Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 439248 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #945 dnia: 05 Listopada 2022, 10:50:02 »
Mam Corollę, która ma 26 lat
O tym właśnie mówię. Toyoty nie są wcale gorzej zabezpieczone antykorozyjnie od innych i Twój przykład to potwierdza. Konserwację można zrobić po 5-6 latach, jeżeli po oględzinach podwozia okaże się, że jest taka konieczność. O samochód trzeba dbać, robić zaprawki po uderzeniu kamienia, wymieniać oleje, robić zalecane przeglądy, czasem rzucić okiem na podwozie. Ci, którzy dbają, mogą jeździć Toyotą 30 lat, ale konserwacja fabrycznie nowego samochodu za kilkanaście tysi to przesada i marketing zakładów konserwujących.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #946 dnia: 05 Listopada 2022, 11:22:07 »
Ci, którzy dbają, mogą jeździć Toyotą 30 lat, ale konserwacja fabrycznie nowego samochodu za kilkanaście tysi to przesada i marketing zakładów konserwujących.
Jest jeszcze jeden aspekt dotyczący dodatkowej konserwacji, na co zwrócili mi uwagę w MB. Żeby położyć nową konserwację, najczęściej usuwają konserwację fabryczną. No i to już nie jest takie fajne. Mi odradzili ten zabieg, bo ponoć MB nauczył już się na swoich wpadkach i ich samochody są zabezpieczone przyzwoicie

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #947 dnia: 05 Listopada 2022, 13:13:43 »
Niekoniecznie,  skoro nowy, to myjemy, odtłuszczamy i uzupełnimy braki, czyli tam, gdzie fabryka przyoszczędziła.
Ale ja fachowcem nie jestem, tu musiałby się wypowiedzieć ekspert.
Co do reszty dyskusji, myślę że prawda leży pośrodku, a szala się przechyla na którąś ze stron, w zależności od danego modelu, nie marki.
Edit: przypomniałem sobie na przykładzie auta żony,  że nawet różna ilość drzwi może mieć znaczenie ;)
Notabene...znajomy głos :)
https://youtu.be/Bd_2Pz3klhA

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2022, 13:22:04 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #948 dnia: 05 Listopada 2022, 13:40:33 »
Niekoniecznie,  skoro nowy, to myjemy, odtłuszczamy i uzupełnimy braki, czyli tam, gdzie fabryka przyoszczędziła.
Ale konserwacja to stosowanie chemii, która wchodzi w jakieś reakcje ze sobą, niekoniecznie pożądane. Bo skąd konserwujący ma wiedzieć czy zrobiła to fabryka. Oczywiście tylko teoretyzuję
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2022, 13:48:50 wysłana przez pireus »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #949 dnia: 05 Listopada 2022, 13:45:13 »
W dokumentacji na toyota tech.eu masz podane jakie to środki,  więc nie problem dobrać odpowiednie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #950 dnia: 05 Listopada 2022, 13:55:42 »
W dokumentacji na toyota tech.eu masz podane jakie to środki,  więc nie problem dobrać odpowiednie.
A w innych markach? Myślisz, że warsztat tym się zajmujący ma taki szeroki asortyment tych preparatów? Np. chcę zakonserwować preparatem Mike Sanders bo jest bardzo popularny i chwalony w Niemczech. I teraz nie wiem czy mogę to zrobić w nowym samochodzie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #951 dnia: 05 Listopada 2022, 14:33:17 »
Myślę,  że też to możesz sprawdzić i nie demonizujmy ewentualnych  działań tych preparatów, ludzie tym zajmujący się zawodowo mają o tym pojęcie i wiedzą jak je dobrać, to nie wiedza tajemna.
Nie piszę o "Jasiu" z garażu.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #952 dnia: 05 Listopada 2022, 21:05:54 »
...
Jest jeszcze jeden aspekt dotyczący dodatkowej konserwacji, na co zwrócili mi uwagę w MB. Żeby położyć nową konserwację, najczęściej usuwają konserwację fabryczną. No i to już nie jest takie fajne. Mi odradzili ten zabieg, bo ponoć MB nauczył już się na swoich wpadkach i ich samochody są zabezpieczone przyzwoicie

W MB to pewnie jest ta fabryczna konserwacja, jakiś wosk w profilach itp.
W Toyocie, a jak pisał w innym wątku Bartek w Lexie podobnie - jakoś trudno jej się doszukać.

... a nie pisałem że to niekończącą się dyskusja :)

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline Kruszyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4V Selection
« Odpowiedź #953 dnia: 05 Listopada 2022, 22:33:08 »
Wczoraj odebrałem, zamówienie z 8.03. Jestem mega zadowolony. Wiele osób narzeka na hałas i duże spalanie hybrydy na trasie ale ja jestem pozytywnie zaskoczony.
Rav4 V Selection hybryda FWD i Aygo X Style CVT

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #954 dnia: 05 Listopada 2022, 22:39:02 »
Ale konserwacja to stosowanie chemii, która wchodzi w jakieś reakcje ze sobą, niekoniecznie pożądane. Bo skąd konserwujący ma wiedzieć czy zrobiła to fabryka. Oczywiście tylko teoretyzuję
Mocno teoretyzujesz. Wręcz pleciesz androny. Substancje stosowane do konserwacji nie wchodzą w żadne reakcje, wręcz odwrotnie, one mają temu zapobiegać.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2022, 22:42:51 wysłana przez wszim »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #955 dnia: 05 Listopada 2022, 22:52:48 »
...no i na nowo się zacznie :(

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #956 dnia: 05 Listopada 2022, 22:57:33 »
Wczoraj odebrałem, zamówienie z 8.03. Jestem mega zadowolony. Wiele osób narzeka na hałas i duże spalanie hybrydy na trasie ale ja jestem pozytywnie zaskoczony.
Wiesz może kiedy miałeś produkowaną? Też zamawiałem w marcu i na razie żadnej informacji od dealera.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Kruszyn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #957 dnia: 05 Listopada 2022, 23:04:11 »
To ja tylko dodam, ze pierwsze co zrobiłem po odbiorze to pojechałem na zmianę opon na wielosezonowe i miałem okazje zajrzeć pod spod i żadnej rdzy, korozji itp nie zauważyłem. Wiec nie widzę potrzeby dodatkowych zabezpieczeń podwozia, Jedyna większa modyfikacja jaka planuje na przyszły tydzień to położenie ceramiki i montaż rejestratora pod bezpieczniki do trybu parkingowego.

Offline Kruszyn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #958 dnia: 05 Listopada 2022, 23:09:33 »
Wiesz może kiedy miałeś produkowaną? Też zamawiałem w marcu i na razie żadnej informacji od dealera.

Kilka stron wcześniej podawałem daty.
Smsy z Toyoty mam z 28.07 o wejściu donprodukcji,5.09 o opuszczeniu fabryki, 12.10 transport do polski, w Mszczonowie była 19.10 do dilera dotarła 4.11 i tego samego dnia odebrałem. Musisz sam dzwonić do dilera i sprawdzać w aplikacji.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2022, 23:17:10 wysłana przez Kruszyn »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #959 dnia: 05 Listopada 2022, 23:11:45 »
Mocno teoretyzujesz. Wręcz pleciesz androny. Substancje stosowane do konserwacji nie wchodzą w żadne reakcje, wręcz odwrotnie, one mają temu zapobiegać.
Ale to prawda, zgodnie z prawami fizyki, jeśli takie zabezpieczenie ma przyjąć formę stałą, to oznacza: a) musi być nakładane w temperaturze, która po ochłodzeniu zamieni ciecz w ciało stałe, lub b) (co jest powszechne) musi zawierać związki rozpuszczone w rozpuszczalniku, który odparuje po czasie, pozostawiając stałą powłokę.
No więc, skoro nakładasz taki, wosk, który z reguły jest jakimś silikonem rozpuszczonym w ropopochodnym rozpuszczalniku, nakładasz na inny wosk, który też był jakiś silikonem rozpuszczonym w podobnym albo tym samym rozpuszczalniku, to ten rozpuszczalnik naruszy to pierwotne zabezpieczenie.
Tak samo np. nie wolno nakładać wosków na powłoki ceramiczne na lakierze.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl