Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 440295 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robert-rybnik1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Selection
Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« dnia: 02 Czerwca 2022, 09:34:33 »
W zeszłym roku pod koniec listopada (11/2021) złożyłem zamówienie na nową RAV4 Selection + SkyView + JBL.
Jeszcze pod koniec lutego bieżącego roku informowano mnie że przewidywana data dostawy do salonu to ok 15.04.2022 i nie później niż 15.05.2022.
W zeszłym tygodniu sprzedawca poinformował mnie że dostawa planowana jest na ok 01.08.2022.
Wg. aplikacji MyT zamówienie jest dopiero przetwarzane i samochód nawet nie jest w produkcji (stan na 02.06.2022).
Zupełnie nie wiem co mam o tym myśleć. Czy info w aplikacji MyT jest wiarygodne i odzwierciedlające stan faktyczny?
W związku z powyższym mam pytanie do szanownych kolegów/koleżanek z klubu, którzy podobnie jak ja zamówili samochód w podobnym terminie.
Jak to u Was wygląda, wyglądało?
pozdrawiam,
Robert

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Czerwca 2022, 10:09:52 »
Tu jest o tym cały wątek.

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Czerwca 2022, 10:21:34 »
Hej,

Bardzo optymistyczny czas dostawy dostałeś na początku :). Ja 14 grudnia 2021 zamawiałem RAV 4 Executive z dostawą na koniec czerwca. Tydzień temu samochód wskoczył mi na przetwarzanie zamówienia a dzień później na produkcje w toku. MyToyota pokazuje dostawę na 22.08. Stawiam, że twój zapewne też wskoczy na produkcje czerwcową.

Zapewne Skyview i JBL wydłużył Ci trochę czas dostawy ;). W KIA nowe Sportage z szklanym dachem były opóźnione o kilka miesięcy.

Offline Ralff

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Czerwca 2022, 11:22:52 »
W zeszłym roku pod koniec listopada (11/2021) złożyłem zamówienie na nową RAV4 Selection + SkyView + JBL.
Jeszcze pod koniec lutego bieżącego roku informowano mnie że przewidywana data dostawy do salonu to ok 15.04.2022 i nie później niż 15.05.2022.
W zeszłym tygodniu sprzedawca poinformował mnie że dostawa planowana jest na ok 01.08.2022.
Wg. aplikacji MyT zamówienie jest dopiero przetwarzane i samochód nawet nie jest w produkcji (stan na 02.06.2022).
Zupełnie nie wiem co mam o tym myśleć. Czy info w aplikacji MyT jest wiarygodne i odzwierciedlające stan faktyczny?
W związku z powyższym mam pytanie do szanownych kolegów/koleżanek z klubu, którzy podobnie jak ja zamówili samochód w podobnym terminie.
Jak to u Was wygląda, wyglądało?
pozdrawiam,
Robert
Zamówiłem 25.11.2021 Selection, miała być do końca maja, a 24.05.22 rozpoczęła się produkcja dopiero. Na ten moment końcową datę pokazuje 23.08. Jakieś trzy miesiące opóźnienia w tym momencie, ale z tego co wiem to tylko Selection ma tak duże opóźnienia

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Czerwca 2022, 12:40:42 »
Zamówiłem 25.11.2021 Selection, miała być do końca maja, a 24.05.22 rozpoczęła się produkcja dopiero. Na ten moment końcową datę pokazuje 23.08. Jakieś trzy miesiące opóźnienia w tym momencie, ale z tego co wiem to tylko Selection ma tak duże opóźnienia
No nie wiem, czy tylko selection. Ja Exe zamówiłem 4.11 i 31 maja dotarła do dealera. To 7 miesięcy. Co prawda jest JBL i Skyview.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Czerwca 2022, 15:02:17 »
No ale Ralff napisał, że Selection miała być do końca maja a teraz ma być pod koniec sierpnia. No to nie tak jak Twoja exe :roll:
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Czerwca 2022, 15:05:06 »
No nie, ale ja miałem w listopadzie podaną datę marzec/kwiecień a już w lutym było maj/czerwiec. No i 31.05 samochód stanął u dealera.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Czerwca 2022, 15:16:46 »
Aaaa, chyba że tak.

Offline Kris RAV4

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAv4 Hybryda'#0392
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Czerwca 2022, 23:03:07 »
Dzień dobry

przed chwilą się zarejestrowałem na to forum - jeszcze nie mam możliwości zakładania nowych tematów - przynajmniej nie znalazłem takiej opcji.
Więc piszę w tym wątku. Moderatora proszę o przeniesienie tematu do innego wątku, jeśli jest jest jakiś, który się do tego bardziej nadaje.

Otóż od wtorku 31.maja jestem użytkownikiem nowej RAV4 Hybryda AWDi. Przejechałem autem przez te kilka dni prawie 1500km. Trasa trwa zazwyczaj 5 godzin ciągiem - i dłużej. No i jest zonk. I to znaczny.
Nie jestem w stanie znaleźć odpowiedniej pozycji za kierownicą. Doda, że fotel kierowcy jest regulowany ręcznie - dwie wajchy z boku siedzenia - tylko góra/dół - i przód/tył. Wcześniej jeździłem avensis - nie było idealnie, ale byłem w stanie jechać avensisem  godzin - do kolejnego tankowania - bez konieczności zatrzymywania się, żeby rozprostować kości. W nowej RAV4 nie umiem ustawić fotela tak, żeby wytrzymać za kierownicą dłużej niż jedną godzinę jazdy. Dodatkowo pedał gazu jest umieszczony dziwnie blisko ściany grodziowej, co wymusza dziwny kąt trzymania na nim stopy - ponadto operuje się nim "od spodu" - a nie jak we wszystkich innych autach - od góry.
Nie miałem okazji wcześniej nawet siedzieć w tym aucie, a co dopiero wykonać jazdę próbną - wtedy pewnie zwróciłbym uwagę na te niedogodności.
Już przeszukiwałem nawet internet, żeby znaleźć fotel z elektryczną regulacją kąta pochylenia siedziska (to moje jest wysoko - 32cm nad podłogą, w najniższym położeniu fotela). Dodatkowo siedzisko ma długość tylko 50cm, co powoduje, że czuję się, jakbym siedział na taborecie w kuchni.
Na krótkich przejażdżkach po mieście może nie sprawia to problemu, ale ja jadę tym autem po kilka godzin non-stop. I nie mogę z niego wysiąść - tak bolą mnie plecy i kolana.
Zauważyłem też, że zagłówek nienaturalnie naciska mi głowę, powodując jej przechylenie w przód - garbienie się - co po kilku godzinach powoduje odrętwienie szyi. W desperacji po kilku godzinach jazdy po prostu go wyciągnąłem z siedzenia i jechałem bez zagłówka....
I to wszystko w aucie za grube tysiące. Tęsknię  za avensisem.
Czy ktoś już się spotkał z takim problemem - i znalazł rozwiązanie? Czy wymiana fotela kierowcy na elektrycznie regulowany - coś zmieni?
Czy muszę przetrzymać te kilka lat leasingu i po prostu zwiększyć kwotę swojego ubezpieczenia na wypadek utraty czucia w nogach w wyniku ciągłego nacisku na kręgosłup i nienaturalnego ułożenia kolan przez wiele godzin dziennie?
Dziękuję - może ktoś poratuje jakimś pomysłem. Na razie autem jestem zupełnie rozczarowany - a powodem jest właśnie zupełny brak ergonomii za kierownicą.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Czerwca 2022, 23:28:10 »
Ciężka sprawa. Trudno coś poradzić. Ja mam exe z elektryczną regulacją i w sumie nie wiem czy ten fotel ma więcej stopni regulacji czy po prostu wajchy zamienili na przyciski. Pierwsze jazdy miałem niezbyt długie i było ok ale gdy ruszyłem w trasę to po jakiś 100km zacząłęm się wiercić. Pokombinowałem jednak z ustawieniami i jest w tej chwili bardzo ok. Moja żona która w Tucsonie narzekała na niewygodny fotel posażera w Ravce jest bardzo zadowolona. Jeśli zagłówek naciska Ci na głowę to chyba lubisz jeździć z dośc pionowym oparciem. Ja też na początku miałem je bardziej pionowo ale w ramach kombinowania z ustawieniem chyba je trochę odchyliłem do tyłu i teraz naprawdę mam bardzo wygodnie.
Co do pedału gazu to w sumie nie wiem o co chodzi. Jest pod prawą nogą i działa - dla mnie jak w każdym aucie choć jak mu się przyjżałem to faktycznie jakaś to dziwna konstrukcja ale pod nogą różnicy nie czuję. Poza tym w trasie dużo używam tempomatu.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Czerwca 2022, 00:45:35 »
Dla mnie z kolei te fotele są bardzo wygodne. Wcześniej jeździłem mondeo mk5 i przy długich jazdach bolały mnie plecy - tutaj ten problem zniknął. Też mam elektrycznie regulowanie i przede wszystkim w tych elektrycznych jest też regulowana podpora lędźwi o czym ty nie wspominasz. Jest również regulacja kąta nachylenia siedziska (nie oparcia!), więc jeśli faktycznie tych 2 rzeczy u ciebie brak, to wymiana fotela może dużo zmienić

Sugerowałbym wziąć od jakiegoś dealera demowke (które chyba najczęściej są selection, czyli z elektryczna regulacja) i porównać
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2022, 00:50:26 wysłana przez firek »

Offline Kris RAV4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Czerwca 2022, 02:20:45 »
Dla mnie z kolei te fotele są bardzo wygodne. Wcześniej jeździłem mondeo mk5 i przy długich jazdach bolały mnie plecy - tutaj ten problem zniknął. Też mam elektrycznie regulowanie i przede wszystkim w tych elektrycznych jest też regulowana podpora lędźwi o czym ty nie wspominasz. Jest również regulacja kąta nachylenia siedziska (nie oparcia!), więc jeśli faktycznie tych 2 rzeczy u ciebie brak, to wymiana fotela może dużo zmienić

Sugerowałbym wziąć od jakiegoś dealera demowke (które chyba najczęściej są selection, czyli z elektryczna regulacja) i porównać

Dziękuję za odpowiedzi. Faktycznie, lubię jeździć w dość pionowej pozycji - co powoduje, że zagłówek mi "wypycha" głowę do przodu - i nie mam w tym aucie możliwości regulowania pochylenia siedziska - ani nie mam podparcia lędźwi. Mam właśnie zamiar zapytać u dilera po prostu o możliwość zamiany mojego fotela na tai z wersji executive albo selection. Trudno, niech to kosztuje ile chce. Chyba, że znajdę jakiś używany fotel.
Czytałem teraz też na kilku forach zagranicznych, że jest więcej osób, które mają takie problemy jak ja - ale z kolei ogromna większość chwali te siedzenia za wygodę - więc łudzę się, że i ja kiedyś znajdę tę konkretną pozycję, która spowoduje, że w końcu odczuję przyjemność z jazdy, a nie tylko drętwienie kolan i nadgarstków. Bo zapomniałem wspomnieć, że nawet w najbardziej wyciągniętej pozycji nie jestem w stanie "dostać" do kierownicy - i łapię ją ledwo koniuszkami palców, a gdzie tam do tego, żeby nadgarstek spoczął na wieńcu kierownicy - jak to powinno być. No i wtedy zaczynam się przysuwać fotelem do kierownicy - a to zmienia moją pozycje ciała i powoduje podkurczenie kolana...
Dobra, nie narzekam już więcej - odezwę się, jak znajdę jakieś rozwiązanie.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Czerwca 2022, 08:02:21 »
Jak zamawiałem swój samochód w listopadzie i wybierałem wersje, to handlowiec powiedział, że wstawienie foteli do wersji Comfort z Exe to był koszt 6800 zł. Nie pamiętam, czy chodziło o całe fotele, czy tylko o tapicerkę. Ale czy robią takie rzeczy już po wyprodukowaniu, to nie wiem.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Kris RAV4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Czerwca 2022, 16:33:09 »
Jak zamawiałem swój samochód w listopadzie i wybierałem wersje, to handlowiec powiedział, że wstawienie foteli do wersji Comfort z Exe to był koszt 6800 zł. Nie pamiętam, czy chodziło o całe fotele, czy tylko o tapicerkę. Ale czy robią takie rzeczy już po wyprodukowaniu, to nie wiem.
Dzięki za info - jutro będę wiedział jaki koszt. Domyślam się, ze Tobie podał cenę, kiedy auto jest jeszcze na linii produkcyjnej - ja swoim przejechałem już wystarczająco dużo w ciągu tych kilku dni (teraz na liczniku 1300km), żeby już je znienawidzić... niestety. Kilka godzin po tym, jak wysiadłem z auta ciągle czuję mrowienie w prawy kolanie i ból kręgosłupa... i nie - nie jestem lemingiem, który nie potrafi dopasować pod siebie fotela kierowcy.
Co więcej - w swoim prywatnym aucie mam ustawione siedzenia pod siebie - tam też nie jest idealnie, bo to również japończyk (honda), ale na pewno mogę przejechać kilka godzin (Śląsk-Bałtyk) bez bólu pleców i nóg. Dzisiaj przed południem w akcie desperacji z metrówką w ręku - oba auta ustawiowne obok siebie - próbowałem przenieść te ustawienia 1:1 z hondy do toyoty. NIE DA SIĘ. Regulacja fotela toyoty jest tak pprdlna =  przepraszam za słowo - a kierownica ustawiona pod tak dziwnym kątem - że nia ma szans na odtworzenie tych samych odległości . Brakuje wszedzie po kilka centymetrów do tych samych ustawień. I to jest to kilka cm, które powodują, że rav4 2022 - przynajmniej z siedzeniami regulowanymi ręcznie - jest dla mnie samochodową porażką.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Czerwca 2022, 17:08:28 »
A ja chciałem zmienić w Selection fotel elektryczny na manualny, bo elektryczny jest bez pamięci. Powiedziano mi, że jak to w Toyocie "nie da się". Ale teraz widzę, że może i dobrze, że nie da się.
Oby tylko żonka nie narzekała na manualny fotel pasażera.
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2022, 17:10:26 wysłana przez EliotNes »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl