Autor Wątek: Wibracje podczas przyspieszania  (Przeczytany 19262 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E18 1.6
Odp: Wibracje podczas przyspieszania
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Lipca 2022, 19:48:43 »
W poniedziałek jadę na wymianę półosi i chyba będzie cała nowa bo w kwitach które dostałem od ubezpieczyciela jest półoś A43420-02D40 i wyceniona na ponad 2136zł. I tak niesmak jest bo najlepsze jest to że jak wczoraj zadzwoniłem do ASO to twierdzili że jeszcze nie mają zgody i może to potrwać do 14dni czekanie na odpowiedź. Dzisiaj zadzwoniłem do ubezpieczyciela bo nie dawało mi to spokoju ile można czekać na decyzję i okazało się że zgodę wydali tego samo dnia co ASO wysłało zapytanie czyli 01.07.2022. Naprawdę brak już słów na ASO żeby takie cyrki odstawiać nawet dostałem na e-mail swojego od ubezpieczyciela zgodę a ASO twierdziło że nie dostało ja pier....... przecież to dramat jest. Samochód uziemiony przez 7 dni i gdybym osobiście się tym nie zainteresował to ciekawe ile bym czekał aż by sami zadzwonili do mnie.

Data 27.06.2022 to data kiedy zadzwoniłem i umówiłem na wizytę na 01.07.2022

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Lipca 2022, 21:00:02 »
A więc tak jednym słowem DRAMAT!!!!!!!!!! Dalej to samo więc ta jakość ASO mistrzostwo świata. Jutro kolejna wizyta z reklamacją widać diagnoza nie trafiona. Zażyczyłem sobie drugą Corolle na jazdę aby porównać do mojego przypadku. Mam już takie nerwy na ten samochód że mam ochotę go sprzedać. I teraz gdybym nie miał na gwarancji to był wydał ponad 2tyś zł i problem by pozostał. Tak naprawiając samochód po jednej części to można w kółko wymieniać. Jak wróciłem do domy to z ciekawości sprawdziłem temperatury felg i okazało się że lewa z przodu jest o 5 stopni cieplejsza od prawej a tylne felgi miały podobną temp różnica błędy ok 1 stopnia była mierzone termometrem laserowym czyli co łożysko??

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Lipca 2022, 21:21:05 »
Czy geometria podwozia była mierzona? Proponuję szukać problemów związanych z dzwonem.
« Ostatnia zmiana: 11 Lipca 2022, 21:23:27 wysłana przez surrender »

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Lipca 2022, 22:23:12 »
Nie wiem czy było robione jutro ich się zapytam i każę im sprawdzić. Jakby się okazało że jest po dzwonie to program Toyota Pewne Auto porażka i zwracam samochód bo miał być bez przygód. W 3 miesiące od zakupu takie cyrki przecież to wstyd jest dla Toyoty.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Lipca 2022, 22:33:05 »
przecież to wstyd jest dla Toyoty.

Jakby się okazało że jest po dzwonie
Nie musi być po kolizji z tramwajem. Mogło być jakieś uderzenie bokiem w krawężnik itp. Takie rzeczy trudno z kopyta zweryfikować.

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Lipca 2022, 13:10:17 »
Już po wizycie jeździliśmy 60km po autostradzie i dla nich z autem wszystko okey. Więc albo ja mam zjebany słuch i słyszę coś co nie powinienem albo z ASO jest coś nie tak. Geometria ponoć robiona była i wszystko okey tak samo przed sprzedażą niby sprawdzają geometrię. I teraz nie wiem co mam robić czy olać temat i jeździć czy jednak drążyć dziurę w całym. Te owe wibracje są jak już nie raz podkreślałem ledwo wyczuwalne w bardzo wąskim zakresie prędkości że jak to stwierdził kierownik hali że gdybym mu na to uwagi nie zwrócił to nawet by ich nie zauważył i dla niego to jest nie wada samochodu mam jeździć i cieszyć się Toyotą sam już nie wiem co mam robić. Druga półoś jest w porządku i nie będę jej wymieniać no chyba że na mój koszt bo twierdzą że jest sprawna a za lewą półoś nie płaciłem bo miała bicie i WAGAS zapłaciło na wymianę. Nawet w gratisie wyważyli jeszcze raz opony hmmm ciężko opisać mi teraz tą całą sytuację.
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2022, 13:15:03 wysłana przez SuchyX »

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 12 Lipca 2022, 18:11:04 »
Atakuję inny serwis teraz kierunek Warszawa bo nie daje mi to spokoju co z tym samochodem nie tak jest. Trzymajcie kciuki dam wam znać co i jak. Na 18.07.202 mam umówioną wizytę w Warszawie.
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2022, 18:46:24 wysłana przez SuchyX »

Offline wojt0000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Lipca 2022, 15:10:40 »
Widzę że masz chyba ten sam problem co ja. Ja niestety wymieniłem pół samochodu i to na własny koszt a efektu brak.
Jak pisałeś wcześniej że to półoś to nie chciałem bawić się w proroka, ale coś czułem że to nie będzie to ;)
Te wibracje z czasem będą się nasilać. U mnie doszło to do etapu że są wyczuwalne na postoju na biegu jałowym (bez różnicy czy mam wciśnięte sprzęgło czy nie).
Jeżeli szukasz wady w łożyskach (też to przerabiałem) to:
a) łożysko będzie wyć/huczeć, stale lub rytmicznie w określonej prędkości (czasami bardziej na zakrętach kiedy działają na nie boczne siły)
b) uszkodzone łożysko będzie powodować brak osiowości całej piasty, czyli przy hamowaniu (im wyższa prędkość tym bardziej) będzie delikatnie drżeć kierownica, tak jakbyś miał krzywą tarcze hamulcową
c) przy dynamicznym kręceniu kołem na podnośniku powinno też być coś słuchać, przy złapaniu za sprężynę nad kołem też można coś wyczuć bo sprężyna będzie działaś jak "kamerton" i wyłapie uszkodzenie łożyska.
Jak któreś ASO poradzi sobie z problemem koniecznie daj znać :) Niestety ale w moim przypadku to było szukanie igły w stogu siana, i nikt do tej igły nie doszedł.
Moim zdaniem takie coś podchodzi pod wadę ukrytą ale weź teraz idź na wojnę z Toyotą.

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 18 Lipca 2022, 15:19:55 »
Jestem w ASO w Warszawie samochód był na jeździe testowej po cz wrócił na serwis wstawili go na podnośnik najazdowy coś tam pogmerali i pojechali we dwóch na jazdę następną. U mnie tylko jest podczas przyspieszania w określonym zakresie potem tego niema. Zobaczymy co z tego wyniknie fajnie by było jakby coś odnaleźli. Tak naprawdę to pozostaje silnik bądź skrzynia bo już nie mam pomysłu co może być tego przyczyną. Co do łożyska to od 80 słychać buczenie takie cyklicznie i na podłodze czuć lekkie mrowienie poniżej tego niema. Dam znać czy coś odkryją.
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2022, 15:25:04 wysłana przez SuchyX »

Offline wojt0000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Lipca 2022, 10:20:00 »
Jeżeli od 80 słychać cykliczne buczenie to jest możliwość że jest to łożysko w piaście. Pytanie jeszcze gdzie to buczy :) Bo jak od strony kierowcy to równie dobrze mogą to być łożyska w skrzyni.
Czy jak wciskasz powyżej tych 80ciu pedał sprzęgła to dalej buczy? Jeżeli przestaje buczeć to skrzynia, jeżeli buczy dalej to piasta.
U mnie na początku też drżenie było tylko w określonym zakresie prędkości ale powyżej 110. Z czasem ta prędkość przy której wyczuwalne są wibracje zmalała.
Daj znać czy udało się problem rozwiązać :)

Offline wojt0000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Lipca 2022, 15:05:49 »
SuchyX jakieś wieści :) ?

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 21 Lipca 2022, 19:16:46 »
Jestem jestem. Nie odzywałem się bo jaką usłyszałem diagnozę to mnie zgniotło i musiałem to przetrawić. A więc tak nawet nie wiem od czego zacząć co serwis to większy debilizm. Może wrzucę screen bo nawet nie chce mi się tego komentować problemu tego nie zostawię i będę dalej walczyć.

ASO Łódź
Zgłoszenie:

Tutaj została wymieniona półoś objawy pozostały nic się nie poprawiło nic się nie pogorszyło tak samo jak przed wymianą.

I to to rzekomo jest przyczyną ręce opadają brak słów

Za chwilę będę miał urlop i może na chwilę zapomnę o tym bublu serwisowym ASO. Jestem w trakcie pisania pisma do Toyota Poland zobaczymy co oni na to jak oleją temat to witamy się w TVN Turbo naprawy nie do naprawy zobaczymy wtedy jak do tego podejdą. Daje jeszcze im szansę ale moja cierpliwość się kończy.

ASO Warszawa

Zgłoszenie:

Fajnie rozumieją to co się do nich mówi :)

(A) nie drgania podczas jazdy a drgania podczas rozpędzania samochodu przy stałej prędkości nic się nie dzieje
(B) zgłaszałem to co w Łodzi buczenie i jazda po tarce nic o przyspieszaniu mowy nie było

« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2022, 19:29:48 wysłana przez SuchyX »

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Lipca 2022, 19:28:57 »
A tutaj co jest przyczyną mich problemów twierdzenie ASO :) brak słów i ręce opadają!!!

Teraz sezon urlopowy może chodź na chwilę zapomnę o tym bublu jakim jest ASO. Jestem w trakcie pisania pisma do Toyota Polska zobaczymy co oni na to jeśli oleją temat to zgłasza się do TVN Turbo "Naprawy nie do na prawy" zobaczymy co wtedy wyniknie i jakie wnioski będą na temat samochodu oraz serwisu ASO!!!
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2022, 19:33:31 wysłana przez SuchyX »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #43 dnia: 21 Lipca 2022, 22:08:32 »
Może najpierw rzeczoznawca?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 22 Lipca 2022, 07:29:17 »
Jak wrócę z urlopu to biorę się za dalszą walkę chce na chwilę zapomnieć o tym wszystkim. Wysłałem wczoraj wiadomość do Toyota Polska zobaczymy co odpiszą. Powiem szczerze że mam dość jeżdżenia po serwisach jak nic z tego nie wynika zero zainteresowania z ich strony. Daje im się wskazówki aby sprawdzić łożysko bo metaliczny dźwięk jest a oni sprawdzają układ kierowniczy (•‿•)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl