałem do ASO aby mi dokładnie sprawdzili przednie zawieszenie, układ hamulcowy etc. Diagnoza - lewa półoś do wymiany. Asystent serwisowy wspominał o akcji serwisowej na ten element. Półoś wymieniona w ramach gwarancji.

Co to znaczy że lewa półoś ma bicie? Na jakim elemencie, przegub wewnętrzny do wymiany, zewnętrzny?
Tak już btw pisałem że opony i felgi nie dawałby takich objawów.
Ja też dalej "bujam" się z problemem wibracji. Mam wymienione obie półosie więc źródło jest zupełnie gdzie indziej.
U mnie na początku były objawy podobne do Twoich, tz wibracje w prędkościach 110-120km/h i w górę. Głównie odczuwalne na kierownicy ale zjawisko jest że tak powiem "globalne".
Dzisiaj jest to już wyczuwalne na postoju na biegu jałowym. Nie ma różnicy czy sprzęgło jest wciśnięte czy nie, więc skrzynia odpada.
Drży silnik, a czemu drży to jest zagadka. Pytanie czy mogą to być np łożyska na wałku który wychodzi ze skrzyni i mocowane jest na nim sprzęgło? Czy on się kręci cały czas niezależnie czy mamy wciśnięty pedał sprzęgła czy nie? Sory że podczepiam się trochę pod temat ale może być tutaj ten sam problem. Więc może jednak skrzynia.

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Lipca 2022, 12:20:39 »
Nie wiem dokładnie wewnetrzny czy zewnętrzny nie mówili tylko powiedzieli że półoś do wymiany więc zapewnie dostanę cały nowy. Napiszę co i jak jak już mi wymienią bo dalej czekam na telefon z ASO niby część mieli od razu zamówić tylko czekają na zgodę od ubezpieczyciela bo samochód ma rok gwarancji. Śmiało możesz się podpiąć pod temat. Ogólnie te silniki na biegu jałowym latają w zakresie 600-650 obr bez klimatyzacji włączonej i potrafi czasem lekko czuć to na budzie jak wpada w wibracje. Po włączeniu klimy podbija sobie obroty na 700-750 i wtedy jest idealnie nic niedgra. Sprawdzałem to w salonie na innych tojach i mają tak samo ot ekologia aby silnik mniej spalał paliwa i powietrze było czystsze.

Offline wojt0000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Lipca 2022, 12:39:00 »
No u mnie włączenie klimy nic nie daje :)
Wibracje znikają jak go przegazuje do 2000 obrotów minimum. Ale tylko pozornie bo przy prędkości od 110km/h drży kierownica. Ja te drżenie czuje nawet przy mniejszy prędkościach. A przy bardzo niskich prędkościach rzędu 20km/h samochód tak jakby miał kwadratowe koła, tz lekko nim buja lewo prawo. Wrażenie jest takie jakby rozłożenie napędu nie było równe, tz raz ciągnął lewe koło bardziej a raz prawe, ale w mini odstępach.
Jeszcze tak kombinowałem że może źle szukam, może coś od strony paska klinowego skoro no jałowym biegu przy przegazowaniu drżenie znika? Drżenie też ładnie widać jak się otworzy drzwi kierowcy i końcówka drzwi sobie po prostu podskakuje.
Ciężki temat, najbardziej mnie wkurza to że 3 raz w ASO i nie ma żadnej diagnozy.

Jeżeli chodzi o półoś to drżenie przy przyspieszaniu dawałby Ci walnięty przegub wewnętrzny. Ale powinieneś wtedy czuć wibracje na gałce zmiany biegów. No i im większa prędkość to wibracje powinny się nasilać.
Przegub zewnętrzny terkotałby przy jeździe na mocno skręconych kołach.
Ja chciałem już samochód sprzedać, ale tyle w niego włożyłem że jest to po prostu nieopłacalne. Liczę że w końcu ten element padnie i w końcu problem się rozwiąże :)
Pytanie po ilu kilometrach to się stanie ;)

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Lipca 2022, 13:25:45 »
U mnie czuć jest tylko i wyłącznie między 35 a tak ok do 50 obroty silnika tutaj nie mają znaczenia i podczas przyspieszania bo to mocniej czuć jak rozpędzalem się wolniej to też czuć tylko słabiej. A i jeszcze jak jechałem do ASO to w okolicach 90 na podłodze czułem takie mrowienie ze stałą częstotliwością właśnie z lewej strony tak jakbym co jakąś sekundę przejeżdżał przez tarkę poniżej 90 całkowicie zanikało. Może sama półoś jest krzywa a przeguby sprawne ciort się. Jak będę już na wymianie to zapytam się dokładnie co tam uszkodzone było i dam znać.

Sprawdzałeś u siebie poduszki silnika i skrzyni?

Offline wojt0000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Lipca 2022, 10:04:13 »
Żeby skrzywić oś to nie wiem co byś musiał zrobić, no chyba że jest fabrycznie krzywa ale wątpię. Raczej wygląda to na przegub wewnętrzny. Jak będziesz po wymianie daj znać czy problem zniknął.
Poduszki miałem sprawdzane przy wymianie sprzęgła, wg mechanika nic im nie dolega.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl