Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 439309 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #1170 dnia: 27 Listopada 2022, 08:56:03 »
Ja miałem zamówiony 1.5 tsi z dsg. Myślałem ze to dobre połączenie. Kilku kolegów ma 1.5 i sobie chwali myślałem ze jest to dobra jednostka. Plusem jest w skodzie to ze można sobie dokupić coś na czym Ci bardzo zależy nie podwyższając wersji np skórzana tapicerka za 3500zl, gdzie w większości aut trzeba zmienić wersje wyposażenia za kilkanaście tysięcy
Ale możemy sobie tak wymieniać w nieskończoność ja miałem, siostrą miała itp. Na forum toyoty wychwytuje się wszystko, każde uchybienie jest problemem a wystarczy spojrzeć na fora aut proponowanych i problemu często ważnych jest X5.
Miałeś DSG fajnie ale nie wiemy ile miałeś przebiegu, nie wiemy co dla Ciebie jest fajne albo czy następny wł.ma już jazdy że skrzynką.

Co do DSG jest tak dużo tego że chyba tylko miłośnicy tej Moto opcji nie widzą że jednak przy przebiegach 100k.km.+ może być kosztownie.

Co do skrzyni manual gr VW ma taki sam problem z wyciem skrzyń biegów 6b jak Toyota. Jest wiele firm które je regeneruje na podmianę.

I nie o to chodzi że coś jest siakie czy srakie tylko dla mnie w czasach globalizacji/ekologi podniecanie się korporacyjna marką auta jest śmieszne.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1171 dnia: 27 Listopada 2022, 09:47:59 »
Jeżeli samochód ma pełnić funkcję sprzętu AGD to Toyota faktycznie jest najlepsza. Ja oczekuję od motoryzacji czegoś więcej i mam głęboko w odwłoku, że samochód będzie palił więcej niż hybryda, jego eksploatacja będzie kosztowniejsza  a naprawy mogą być droższe. Kupując określony samochód jestem na to przygotowany i kupuję go jako świadomy tego faktu nabywca.. Dlatego też nie podniecam się tak jak kolega ledziu tym co wyczyta w internecie a potem, tutaj, udowadnia, wyższość Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocy. Zapominając o jednej, zasadniczej drobnostce, że im większy jest poziom skomplikowania danej konstrukcji, tym podatność na awarie większa. Dlatego niektórzy produkują taczki i nie mają reklamacji a inni super samochody, które często ulegają awarii.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1172 dnia: 27 Listopada 2022, 10:29:30 »
Jeżeli samochód ma pełnić funkcję sprzętu AGD to Toyota faktycznie jest najlepsza. Ja oczekuję od motoryzacji czegoś więcej i mam głęboko w odwłoku, że samochód będzie palił więcej niż hybryda, jego eksploatacja będzie kosztowniejsza  a naprawy mogą być droższe. Kupując określony samochód jestem na to przygotowany i kupuję go jako świadomy tego faktu nabywca.. Dlatego też nie podniecam się tak jak kolega ledziu tym co wyczyta w internecie a potem, tutaj, udowadnia, wyższość Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocy. Zapominając o jednej, zasadniczej drobnostce, że im większy jest poziom skomplikowania danej konstrukcji, tym podatność na awarie większa. Dlatego niektórzy produkują taczki i nie mają reklamacji a inni super samochody, które często ulegają awarii.
Wczytaj się w to co piszę bo tego nie robisz. Zwracam uwagę na to co Ty napisałeś czyli wybierasz auto nie jak sprzęt AGD tylko wg preferencji. Więc jak masz preferencje to faktycznie olewasz droższy serwis albo większy stopień psujactwa z większym spalaniem ale nie dorabiasz do preferencji ideologii pt. Jak tu jest mega źle a tam jest mega dobrze bo tak nie jest.

Linki z netu wklejam tylko po to żeby piejącym do wspaniałych innych marek pokazać że każda z nich ma swoje fora dedykowane gdzie jest jeszcze gorzej niż tu.

Dla mnie te fora są tylko uzupełnieniem. Na forum toyoty obserwuje historię padniętego falownika w rav co w toyocie nie jest pierwszy raz bo już miała w tej materii wpadkę, obserwuje tematy że skrzyniami i valvematicami i tyle.

I żeby nie było z Toyotą pożegnałem się (kiedyś pewnie wrócę) i jeżdżę autem o wiele bardziej psującym się, więcej palącym ale nie wypisuje głupot że jest super bo mi akurat się ta część nie zepsuła. Wiem że się psuje kwestia tylko kiedy.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #1173 dnia: 27 Listopada 2022, 10:43:20 »
Patrzę na ostatnie 3 strony wątku i nie widzę zbieżności postów z tematem
To masz - czas realizacji zamówienia 2022 -> 2023 i rośnie...
Ale trzeba spokojnie i pokornie czekać, bo TCE się stara.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline marcin_online

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1174 dnia: 27 Listopada 2022, 10:52:56 »
A przypomnijcie mi ile płynie auto? 2.11 miałem SMS ze wyjechała z fabryki, kiedy mogę się spodziewać w Belgii?

Offline Tom_Aszek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 2022
« Odpowiedź #1175 dnia: 27 Listopada 2022, 11:22:36 »
A przypomnijcie mi ile płynie auto? 2.11 miałem SMS ze wyjechała z fabryki, kiedy mogę się spodziewać w Belgii?

W okolicy 6 grudnia powinna być w Zeebrugge
RAV4 Hybrid AWD C+S

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1176 dnia: 27 Listopada 2022, 11:23:06 »
Ledziu… jesteś potrzebny w temacie Corolla Cross, ktoś tam atakuje TMP za opóźnienia w wydawaniu. Wychodzi na to, że dłużej schodzi z przewiezieniem z Mszczonowa do ASO, niż z przepłynięciem z Japonii do UE. Prawdziwy fanboy jakoś to wytłumaczy. Please help.
Chłopie tam pracują ludzie, są procedury i niestety tak się dzieje. Mnie to nie podnieca bo szkoda zdrowia. Rozumiem nerwy no ale co zrobić gdy mamy McDonaldsa przed sobą gdzie i tak nikt nie odpowiada personalnie za Twoje zamówienie.
Kiedyś walczyłem no ale jak grochem w ścianę.
Zawsze tak było. Ja i tak upatruje większe zagrożenia przy odbiorze a potem użytkowaniu nowych aut niż opóźnienia.
A jest tego naprawdę sporo.

Offline maciej_ca

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 Hyb Exe`23
« Odpowiedź #1177 dnia: 27 Listopada 2022, 11:29:54 »

Może jest na Hestia Leader
https://www.myshiptracking.com/vessels/hestia-leader-mmsi-432669000-imo-9355226

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #1178 dnia: 27 Listopada 2022, 11:36:11 »
Pod warunkiem, że nie odwiedzi UK lub innego losowego portu.
Ale bez obaw, Toyota stara się sprawnie rozwiązywać stwarzane problemy.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

winnidall

• Gość
« Odpowiedź #1179 dnia: 27 Listopada 2022, 12:41:28 »
Patrzę na ostatnie 3 strony wątku i nie widzę zbieżności postów z tematem
To masz - czas realizacji zamówienia 2022 -> 2023 i rośnie...
Ale trzeba spokojnie i pokornie czekać, bo TCE się stara.
Mi chodziło o odbieganie od tematu wątku.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #1180 dnia: 27 Listopada 2022, 13:35:55 »
I ten samochodzik MB GLA spełnił Twoje oczekiwania?
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline marcin_online

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1181 dnia: 27 Listopada 2022, 14:00:22 »

Może jest na Hestia Leader

Dobrze by było, a potem dwa tugodnie i będzie w Mszczonowie?
Co ile czasu te statki wypływają z japonii?

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #1182 dnia: 27 Listopada 2022, 15:01:11 »
każdego tygodnia (ktoś nawet pisał, że co 3 dni).

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1183 dnia: 27 Listopada 2022, 15:17:46 »
I ten samochodzik MB GLA spełnił Twoje oczekiwania?
Nie wszystkie, ale jestem zadowolony.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #1184 dnia: 27 Listopada 2022, 16:30:19 »
Ja uważam, że rav4 to fajne auto, szczególnie po zmianach, no ale według mnie kodiaq jest lepszy, bo to bardzo podobne auta, ale skoda ma rzeczy, których Toyocie brak. Jedyny aspekt na plus dla Toyoty, to spalanie w mieście (mówię tu hybryda vs 2.0 tsi).

Tak średnio się słucha zestawienia o nazwie hybryda vs tsi gdzie właściciel tsi jeszcze kilka lat temu musiął z uwagą śledzić wszystkie akcje naprawcze dotyczące silnika, gdzie powstały całe kombinaty specjalizujące się w poprawianiu tego co zwaliła fabryka.

Do tego zapominasz o napędzie bo dsg też jest eleganckie do momentu kiedy trzeba się zająć mechatroniką oraz resztą specjałów.

Toyota też ma swoje problemy, poza tym rzadko kiedy wygrywa w rankingach niezawodności, faktycznie�  jest w top 10, no ale porsche to to nie jest. Mit o niezawodności Toyoty bierze się z reklam, nie ze statystyki (przy czym nie mówię, że te auta są zawodne).

Już nas fani innych marek na forum toyoty raczyli rankingami gdzie potem okazało się że ranking był z mało dopiską.

A może chcesz powiedzieć taryfiarzowi żeby z hybrydy priusa/corolli/aurisa przesiadł się do tsi ?

Więc wiesz wszędzie jest dobrze gdzie nas nie ma jak coś to proponuję lekturę :

https://forum.skodaclub.pl/tech-skoda-octavia4/problemy-techniczne-i-akcje-serwisowe-octavia-iv-t32125.html
https://www.kodiaq-klub.pl/forum/viewforum.php?f=10&sid=b996c1a04d1fe8053ca2d66a8f74c387

Potem możesz sobie wpisać hasło na google:

"1,5 tsi manual szarpanie"

I zanim się uruchomi nasz tojtamaster nadmienię nie jestem fanbojem żadnej marki tylko realistą.

Żyjemy w ciężkich czasach gdzie nie ma marki godnej polecenia bo każda ma mnóstwo wpadek.
Gdzie chyba hybryda tojki jest opatrzona najmniejszym ryzykiem użerania się z serwisami.

Dokładnie jak piszesz.
Ja w swojej ponad 25 letniej pracy mechanika i pracy w różnych ASO, mam też swoje zadanie na temat różnych Marek ,ale o Japończykach mam najlepsze zdanie  i raczej nikt tego nie pobije :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl