Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 440337 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #1005 dnia: 08 Listopada 2022, 12:45:23 »
"przewidywana data wydania" tylko  :|
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2022, 12:49:05 wysłana przez grubar »

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #1006 dnia: 08 Listopada 2022, 13:01:13 »
Zaliczkę to musi zwrócić i nie robi łaski
Sprzedawca zaliczkę MUSI zwrócić tylko jeżeli on się nie wywiąże (nie dostarczy samochodu). Jeżeli kupujący zrezygnuje, to nie musi. Ale było dyskutowane na tym forum i chyba nikt nie zna przypadku, żeby nie zwrócili zaliczki po rezygnacji. Oczywiście, gdyby rynek się załamał i ludzie przestali masowo odbierać samochody, na bank przestaną zwracać zaliczki.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1007 dnia: 08 Listopada 2022, 13:34:01 »
" Wpłacając zaliczkę – w większości przypadków podlega zwrotowi, a przy zadatku nie ma takiej zasady. W związku z tym warto mieć pewność, które z tych postanowień zostaje włączone do danej umowy."
https://ksiegowosc.infor.pl/obrot-gospodarczy/dzialalnosc-gospodarcza/4660998,Zaliczka-a-zadatek-zasady-zwrotu-przy-odstapieniu-od-umowy.html

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #1008 dnia: 08 Listopada 2022, 14:30:27 »
Ja mam wpłatę jako " Kaucja zwrotna". Po odbiorze samochodu zostaje ona zwrócona w ciągu 3 dni.
Gdy ja zrezygnuję sprzedawca może kaucję zatrzymać.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1009 dnia: 08 Listopada 2022, 18:41:07 »
dla nich kasa jest najważniejsza
jak dla większości przedsiębiorców ;)
Eee, nie przesadzajmy. Renoma, otwartość dla klienta, ich opinia - to warte więcej, niż głupie 5k. Tak, jak pisze Hillbilly - nie dość, że teraz i tak zarobią, to jeszcze budują kapitał na przyszłość

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1010 dnia: 08 Listopada 2022, 19:39:08 »
Renoma, otwartość dla klienta, ich opinia - to warte więcej, niż głupie 5k
To w jakim celu są tak skonstruowane umowy, że jeżeli ktoś ma stracić pieniądze, to właśnie kupujący ?
nie dość, że teraz i tak zarobią, to jeszcze budują kapitał na przyszłość
Ile znasz firm lojalnych wobec swoich klientów?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1011 dnia: 08 Listopada 2022, 21:09:02 »
Renoma, otwartość dla klienta, ich opinia - to warte więcej, niż głupie 5k
To w jakim celu są tak skonstruowane umowy, że jeżeli ktoś ma stracić pieniądze, to właśnie kupujący ?
To zapytam w drugą stronę: czemu Ci rezygnujący jednak nie tracą kasy? Właśnie tak się buduje marketing, że robi się coś dla klienta, czego według umowy wcale robić nie trzeba
Cytuj (zaznaczone)
nie dość, że teraz i tak zarobią, to jeszcze budują kapitał na przyszłość
Ile znasz firm lojalnych wobec swoich klientów?

Nie wiem co rozumiesz przez lojalność w tym konkretnym przypadku, ale konkurencja w zasadzie w każdej branży sprawia, że jak nie zadbasz o klienta, to nie będziesz go miał, a wkrótce nie będziesz miał też firmy. Takie mamy czasy (i bardzo dobrze!), choć oczywiście covid i wojna nieco to zaburzyły

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1012 dnia: 09 Listopada 2022, 08:14:12 »
Nie wiem co rozumiesz przez lojalność w tym konkretnym przypadku, ale konkurencja w zasadzie w każdej branży sprawia, że jak nie zadbasz o klienta
Tak?To sprawdź choćby w banku na jaki procent dostanie kredyt nowy klient a na jaki stary ? Jakie jest oprocentowanie dla nowych środków a jakie dla tych które już są na koncie.Jakie oferty mają firmy telekomunikacyjne dla nowych a jakie dla starych klientów, itp, itd. Stary klient się nie liczy, liczy się pozyskanie i zwabienie nowego. Ja np. praktycznie co roku zmieniam ubezpieczyciela samochodu, bo zawsze w nowym towarzystwie dostaję lepsze warunki.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1013 dnia: 09 Listopada 2022, 08:48:08 »
Tak?To sprawdź choćby w banku na jaki procent dostanie kredyt nowy klient a na jaki stary ? Jakie jest oprocentowanie dla nowych środków a jakie dla tych które już są na koncie.Jakie oferty mają firmy telekomunikacyjne dla nowych a jakie dla starych klientów, itp, itd. Stary klient się nie liczy, liczy się pozyskanie i zwabienie nowego. Ja np. praktycznie co roku zmieniam ubezpieczyciela samochodu, bo zawsze w nowym towarzystwie dostaję lepsze warunki.
Pracuję w branży leasingowej 17 lat. Cały czas w tej samej firmie. Mam bardzo dużo lojalnych klientów i tak, nie zawsze jestem w stanie zaoferować im najniższe oprocentowanie. Ale zawsze mają u mnie obsługę na najwyższym poziomie. Mogą do mnie zadzwonić( nie na infolinię) i liczyć na pomoc w każdej sprawie. I uwierz mi. To działa. Ci, którzy w którymś roku odeszli do konkurencji, bo suma rat w okresie 5 letnim była niższa o 500 zł, wrócili, ponieważ stracili pieniądze w inny sposób, bo nie mieli wsparcia doradcy przy likwidacji szkód, restrukturyzacji umowy, problemów z błędnie wystawionymi fakturami. I ja nigdy nie robiłem klientom problemu z anulowaniem u mnie umowy i zwrotem opłaty wstępnej, bo klient, który jest niezadowolony, nie wróci do mnie w przyszłości. Zbytnie upieranie się przy realizacji transakcji z niezadowolonym klientem, czy to przy kupnie samochodu, czy przy leasingu, nie przynosi korzyści długofalowej. Potem trzeba chować się w markecie za półkami:))

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1014 dnia: 09 Listopada 2022, 09:26:33 »
Popieram, choć niestety zdaję sobie sprawę,  że to nie jest standard.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1015 dnia: 09 Listopada 2022, 10:53:31 »
Mam bardzo dużo lojalnych klientów
Jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę. Ale mój wpis dotyczył dużych firm i korporacji działających na rynku.

Offline Kruszyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4V Selection
« Odpowiedź #1016 dnia: 09 Listopada 2022, 19:56:08 »
Nie wiem co rozumiesz przez lojalność w tym konkretnym przypadku, ale konkurencja w zasadzie w każdej branży sprawia, że jak nie zadbasz o klienta

Bzdury wypisujesz i powtarzasz oklepane stereotypy, chyba nigdy nie pracowałeś w korporacji i nie analizowałeś dokładnie ofert a jedynie opierasz się na reklamach które są faktycznie po to żeby ściągnąć klientów. W każdej sieci telekomunikacyjnej jest oferta rodzinna która promuje właśnie starych klientów, banki dają profity starym klienta którzy ściągną nowych, kredyty tez latwiej uzyskać  staremu klientowi niż nowemu bez historii. Z ubezpieczeniem wystarczy pobrać ofertę konkurencji i bez problemu obecny ubezpieczyciel obniż cenę bo wlanie dba o klienta. Posiedział byś trochę po drugiej stronie to byś zmienił narracje. Wszystko wydaje się takie oczywiste jak widzisz tylko jedna stronę monety, trzeba się natrudzić żeby ja obrócić a widać nie każdemu się chce…
Rav4 V Selection hybryda FWD i Aygo X Style CVT

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1017 dnia: 09 Listopada 2022, 20:12:06 »
Z ubezpieczeniem wystarczy pobrać ofertę konkurencji i bez problemu obecny ubezpieczyciel obniż cenę bo wlanie dba o klienta.
U mnie cała rodzina pracuje w ubezpieczaniach, od underwriterów i IT przez dyrektorów wysokiego szczebla aż po OWCA i nie ma czegoś takiego jak zniżka dla stałego klienta. Mówię tu o ubezpieczeniach detalicznych, bo w korpo to inna para kaloszy. Czasem jak się trafi duży klient, który ma firmę (mówię o firmach kupujących w tysiącach polis rocznie) to się mu coś załatwi, ale nawet jak komuś się wydaje, że ma 10 tirów ubezpieczeniowych to coś dostanie - max tyle co może dać agent i z 5% od menadżera.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1018 dnia: 09 Listopada 2022, 20:13:08 »

Zwróć uwagę, że piszesz jedynie o cenie (i to nie do końca masz rację). Problem w tym, że cena nie zawsze jest najważniejsza, a firmy, które konkurują jedynie cena szybko znikają z rynku właśnie dlatego, że nie potrafią utrzymać klienta. Zadowolony klient jest cenniejszy, niż nowy, bo:
a) wróci (najczęściej wielokrotnie)
b) poleci znajomym
c) napisze jakąś pochwałę gdzieś w necie
D) wystawi wysoką opinię w google czy na FB

Długofalowo daje to nieporównywalnie lepsze efekty, niż sprzedaż po kosztach i zero ludzi/zaangażowania przy obsłudze klienta.

Popatrz na taką toyotę: partycypują w kosztach napraw pogwarancyjnych, zwracają wpłaty na zamówienia, kolega w wątku obok pisał, że wymienili na gwarancji mu pióro wycieraczki przy 75k km. Osobiście czuję się przez taką firmę zadbany i na pewno jest to duży plus przy kupnie następnego auta.  Jak będę zadowolony z obsługi serwisowej w moim ASO, to nie pójdę do konkurencji, która zaoferuje mi ta samą usługę 100zl taniej. Z drugiej strony: jakbym miał być niezadowolony, to wolałbym nawet wydać więcej i iść gdzie indziej
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2022, 20:14:48 wysłana przez firek »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1019 dnia: 10 Listopada 2022, 08:50:04 »
Bzdury wypisujesz i powtarzasz oklepane stereotypy
To chyba żyjemy w innych światach. Nic nie powtarzam tylko piszę o sytuacjach z własnego doświadczenia. Myślisz, że chciałoby mi się zmieniać ubezpieczyciela co roku, tylko dlatego, że mam taka fanaberię? Wpłacać pieniądze na lokatę w innym banku niż ten w którym mam konto od 20 lat z powodu fantazji. Kredyt w moim banku, dadzą mi natychmiast, bo mam dobrą historię, ale na wyższe oprocentowanie niż nowemu klientowi. Dopiero gdy dostałem kredyt w innym banku to natychmiast zadzwonili i dopiero wtedy zaproponowali dobrą ofertę. Zmieniać operatora telekomu, z powodu chwilowego grymasu?
Z ubezpieczeniem wystarczy pobrać ofertę konkurencji i bez problemu obecny ubezpieczyciel obniż cenę bo wlanie dba o klienta.
Ja nie chcę pobierać oferty konkurencji, straszyć przeniesieniem telefonu do innej firmy, czy pieniędzy do innego banku, i dopiero wtedy dostać lepszą ofertę. Ja chcę tej oferty od razu, jako stary, lojalny klient. tak trudno to zrozumieć? Ty dbałością o klienta nazywasz zmianę oferty na lepszą dopiero po groźbie zrezygnowania z dotychczasowych usług? Nie powiem, masz duże poczucie humoru i pocieszne rozumowanie.
firmy, które konkurują jedynie cena szybko znikają z rynku właśnie dlatego, że nie potrafią utrzymać klienta.
Nie pisze o żadnych firmach które znikają z rynku, tylko o potentatach rynkowych, które faworyzują tylko nowych klientów, a starych mają głęboko w odwłoku, licząc na to że z jakiś tam powodów nie będą chcieli przenieść się do konkurencji Najczęściej robią w trąbę starszych ludzi, którzy nie korzystają z internetu i żyją jeszcze mentalnie w czasach PRL.
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2022, 09:08:57 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl