Tak sobie tutaj czytam porównania RAV4 i Corolla Cross. Miałem okazję dokładnie obejrzeć nową Corollę Cross. Samochód jest dużo mniejszy od RAV4. Ilość miejsca w środku porównywalna do Corolli sedan, czyli jak dla mnie katastrofa. Mam 180cm wzrostu i gdy siadam wygodnie za kierownicą, to za mną ciężko będzie usiąść osobie o podobnym wzroście. Podłokietnik pomiędzy przednimi fotelami jest chyba węższy niż w Corolli sedan. Po zajęciu miejsca za kierownicą nie było mi zbyt wygodnie, a na pewno nie czułem się jak w samochodzie SUV-o podobnym. Bagażnik dużoooo.... mniejszy niż w RAV4. Nie wspomnę o braku podświetlenia przycisków szyb, jak to miało miejsce w RAV4 prze ostatnią zmianą. Ogólnie jakość wykonania wnętrza jest co najwyżej porównywalna z RAV4, a miejscami jest chyba gorzej. Pozwolono mi się kawałek przejechać Corollą Crosss, ale tylko po zamkniętej drodze, gdyż auto nie było zarejestrowane (podobno nie ma jeszcze homologacji). Wrażenia przeciętne, 4 liter nie urywa. Nie mówię, że to zły samochód, ale przy podobnej wersji wyposażenia powinien być 30-40 tyś tańszy od RAV4, a tak nie jest. Myślałem o tym samochodzie dla małżonki, ale chyba pozostanie przy RAV4.