Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 440126 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #930 dnia: 04 Listopada 2022, 11:37:41 »
Zgadzam się z Hillbilly. Uważam, że piasek, kamyczki i pyłki z jezdni szybko pozbędą się konserwacji, chociaż z drugiej strony co szkodzi za 2, 3 lata ponownie zakonserwować.
Mimo to źle się patrzy na taką japońską tandete jak na foto.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #931 dnia: 04 Listopada 2022, 12:00:04 »
Mimo to źle się patrzy na taką japońską tandete jak na foto.
Nie przesadzajmy z tą tandetą. Tandeta, a od lat lider niezawodności i kolejki ustawiają się do zakupu. A jak wyglądają takie elementy w AUDI, BMW, Volvo? Tam je piaskują,  odtłuszczają i lepiej zabezpieczają, czy też dostają od podwykonawców już pomalowane i po prostu montują? Przecież tych wahaczy na zdjęciach nie maluje Toyota, a podwykonawca. One mogły nawet obić się w transporcie. Tak jak pisałem. Jak ktoś psychicznie poczuje się lepiej, bo pomaluje każdy wahacz i śrubkę w podwoziu za kilka tysi- szacun i nie mam nic przeciwko. Dla mnie osobiście- pieniądze w błoto.

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #932 dnia: 04 Listopada 2022, 12:21:17 »
Zgadzam się z Wami i ogólnie miałem nic nie robić w tym kierunku, ale po oglądnięciu podwozia samochodu doszliśmy do wniosku, że podstawową konserwację można zrobić nawet dla świętego spokoju. Z poprzednimi samochodami również nie miałem problemu, ale jednak podwozie było lepiej zabezpieczone. Jeśli chodzi o zdjęcia to oczywiście, że z tymi elementami nie ma prawa się nic stać, ale chodzi o to, że nawet stylistycznie słabo to wygląda przy nowym samochodzie...

A czy ktoś mógłby mi napisać po co w nadkola wkładane są takie kwadratowe elementy z gąbki? Chodzi o wyciszenie/wytłumienie? Znajomy, który robi mi konserwację mówi, że z doświadczenia wie, że sprawiają dużo problemów przez to, że wchłaniają i utrzymują brud i wodę i cały czas mają styczność z blachą.

@Hillbilly oczywiście, że można godzić się na wszystko, ale według mnie przy samochodzie za 200k można mieć już jakieś oczekiwania co do jakości. Zresztą kanał "Stacja: Konserwacja" pokazuje, że nawet 1-2 letnie Toyoty zaczynają mieć problemy z korozją i chyba nie ma co zaprzeczać, że wszystkie takie małe zabiegi są powodem oszczędności.
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2022, 12:34:27 wysłana przez m___s »

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #933 dnia: 04 Listopada 2022, 12:46:41 »
Pisałem wcześniej - mój ojciec ma RAV4 2.2d 2015. W tym roku robił sobie sam konserwację, pierwszy raz (auto ma 7 lat). Rdza jest, ale dramatu absolutnie nie ma. Nie przestraszył się, nie odpicował i sprzedaje póki nie widać, tylko sam rozebrał, konserwację zrobił i jak go znam to następne 7 będzie jeździł. Także ja z tą konserwacją też nie będę szalał po wyjeździe z salonu.
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2022, 12:51:53 wysłana przez grubar »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #934 dnia: 04 Listopada 2022, 13:08:48 »
przy samochodzie za 200k można mieć już jakieś oczekiwania co do jakości
Jak ja bym kupił samochód za 200k( kupiłem za 187k) i zobaczył, że to tandeta, sprzedałbym dnia następnego, zarobił 10k i kupił taki, który mi odpowiada i jest lepszy. Kupowanie nowego samochodu ze świadomością, że jest do bani i od razu trzeba do niego dokładać, to swego rodzaju samoumartwianie.

Offline bogowrocpl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #935 dnia: 04 Listopada 2022, 13:11:36 »
W rodzinie mamy od nowości Focusa 2FL rocznik 2008, ślady korozji/naloty na podwoziu są i co z tego? Samochód ma 14lat i zapewne jeszcze 6 lat wytrzyma bez dziur w podłodze. Szkoda kasy na konserwację. No chyba, że ktoś chce zatrzymać samochód na 30 lat, to co innego :)

Wysłane z mojego Nokia X10 przy użyciu Tapatalka

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #936 dnia: 04 Listopada 2022, 13:13:42 »
W rodzinie mamy od nowości Focusa 2FL rocznik 2008, ślady korozji/naloty na podwoziu są i co z tego? Samochód ma 14lat i zapewne jeszcze 6 lat wytrzyma bez dziur w podłodze. Szkoda kasy na konserwację. No chyba, że ktoś chce zatrzymać samochód na 30 lat, to co innego :)

Dokładnie i tak większość woli sprzedać jak ma ok. 10 lat to już zmartwienie przyszłego właściciela.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #937 dnia: 04 Listopada 2022, 13:33:48 »
przy samochodzie za 200k można mieć już jakieś oczekiwania co do jakości
Jak ja bym kupił samochód za 200k( kupiłem za 187k) i zobaczył, że to tandeta, sprzedałbym dnia następnego, zarobił 10k i kupił taki, który mi odpowiada i jest lepszy. Kupowanie nowego samochodu ze świadomością, że jest do bani i od razu trzeba do niego dokładać, to swego rodzaju samoumartwianie.
Ja bym zrobil tak samo, ale nie uwazam, ze RAV4 jest tandetny albo do bani. Po prostu po zakupie sa wieksze mozliwosci sprawdzenia samochodu i widac wlasnie takie szczegoliki, ktorych sie nie spodziewasz, a wystepuja w nowym samochodzie. Mysle, ze wiekszosc ludzi zwiazanych z motoryzacja potwierdzi, ze nowe samochody sa coraz mniej trwale i gorszej jakosci i jestem pewien, ze czesc z tych rzeczy spowodowana jest oszczednosciami na kazdym etapie, ale tak ciesze sie, ze samochod ma cztery kola i kierownice, a reszta to mily dodatek.

PS. Nie rozumiem tez porownania samochodow z 2008 czy 2015 roku. Idac tym tokiem myslenia powinienem myslec, ze jak 30 letnie Audi B4 1.9TDI z ocynkowanymi blachami caly czas jezdzi, nie ma sladu korozji to z Toyota tez tak bedzie po 30 latach tak?

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #938 dnia: 04 Listopada 2022, 13:46:32 »
Ja bym zrobil tak samo, ale nie uwazam, ze RAV4 jest tandetny albo do bani. Po prostu po zakupie sa wieksze mozliwosci sprawdzenia samochodu i widac wlasnie takie szczegoliki, ktorych sie nie spodziewasz, a wystepuja w nowym samochodzie. Mysle, ze wiekszosc ludzi zwiazanych z motoryzacja potwierdzi, ze nowe samochody sa coraz mniej trwale i gorszej jakosci i jestem pewien, ze czesc z tych rzeczy spowodowana jest oszczednosciami na kazdym etapie, ale tak ciesze sie, ze samochod ma cztery kola i kierownice, a reszta to mily dodatek.

PS. Nie rozumiem tez porownania samochodow z 2008 czy 2015 roku. Idac tym tokiem myslenia powinienem myslec, ze jak 30 letnie Audi B4 1.9TDI z ocynkowanymi blachami caly czas jezdzi, nie ma sladu korozji to z Toyota tez tak bedzie po 30 latach tak?
Pełna zgoda, już niedługo samochody nie będą się psuć tylko przez czas pierwszego najmu.  A ja kilka postów wcześniej porównywałem nie do abstrakcyjnej marki tylko do wcześniejszej generacji, która wyjechała dokładnie z tej samej fabryki co i Twoja. Także myślę, że związki są dość bliskie (już bliższych nie znajdziemy). Ale oczywiście zgodzę się, że niestety prawdopodobnie V generacja ma słabsze zabezpieczenia antykorozyjne niż IV.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #939 dnia: 04 Listopada 2022, 14:04:04 »
Samochody dziś nie są mniej trwałe, tylko nikt nie oczekuje od nich trwałości. Mało kto dziś jeździ samochodem 15 lat. Nie uważam, że Toyota jest zabezpieczona źle antykorozyjnie i nie uważam, że Japończycy nie wiedzą jak robić samochody. Toyota wybrała swoją technologię zabezpieczenia antykorozyjnego i zakładam, że wie co robi. Ktoś, kto uważa, że robi to źle, niech poprawia. Ale te zabezpieczania antykorozyjne nowych samochodów, to bardziej dobry marketing niż konieczność. Tak jak mówiłem, ja się na to nie nabieram, a za 5 lat zobaczę. Jak rzeczywiście będzie tragedia, to wyczyszczę i zakonserwuję, o ile nie uda mi się wymóc tego w ramach gwarancji. 

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #940 dnia: 04 Listopada 2022, 14:21:33 »
Samochody dziś nie są mniej trwałe, tylko nikt nie oczekuje od nich trwałości. Mało kto dziś jeździ samochodem 15 lat.

Oczywiscie mowimy tutaj o ludziach, ktorych stac na wymiane samochodu na nowy co 5 lat albo na zakup kilkuletniego samochodu, ale to jest maly procent ludzi i wiekszosc samochodow na polskich drogach to pojazdy 10, 15 czy 20 letnie i przez najblizsze lata to sie nie zmieni.

Ale te zabezpieczania antykorozyjne nowych samochodów, to bardziej dobry marketing niż konieczność.

Tez zylem w takim przekonaniu, ale teraz coraz blizej mi do teorii, ze jednak producentom jest na reke robic mniej trwale samochody, ktore trzeba bedzie wymieniac co 5 lat, czysty biznes.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #941 dnia: 04 Listopada 2022, 14:30:44 »
Temat konserwacji to jeden z tych: Never ending story. ;)
Proponuję zmienić na: "czy warto ofoliować, czy też nie, a jesli tak to w jakim procencie" - dawno nie było o tym mowy na TK - równie zajmujący.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #942 dnia: 04 Listopada 2022, 14:52:06 »
Nie chcę nikogo przekonywać. Jak ktoś chce rozkręcać nowy samochód i konserwować, jego prawo( i kasa). A rodzime biznesy też trzeba wspierać.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #943 dnia: 04 Listopada 2022, 15:56:33 »
Ja tam mechanik nie jestem, ale blacha blasze też chyba nie jest równa. Ojciec na emeryturę kupił sobie Mercedesa 4-latka wtedy (2006 bodajże) i to była ta wadliwa partia - blachy od Chevroleta czy coś i wszystkie Mercedesy rdzewiały - i rdzewieją aż strach. Następny wypust już był OK.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #944 dnia: 04 Listopada 2022, 21:10:47 »

Mam Corollę, która ma 26 lat jeździłem nią w tym tygodniu, bo rav4 odpoczywa w garażu. Podwozie kiedyś było piaskowane i było robione całe (profilaktycznie), jakieś 4 lata temu też była robiona konserwacja, bo jakaś drobna rdza na progach była. Samochód jeździ oraz się nie sypie. Śladów rdzy nie stwierdziłem, auto przeszło badanie techniczne z opinią, że stan bardzo dobry i widać, że zadbane. Kiedyś z tego co pamiętam kosztowało to nieco ponad 1200 zł, ze cztery lata temu dałem ok. 2000 zł, czyli nieco mniej niż była równowartość Corolli. Jednak w rav4 nie zdecydowałem się na zabezpieczanie podwozia, bo: po pierwsze poprzednia Corolla (rocznik 2007) bez żadnych zabezpieczeń jeździła u mnie 12 lat (przebieg ok. 70 tys. km) i nic się nie działo jeśli chodzi o rdzę, po drugie nie mam do wydania ok. 10 tys. zł na zabezpieczenie, po trzecie planuje autem jeździć maksymalnie 10 do 15 lat i pewnie jakieś drobne korekty będą wymagane w tym okresie, ale nie za tyle (albo wcześniej trzeba będzie wymienić tę nieszczęsną złączkę od napędu hybrydowego wraz z przyległościami). W każdym razie jak zwykle - jedni zrobią ze swoim autem co chcą i jeśli są przekonani o swojej słuszności, to żadne uwagi ich nie przekonają czy to do jednego stanowiska, czy do drugiego. Gdyby mi ktoś zasponsorował konserwację, to bym się nie zastanawiał, a ponieważ tak nie jest, to żyję z tym, co mam. A co do Corolli, to mam cztery lata, żeby się zastanowić, czy będę zmieniał tablice z czarnych na żółte. Bo żółte może mieć każdy, a do czarnych powrotu nie będzie.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl