Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 440324 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ralff

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #90 dnia: 05 Lipca 2022, 16:43:59 »
Jaki jest przeciętny czas transportu z Japonii z fabryki  do Polski do dealera ?
Jak się zamknie w dwóch miesiącach to jest dobrze. Średnio 2-2,5 miesiąca

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #91 dnia: 05 Lipca 2022, 18:00:33 »
Ja się zastanawiam po co taka toyota płaci jeszcze za reklamy w tv, czy radiu...

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #92 dnia: 06 Lipca 2022, 08:31:51 »
A czy ktoś z forumowiczów wie, w której fabryce w Japonii produkowane są RAV4 na rynek europejski?
W Japonii nadal są przestoje w produkcji https://search.newsroom.toyota.co.jp/en/corporate/search.x?tag=Factory+Operation&pagemax=20

Z szybkiego googlowania wynika, że na Europę RAV4 robiona jest w 2 fabrykach: Nagakusa i Takaoka.
Z treści linku wynika, że:
1.   W Nagakusa nie ma przestojów, w Takaoka przestoje w lipcu będą łącznie 10 dni (na linii produkującej RAV4 i Harriery, wiec nie wiadomo ile samych RAVek się opóźni).
2.   Ogólna ilość samochodów planowanych do wyprodukowania na ten rok pozostanie bez zmian.
Oczywiście tyle planów. Z mojego przeglądania tego forum wynika, że na razie max 9 miesięcy się czeka na RAVkę (ale może się mylę). No i zawsze może się wydłużyć, raczej nie skrócić (chyba, że będzie krach na całym świecie i ludzie przestaną odbierać zamówione samochody).

Offline stalowyszczur

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4 my22
« Odpowiedź #93 dnia: 06 Lipca 2022, 08:37:04 »
moja była produkowana w Aichi w Toyota City

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #94 dnia: 06 Lipca 2022, 08:45:06 »
moja była produkowana w Aichi w Toyota City
Aichi to prefektura w Japonii tam są 2 w/w fabryki . Toyota City to właśnie fabryka Takaoka.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #95 dnia: 06 Lipca 2022, 15:08:25 »
Z mojego przeglądania tego forum wynika, że na razie max 9 miesięcy się czeka na RAVkę (ale może się mylę). No i zawsze może się wydłużyć, raczej nie skrócić (chyba, że będzie krach na całym świecie i ludzie przestaną odbierać zamówione samochody).
Toyota będzie tak długo podnosić ceny, aż zauważy, że kolejka zamówień zaczyna spadać. Przynajmniej tak powinna zrobić

pireus

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 06 Lipca 2022, 15:48:27 »
Toyota będzie tak długo podnosić ceny, aż zauważy, że kolejka zamówień zaczyna spadać
Niestety wszystkie koncerny tak robią. A w Polsce przy obecnych kursach walut, strach się bać. Ja przy Mietku od października, gdzie dostałem jeszcze rabat, do dzisiaj jestem prawie 50 tys. do przodu
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2022, 15:50:25 wysłana przez pireus »

Offline skooorni

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #97 dnia: 06 Lipca 2022, 17:02:48 »
Jak długo trwa transport z Zeebruge do Mszczonowa?

{locationCode: "HB.ZB.1", locationName: "Zeebrugge", countryCode: "BE", countryName: "BELGIUM",…}
countryCode: "BE"
countryName: "BELGIUM"
destinationType: "HUB"
estimatedArrivalDate: "2022-06-23"
isVisited: "current"
leftLocationOn: "2022-06-23"
locationCode: "HB.ZB.1"
locationLatitude: 51.3189468
locationLongitude: 3.2068507
locationName: "Zeebrugge"
transportMethod: "Rail"

{locationCode: "HB.MZ.1", locationName: "Mszczonow", countryCode: "PL", countryName: "POLAND",…}
countryCode: "PL"
countryName: "POLAND"
destinationType: "HUB"
estimatedArrivalDate: "2022-06-25"
isVisited: "notVisited"
leftLocationOn: ""
locationCode: "HB.MZ.1"
locationLatitude: 51.97417
locationLongitude: 20.52667
locationName: "Mszczonow"
transportMethod: "Rail"

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #98 dnia: 06 Lipca 2022, 18:07:10 »
A swoją drogą to ciekawe, że RAV4 sprzedaje się tak dobrze, że nawet nie chciało im się robić faceliftu (bo trudno jest uznać inne lampy itp za lift). A być może przyczyna była inna. Adventure wygląda jak gotowy lift, jednak jest tylko modelem specjalnym. Nietypowe zagranie w branży samochodowej.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #99 dnia: 06 Lipca 2022, 19:18:06 »
A swoją drogą to ciekawe, że RAV4 sprzedaje się tak dobrze, że nawet nie chciało im się robić faceliftu (bo trudno jest uznać inne lampy itp za lift). A być może przyczyna była inna. Adventure wygląda jak gotowy lift, jednak jest tylko modelem specjalnym. Nietypowe zagranie w branży samochodowej.
Przecież zmienili światła. Zobacz jak wyglądały liftingi innych toyot, oni zmieniają praktycznie tylko światła, tutaj nie ruszali tyłu.
W tym roku robią modernizację systemów w każdym modelu, a to chyba największa różnica.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #100 dnia: 07 Lipca 2022, 07:59:12 »
Przecież zmienili światła
pisałem o lampach, a zmiany w poprzednich generacjach były o wiele większe (cytuję wiki):
facelifting IV generacji - przeprojektowanie zderzaki i atrapę chłodnicy, nowy kształt świateł z przodu i z tyłu.
facelift III generacji - zmieniony został m.in. przód, w tym maska, reflektory, kratki i światła przeciwmgielne, przedni zderzak
A przy okazji wspominając o zmianach, w MY22 (i MY23 pewnie też) mamy wszędzie LEDy, tylko w kierunkowskazach tylnych lamp zostały zwykle żarówki.

Offline inf

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #101 dnia: 07 Lipca 2022, 20:34:42 »
currentStatus: {estimatedDeliveryToFinalDestination: "2022-07-13", currentStatus: "LeftTheDepot",…}
callOffStatus: "Free"
currentStatus: "LeftTheDepot"
damageCode: ""
estimatedDeliveryToFinalDestination: "2022-07-13"
isDelayed: null

co za dziady, przesunęli termin dostawy do dealera :D jak się spełni to nie będzie dylematu czy odebrać przed czy po urlopie, bo akurat 22 wyjeżdżam :D

callOffStatus: "Called off"
currentStatus: "ArrivedInCountry"
damageCode: ""
estimatedDeliveryToFinalDestination: "2022-07-22"
isDelayed: null

swoją drogą ciekawe po co robią pole isDelayed skoro ETA dostawy sobie zmieniają jak chcą ;)
« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2022, 20:37:43 wysłana przez inf »

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
« Odpowiedź #102 dnia: 08 Lipca 2022, 05:57:08 »
Dzień dobry. Nowa partia wchodzi do produkcji zawsze około 25eg każdego miesiąca czy jak to wygląda?

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #103 dnia: 08 Lipca 2022, 09:26:18 »
swoją drogą ciekawe po co robią pole isDelayed skoro ETA dostawy sobie zmieniają jak chcą
może to oznaczenie, czy jest opóźniony w stosunku do tego co w kodzie strony/trybie deweloperskim, a nie w umowie z klientem

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #104 dnia: 08 Lipca 2022, 15:20:46 »
@inf Nasze ravki płynęły raczej wspólnie, status na Mszczonów nam się jednakowo zmienił, a teraz Ty piszesz, że masz estimatedDeliveryToFinalDestination: "2022-07-22", a ja mam estimatedDeliveryToFinalDestination "1900-01-01". Więc tutaj mamy różnicę. Mój sprzedawca jeszcze kalkuluje ostateczną cenę (punkty TM, program ambasador), a rzeczywistą datę odbioru podał pomiędzy 15, a 20 lipca. Teraz mają tak zrobione, że alarm, ble itp. montują dopiero, gdy samochód jest zarejestrowany, więc one sobie tak w tym Mszczonowie stoją i czekają, aż u nich pojawi się, że samochód został zarejestrowany. Dopiero wtedy mają 10 dni roboczych na montaż tych pierdół i wtedy dostarczają samochód do dealera. Kiedyś to dealer montował te zabezpieczenia i samochód był szybciej dostarczany, a teraz jest jak jest.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl