Panowie piszący, że leasing teraz się nie opłaca, a bierzecie pod uwagę inflację?
Tak, bierzemy. Ale inflacja przede wszystkim to wzrost cen, a nie wynagrodzeń. Jeśli uważasz, że Twoje dochody będą rosły szybciej niż RRSO leasingu, to nawet się nie zastanawiaj!
Jeśli wybierasz opcję ze stałym oprocentowaniem, to RRSO leasingu nie będzie rosło w ogóle - na tym polega wyższość tej opcji moim zdaniem niż gotówki
Co do tego, czy jest to strzał w stopę, tego nie wiemy - ja traktuję to jak ubezpieczenie - czasy są jakie są, do stabilnych im daleko, być może stopy będą spadać i się przepłaci. A być może znowu coś wywróci stolik do góry nogami i wszystkie prognozy upadną (w ostatnim czasie już to pokazał COVID czy wojna na Ukrainie). Za ubezpieczenie też się płaci, choć może nic się nie stanie i składka w takim wypadku można powiedzieć, że poszła w błoto.
Wiadomo, że każdy sam podejmuje decyzję - stała stopa działa w dwie strony - jak WIBOR spadnie, to się jest stratnym. Pytanie jeśli nawet spadną, to kiedy i o ile?
A mając gotówkę paradoksalnie tym bardziej uważam, że leasing to dobra opcja - gotówkę można zainwestować - idzie kryzys, a wraz z nim spadki cen w wielu sektorach - nieruchomości, giełda itd - kto będzie miał gotówkę, będzie polował na okazyjne inwestycje z dużym zarobkiem. Kto sie wypłuka na samochód, może będzie żałował

Tym bardziej, że mając dużo gotówki leasing to bezpieczna opcja - masz górkę odłożoną, więc wiesz że będzie Cię stać na spłatę.
Sory za rozwijanie zagadnienia w wątku o innym temacie, ale niektóre wypowiedzi zwróciły moją uwagę

A co do oczekiwań na moją Exe, to serial trwa. Chcę dopytać na dniach, czy może już się wyprodukowała. Ktoś ma info, żeby wyprodukowała się jakaś Exe z modelowym 23?