Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 440107 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Czerwca 2022, 18:01:26 »
Hmm nawet nie przyszło mi do głowy żeby sprawdzić podczas jazdy testowej, ale.... Toyota nie ma regulowanego zagłówka? Nie można go odsunąć od głowy?

Ile masz wzrostu? Ja mam 192cm wzrostu i jak miałem samochód na weekend to trochę nim przejechałem i było mi dość wygodnie.
Ja nigdy nie ustawiam fotela pionowo, zawsze lekko do tyłu to odciąża kręgosłup. I rozwiąże problem z przechyloną głową.
Samochód masz raptem kilka dni... daj sobie czas. Twoje ciało jest przyzwyczajone do pozycji z innego samochodu i do innych foteli. Przerabiałem to przy każdej zmianie samochodu/motocykla/roweru zawsze przez pierwsze tygodnie dyskomfort.

Offline Kris RAV4

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAv4 Hybryda'#0392
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Czerwca 2022, 22:21:37 »
A ja chciałem zmienić w Selection fotel elektryczny na manualny, bo elektryczny jest bez pamięci. Powiedziano mi, że jak to w Toyocie "nie da się". Ale teraz widzę, że może i dobrze, że nie da się.
Oby tylko żonka nie narzekała na manualny fotel pasażera.
jeśli nadal jesteś zainteresowany - to ja jestem chętny - mówię serio. Dopłacę. Podjadę osobiście. Ja nie potrzebuję żadnej pamięci ustawień - jeżdżę autem jako jedyny kierowca. sam. A może akurat dla Ciebie fotel regulowany manualnie będzie odpowiadał. Moja żona siedząc (co prawda kilkanaście minut tylko) za kierownicą na TYM SAMYM fotelu stwierdziła, że jest najwygodniejszy, na jakim siedziała w życiu - do porównania ma hondę, w której ja z kolei czuję się lepiej niż w toyocie. Więc sporo zależy od budowy ciała człowieka.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Czerwca 2022, 08:40:34 »
No niestety ale po odbiorze wozu takie zmiany raczej nie będą możliwe, bo Ravka będzie w leasingu, gdzie nawet przed założeniem haka trzeba pytać o zgodę.
To raz. A dwa całkiem inne tapicerki i różne fotele. Przełożyć się nie da raczej. Przykro mi.
Jeszcze dodam, że pomału przestaje mi się podobać. Opatrzyła mi się na ulicach. Ale na szczęście żonce jeszcze się podoba.
Ravka miała być dla mnie a elektryczny Pełgocik 208 dla żonki. Chyba będzie odwrotnie. :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2022, 08:46:26 wysłana przez EliotNes »
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Czerwca 2022, 16:30:33 »
Czy wymiana fotela kierowcy na elektrycznie regulowany - coś zmieni?
Lepiej nie robić tego w ciemno, ponieważ fotele elektryczne i zarazem skórzane też mogą się mocno różnić. Oglądałem Executive 2021 jasna skóra, fotel to właściwie był fotelik. W Adventure 2022 fotel czarna skóra, ogólnie z wyglądu i ogólnych cech podobny do Camry Executive 2020. Było wyraźnie dłuższe siedzisko i można się było fajnie w niego wlepić.
W obu samochodach nie było zasilania, więc nie mogłem poeksperymentować.
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2022, 16:32:35 wysłana przez surrender »

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Czerwca 2022, 22:15:25 »
Czy wymiana fotela kierowcy na elektrycznie regulowany - coś zmieni?
Lepiej nie robić tego w ciemno, ponieważ fotele elektryczne i zarazem skórzane też mogą się mocno różnić. Oglądałem Executive 2021 jasna skóra, fotel to właściwie był fotelik. W Adventure 2022 fotel czarna skóra, ogólnie z wyglądu i ogólnych cech podobny do Camry Executive 2020. Było wyraźnie dłuższe siedzisko i można się było fajnie w niego wlepić.
W obu samochodach nie było zasilania, więc nie mogłem poeksperymentować.

jak nie było zasilania? akumulator samochody miały wyjęty?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Czerwca 2022, 23:05:37 »
jak nie było zasilania? akumulator samochody miały wyjęty?
Stały nie-jeżdżone przez weekend, to się rozładowały:-P

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Czerwca 2022, 00:17:19 »
Stały nie-jeżdżone przez weekend, to się rozładowały:-P
Podejrzewam, że stoją znacznie dłużej. Będą je balsamować, żeby gawiedź mogła oglądać niczym park jurajski. Zastanawia mnie tylko ten niesprzedany executive z rocznika 2021

Offline Kris RAV4

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAv4 Hybryda'#0392
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Czerwca 2022, 00:33:47 »
Hmm nawet nie przyszło mi do głowy żeby sprawdzić podczas jazdy testowej, ale.... Toyota nie ma regulowanego zagłówka? Nie można go odsunąć od głowy?

Ile masz wzrostu? Ja mam 192cm wzrostu i jak miałem samochód na weekend to trochę nim przejechałem i było mi dość wygodnie.
Ja nigdy nie ustawiam fotela pionowo, zawsze lekko do tyłu to odciąża kręgosłup. I rozwiąże problem z przechyloną głową.
Samochód masz raptem kilka dni... daj sobie czas. Twoje ciało jest przyzwyczajone do pozycji z innego samochodu i do innych foteli. Przerabiałem to przy każdej zmianie samochodu/motocykla/roweru zawsze przez pierwsze tygodnie dyskomfort.
To dopiszę jeszcze końcówkę - bo wiem, że piszę nie na temat - tzn ,na temat inny niż tytuł wątku - ale skoro nie został jeszcze zamknięty, to piszę dalej.

Dzwoniłem dzisiaj do dealera toyoty - powiedział, że nie spodziewa się, że coś mu się uda załatwić, ale przynajmniej obiecał spróbować. Koszty na pewno będą znaczne - samo prowadzenie wiązki elektrycznej - koszt i nakład pracy z tym związany - już zabija pomysł wymiany na fotel elektryczny z większą możliwością regulacji na wstępie. W ciągu kilku dni mam poznać możliwości - lub ich brak.
Nawiązując do wypowiedzi powyżej - mam właśnie nadzieję, że w końcu się przyzwyczaję do tej nowej dla mnie pozycji za kierownicą - bo tak jak pisałem do tej pory jeździłem wyłącznie osobówkami. Znalazłem już zagłówek z innego auta, który pasuje do fotela w RAV4 - zamieniłem je miejscami - przynajmniej teraz mogę wygodnie oprzeć na nim głowę i jeden z kilku problemów już rozwiązany. Mam nadzieję, że na stałe.
Wpadnę tu jeszcze za jakiś czas i dam znać, co się udało załatwić - dla zainteresowanych.
Swoją drogą czuję się trochę zażenowany, że piszę o takich podstawowych sprawach jak komfort siedzenia za kierownicą w 2022 roku - jako o temacie sprawiającym producentowi problem (jak pisałem wcześniej znalazłem dość obszerne forum gdzieś zza oceanu, na którym użytkownicy już tak nie przebierają w słowach jak ja pisząc o tym, jak czują się nabici w butelkę kupując wersję RAV4 z manualną regulacją fotela kierowcy). A do tej pory jeździłem już chyba większością marek samochodów dostępnych w Europie i nigdy nawet przez moment nie zastanawiałem się nad pozycją za kierownicą - po prstu ustawiałem fotel "pod siebie" i w trasę....
Za

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Czerwca 2022, 08:56:00 »
Samochód jest na gwarancji, więc być może problemy natury formalnej uniemożliwią przeróbkę. A że to jest niestandardowa rzeźba, to ktoś musi być oddelegowany od zyskownych rutynowych prac i umieć to skutecznie wykonać. Lepiej chyba oddać fotel do tapicera.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Czerwca 2022, 09:14:38 »
Swoją drogą czuję się trochę zażenowany, że piszę o takich podstawowych sprawach jak komfort siedzenia za kierownicą w 2022 roku - jako o temacie sprawiającym producentowi problem (jak pisałem wcześniej znalazłem dość obszerne forum gdzieś zza oceanu, na którym użytkownicy już tak nie przebierają w słowach jak ja pisząc o tym, jak czują się nabici w butelkę kupując wersję RAV4 z manualną regulacją fotela kierowcy). A do tej pory jeździłem już chyba większością marek samochodów dostępnych w Europie i nigdy nawet przez moment nie zastanawiałem się nad pozycją za kierownicą - po prstu ustawiałem fotel "pod siebie" i w trasę....
A czy elektryczny fotel w Rav4 ma regulację zagłówka? Z tego co pamiętam, to tylko góra-dół. Przód -tył chyba nie. Więc jaki sens zamiany tych foteli?
A swoją drogą najlepsze fotele z największym zakresem regulacji i z najlepszym materiałem w środku są w Mersedesie S Klasse. Nie słyszałem o lepszych.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Czerwca 2022, 13:11:13 »
Nie wiem jaki jest zagłówek w Mesiu S klasie ale w Reno Espas IV można przednią część wysuwać do przodu i praktycznie nie tylko wygodnie opierać się o niego ale również podeprzeć tył głowy. Godzinami jedzie się bez bólu szyi.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Czerwca 2022, 14:21:24 »
Lepiej beadz ostrożny z wymiana zagłówka, robisz to oczywiście na własna odpowiedzialność. Ktoś te fotele zaprojektował i zwalidowal. Nieautoryzowana wymiana zagłówka może spowodować jego wypadnięcie z fotela podczas zderzenia przedniego lub jak ktoś Ci wjedzie w tył auta. Wtedy ciężka głowa pozbawiona podparcia złamie kręgosłup, wiesz z czym sie to będzie wiązać. Pamiętaj ze w takich samochodach jak Volvo wszystkie zagłówki są FIX, a są to baaardzo bezpieczne auta. Rekomenduje wiec abyś zainstalował oryginalny zagłówek z RAV4 który zdemontowałeś bo ma to bardzo wpływ na Twoje bezpieczeństwo w aucie. 

Offline robert-rybnik1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Selection
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Czerwca 2022, 09:57:11 »
Hej,

Bardzo optymistyczny czas dostawy dostałeś na początku . Ja 14 grudnia 2021 zamawiałem RAV 4 Executive z dostawą na koniec czerwca. Tydzień temu samochód wskoczył mi na przetwarzanie zamówienia a dzień później na produkcje w toku. MyToyota pokazuje dostawę na 22.08. Stawiam, że twój zapewne też wskoczy na produkcje czerwcową.

Zapewne Skyview i JBL wydłużył Ci trochę czas dostawy . W KIA nowe Sportage z szklanym dachem były opóźnione o kilka miesięcy.

Dzieki bardzo za wiadomość. Nie powiem aby mnie pocieszyła ale przynajmniej wiem że inni maja podobne terminy dostawy. Póki co, to do  dnia dzisiejszego auto nie jest nawet w produkcji. Podczas ostatniego kontaktu z dilerem poinformowano mnie że dostawa do salonu przewidziana jest na 01.08 (a było to ok 3 tygodnie temu). Teraz widzę że to zupełnie nierealne.

Offline robert-rybnik1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Selection
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Czerwca 2022, 09:59:55 »
Zamówiłem 25.11.2021 Selection, miała być do końca maja, a 24.05.22 rozpoczęła się produkcja dopiero. Na ten moment końcową datę pokazuje 23.08. Jakieś trzy miesiące opóźnienia w tym momencie, ale z tego co wiem to tylko Selection ma tak duże opóźnienia

Zamawiałeś selection doposażona w jeszcze jakieś elementy dodatkowe typu JBL lub SkyView?

Offline Ralff

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Czerwca 2022, 10:59:24 »
Zamówiłem 25.11.2021 Selection, miała być do końca maja, a 24.05.22 rozpoczęła się produkcja dopiero. Na ten moment końcową datę pokazuje 23.08. Jakieś trzy miesiące opóźnienia w tym momencie, ale z tego co wiem to tylko Selection ma tak duże opóźnienia

Zamawiałeś selection doposażona w jeszcze jakieś elementy dodatkowe typu JBL lub SkyView?
Tylko hak, ale on montowany jest u dealera. Myślę, że handlowiec robi cię w balona skoro w produkcji są dopiero samochody (Selection) z końcówki listopada. Ale nigdy nie wiadomo, może tylko nasze są tak opóźnione ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl