Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 439628 razy)

Offline pryzma

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #315 dnia: 08 Sierpnia 2022, 07:30:43 »
Tak sobie tutaj czytam porównania RAV4 i Corolla Cross. Miałem okazję dokładnie obejrzeć nową Corollę Cross. Samochód jest dużo mniejszy od RAV4. Ilość miejsca w środku porównywalna do Corolli sedan, czyli jak dla mnie katastrofa. Mam 180cm wzrostu i gdy siadam wygodnie za kierownicą, to za mną ciężko będzie usiąść osobie o podobnym wzroście. Podłokietnik pomiędzy przednimi fotelami jest chyba węższy niż w Corolli sedan. Po zajęciu miejsca za kierownicą nie było mi zbyt wygodnie, a na pewno nie czułem się jak w samochodzie SUV-o podobnym. Bagażnik dużoooo.... mniejszy niż w RAV4. Nie wspomnę o braku podświetlenia przycisków szyb, jak to miało miejsce w RAV4 prze ostatnią zmianą. Ogólnie jakość wykonania wnętrza jest co najwyżej porównywalna z RAV4, a miejscami jest chyba gorzej. Pozwolono mi się kawałek przejechać Corollą Crosss, ale tylko po zamkniętej drodze, gdyż auto nie było zarejestrowane (podobno nie ma jeszcze homologacji). Wrażenia przeciętne, 4 liter nie urywa. Nie mówię, że to zły samochód, ale przy podobnej wersji wyposażenia powinien być 30-40 tyś tańszy od RAV4, a tak nie jest. Myślałem o tym samochodzie dla małżonki, ale chyba pozostanie przy RAV4.
To troche mnie zalamales … gdyz myslalem, ze to bedzie troche mniejsza RAVka … a okazuje sie, ze to jednak spooooora roznica
Podjade dzisiaj do dealera i zapytam aktualna cene i czas oczekiwania by moc jednak zdecydowac
Moze okazac sie, ze to nie jest jednak przepasc ale trzeba faktycznie osobiscie je porownac gdy tylko pojawia sie w salonach
Jest tez moze druga opcja - zamowic RAVke i pomyslec przez te 2-3 miesiace hmmm
Teraz przyjmuja zaliczki wiec nie bede musial brac dwoch samochodow

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #316 dnia: 08 Sierpnia 2022, 07:56:48 »
odjade dzisiaj do dealera i zapytam aktualna cene i czas oczekiwania
Jak kupowaliśmy Yaris Cross to też mieliśmy czekać 3 miesiące (tyle było na umowie), a wyszło 6 (teraz jest jeszcze dłużej), także z ten planowany czas dostawy należy traktować z przymrużeniem oka. Zwłaszcza, ze to dopiero początki produkcji.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #317 dnia: 08 Sierpnia 2022, 08:31:16 »
Jest tez moze druga opcja - zamowic RAVke i pomyslec przez te 2-3 miesiace hmmm
Teraz przyjmuja zaliczki wiec nie bede musial brac dwoch samochodow
Albo kup corolle cross i zamów ravke. Jak ravka dotrze, to sprzedaj corollę. Przy obecnym zwariowanym świecie masz szansę jeszcze na tym zarobić :-)

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #318 dnia: 08 Sierpnia 2022, 08:55:21 »
A przy okazji Corolli Cross - katalog podaje że wersje FWD i AWD-i mają identyczną łączną moc układu hybrydowego 197 KM (146kW). Ravka ma dodatkowe 4 konie w trzecim silniku. A tu by wychodziło na to, że przedni silnik elektryczny ma różną moc w zależności od wersji. Chyba, że błąd katalogu.

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #319 dnia: 08 Sierpnia 2022, 09:21:50 »
Cytuj (zaznaczone)
No niby tak to racja, ze naped 5 generacji … to moze faktycznie byc delikatna roznica
Ale za crossa zaplace 184.000 z lakierem, oknem oraz JBL … tak mam zamowionego
WoW 184 tyś za podniesionego kompakta.... Toyota nieźle popłynęła z ceną. Ja jak w tym siedziałem w salonie to przy 192cm wzrostu miałem wrażenie że ledwo mi się w nim mieści but. Jak dla mnie jeśli chodzi o Corollę to nie ma to jak stare dobre kombi.

Wiem, że inflacja i ceny poszły do góry, ale jak pomyślę, że w grudniu za RAV 4 Executive zapłaciłem 186 tyś, a teraz tyle wołają za corollę to masakra...

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #320 dnia: 08 Sierpnia 2022, 09:48:39 »
Za Outlandera w 2015 dałem 85 a jego odpowiednik w ostatnim cenniku (chyba 2020 kończyli sprzedaż w Europie) był za 150.... 5 lat i 75% "podwyżki".

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #321 dnia: 08 Sierpnia 2022, 10:25:43 »
A przy okazji Corolli Cross - katalog podaje że wersje FWD i AWD-i mają identyczną łączną moc układu hybrydowego 197 KM (146kW). Ravka ma dodatkowe 4 konie w trzecim silniku. A tu by wychodziło na to, że przedni silnik elektryczny ma różną moc w zależności od wersji. Chyba, że błąd katalogu.
To tak nie działa. To tak jak w rav4, skoro dodają silnik na tyle o mocy 40-50KM, to czemu jest tylko o 4 konie więcej niż w fwd? Bo ten układ akumulatorów nie jest w stanie oddać więcej prądu, tak, żeby starczyło go na więcej niż 150m. Po prostu cześć energii, która napędza przednie koła, jest przekierowywana na tylną oś, przez co moc maksymalna jest zachwana.

Offline pryzma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #322 dnia: 08 Sierpnia 2022, 20:01:03 »
Mam 180cm wzrostu i gdy siadam wygodnie za kierownicą, to za mną ciężko będzie usiąść osobie o podobnym wzroście. Podłokietnik pomiędzy przednimi fotelami jest chyba węższy niż w Corolli sedan. Po zajęciu miejsca za kierownicą nie było mi zbyt wygodnie, a na pewno nie czułem się jak w samochodzie SUV-o podobnym.
Moze nie jest az tak zle jak napisales … tu tez widac, ze jest przepasc ale jednak w druga strone

https://youtu.be/1vUvMIZy1mA

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #323 dnia: 08 Sierpnia 2022, 22:00:47 »
Mam 180cm wzrostu i gdy siadam wygodnie za kierownicą, to za mną ciężko będzie usiąść osobie o podobnym wzroście. Podłokietnik pomiędzy przednimi fotelami jest chyba węższy niż w Corolli sedan. Po zajęciu miejsca za kierownicą nie było mi zbyt wygodnie, a na pewno nie czułem się jak w samochodzie SUV-o podobnym.
Moze nie jest az tak zle jak napisales … tu tez widac, ze jest przepasc ale jednak w druga strone

https://youtu.be/1vUvMIZy1mA

Corolla HB a sedan to dwa różne auta. Sedan ma 6cm dłuższy rozstaw osi, co bezpośrednio przekłada się na większe wnętrze.

Offline watson

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #324 dnia: 08 Sierpnia 2022, 22:50:00 »
Tu masz bardziej miarodajne porównanie:

https://www.youtube.com/watch?v=tLLf6xgzi64

Offline pryzma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #325 dnia: 09 Sierpnia 2022, 06:16:52 »
Tu masz bardziej miarodajne porównanie:

https://www.youtube.com/watch?v=tLLf6xgzi64
Widzialel widzialem juz wczesniej …
i zdecydowanie lepiej to wyglada - musimy poczekac ten okolo miesiac by na zywo ja zobaczyc i sie przejechac (moze)

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #326 dnia: 09 Sierpnia 2022, 08:22:54 »
My mamy oprócz Outlandera właśnie Yaris Cross i przy moim wzroście 187 za mną siada syn 172 i daje radę dla czteroosobowej rodziny, także nie przesadzajcie z tą przestrzenią. W Corolli Cross nie siedziałem więc nie mam porównania, ale przypuszczam, że właśnie ten mały bagażnik jest skutkiem powiększenia przestrzeni dla pasażerów (w stosunku do Yarisa, bo tam powiększono bagażnik). Corolla zawsze będzie "niżej" niż RAV4 (wielkością, prestiżem itp), co nie oznacza, że nie będzie świetnym samochodem. I może nie mieć problemów z korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  :shock: Dodam, że my od razu świadomie braliśmy RAV4, bo w takiej wielkości samochodzie rodzina czuje się dobrze, nie chcieliśmy ani Corolli Cross ani Highlandera. A i w 2009 przymierzałem się do zwykłej Corolli (nie pamiętam która to generacja), i w sedanie rzeczywiście za mną nie było już miejsca dla pasażera. Samochody rosną z każdą generacją, i te dodatkowe kilka cm plus doświadczenie projektantów robią w środku ogromną różnicę.

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
« Odpowiedź #327 dnia: 09 Sierpnia 2022, 09:15:34 »
Wszystko fajnie tylko szkoda ze czas oczekiwania jest nieznany. Dealer aby podpisać umowę a później cięgle przesuwany termin aż w końcu na ten moment nie wiem kiedy auto wejdzie do produkcji bo brakuje półprzewodników i może się zdarzyć że anulujemy zamówienie oddamy zaliczkę bądź wyprodukujemy tylko proszę zrezygnować np.JBL oraz kamer 360 stopni.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #328 dnia: 09 Sierpnia 2022, 10:24:39 »
Ale za crossa zaplace 184.000 z lakierem, oknem oraz JBL … tak mam zamowionego
To ja kupując Rav4 Hybrid 4x4 EXE w perłowym lakierze, z JBL, Skyview, Hakiem za 186954 zł zrobiłem interes życia.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #329 dnia: 09 Sierpnia 2022, 10:35:37 »
To ja kupując Rav4 Hybrid 4x4 EXE w perłowym lakierze, z JBL, Skyview, Hakiem za 186954 zł zrobiłem interes życia.
edit: teraz wychodzi ok 40 tys więcej  :shock:
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpnia 2022, 10:58:55 wysłana przez grubar »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl