Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 439971 razy)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #1365 dnia: 14 Grudnia 2022, 07:45:50 »
Nie za darmo. Podatek dla państwa, chyba że od bliskiej rodziny. Ale i tak byłbyś do przodu. Ja też chętnie przyjmę, ale przelewem, żeby nie robić sobie problemu.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #1366 dnia: 14 Grudnia 2022, 08:52:43 »
Właśnie przy stałym ma go najwięcej sensu - zmiany WIBOR nie zaskoczą, a kapitał spłaca sie warty coraz mniej przez imflację ;) dla mnie to dobry interes, sam w to wchodzę.
No właśnie tu mam dylemat. Stałe czy zmienne? Oto jest pytanie. Nie bardzo się na tym znam a rozumuję tak: stałą będę płacił przez 5 lat po 3000. Ale jak wezmę zmienną to teraz będzie 2950 (bo różnica na już to 50 pln brutto) a jak stopy spadną to za 2 lata może będę płacił 2800 :-)
I jak to dokonać wyboru? No chyba gorzej już nie będzie? :-)
No chyba, że kredyt na osobę fizyczną?
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2022, 08:55:20 wysłana przez EliotNes »
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1367 dnia: 14 Grudnia 2022, 09:11:46 »
No chyba gorzej już nie będzie?
Wiele osób ma ten sam problem. Ostatnio banki zaczynają dawać kredyt hipoteczny tylko na stałe oprocentowanie. A one nie lubią tracić.

Offline Frans

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Hybrid Exe
« Odpowiedź #1368 dnia: 14 Grudnia 2022, 09:19:41 »
Panowie piszący, że leasing teraz się nie opłaca, a bierzecie pod uwagę inflację?
Tak, bierzemy. Ale inflacja przede wszystkim to wzrost cen, a nie wynagrodzeń. Jeśli uważasz, że Twoje dochody będą rosły szybciej niż RRSO leasingu, to nawet się nie zastanawiaj!

Jeśli wybierasz opcję ze stałym oprocentowaniem, to RRSO leasingu nie będzie rosło w ogóle - na tym polega wyższość tej opcji moim zdaniem niż gotówki :)

Co do tego, czy jest to strzał w stopę, tego nie wiemy - ja traktuję to jak ubezpieczenie - czasy są jakie są, do stabilnych im daleko, być może stopy będą spadać i się przepłaci. A być może znowu coś wywróci stolik do góry nogami i wszystkie prognozy upadną (w ostatnim czasie już to pokazał COVID czy wojna na Ukrainie). Za ubezpieczenie też się płaci, choć może nic się nie stanie i składka w takim wypadku można powiedzieć, że poszła w błoto.
Wiadomo, że każdy sam podejmuje decyzję - stała stopa działa w dwie strony - jak WIBOR spadnie, to się jest stratnym. Pytanie jeśli nawet spadną, to kiedy i o ile?

A mając gotówkę paradoksalnie tym bardziej uważam, że leasing to dobra opcja - gotówkę można zainwestować - idzie kryzys, a wraz z nim spadki cen w wielu sektorach - nieruchomości, giełda itd - kto będzie miał gotówkę, będzie polował na okazyjne inwestycje z dużym zarobkiem. Kto sie wypłuka na samochód, może będzie żałował ;) Tym bardziej, że mając dużo gotówki leasing to bezpieczna opcja - masz górkę odłożoną, więc wiesz że będzie Cię stać na spłatę.

Sory za rozwijanie zagadnienia w wątku o innym temacie, ale niektóre wypowiedzi zwróciły moją uwagę ;)
A co do oczekiwań na moją Exe, to serial trwa. Chcę dopytać na dniach, czy może już się wyprodukowała. Ktoś ma info, żeby wyprodukowała się jakaś Exe z modelowym 23?

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1369 dnia: 14 Grudnia 2022, 09:22:31 »
To co się ostatnio dzieje w kredytach wszelakiej maści inaczej nazwać nie można niż jawne złodziejstwo za przyzwoleniem Państwa. Najdroższe kredyty hipoteczne w Europie - tak, u nas. Podejrzewam że inne typy kredytów pożyczek lepiej się nie mają.
 Polecam sprawdzić pozyczki dla firm przy Waszych Urzędach Marszałkowskich. Tam jest najlepiej. Stale oprocentowanie często max 3%

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1370 dnia: 14 Grudnia 2022, 09:39:23 »
A mając gotówkę paradoksalnie tym bardziej uważam, że leasing to dobra opcja - gotówkę można zainwestować
Ale teraz,co do niedawna było niemożliwe, okazuje się, że kupno samochodu za gotówkę jest dobrą inwestycją. Mój zamówiony rok temu zdrożał o 50 tys. Teraz byłby już poza moim zasięgiem finansowym.

Offline marcin_online

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1371 dnia: 14 Grudnia 2022, 09:58:12 »
A mając gotówkę paradoksalnie tym bardziej uważam, że leasing to dobra opcja - gotówkę można zainwestować
Ale teraz,co do niedawna było niemożliwe, okazuje się, że kupno samochodu za gotówkę jest dobrą inwestycją. Mój zamówiony rok temu zdrożał o 50 tys. Teraz byłby już poza moim zasięgiem finansowym.

Ja tez jestem za zakupem za gotówkę. W razie problemów finansowych auto po 6 miesiącach mogę sprzedać. Jest moja własnością. Wiec branie leasingu i trzymanie gotówki na koncie słabe. Spłacić Leasing można najwcześniej po 2 latach.

Offline Frans

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Hybrid Exe
« Odpowiedź #1372 dnia: 14 Grudnia 2022, 10:07:53 »

Ja tez jestem za zakupem za gotówkę. W razie problemów finansowych auto po 6 miesiącach mogę sprzedać. Jest moja własnością. Wiec branie leasingu i trzymanie gotówki na koncie słabe. Spłacić Leasing można najwcześniej po 2 latach.

No każdy robi co uważa za słuszne :) ja tam leasingu się nie boję, mogę zrobić cesję, która w tych czasach pójdzie bez problemu, a dobrą alternatywą dla leasingu często jest pożyczka, którą możesz zamknąć w dowolnym czasie, nawet po miesiącu.

A kolega od "teorii złodziejstwa", to nie uważa, że skoro nikt go nie zmisza do korzystania z usług banku, to jednak do końca złodziejstwo nie jest...? To jak mamy oprocentowane kredyty wynika obecnie głównie ze stóp procentowych, a one z inflacji. Odpowiedz sam sobie na proste pytanie - czy przy takiej inflacji jak teraz, Ty pożyczyłbyś komuś obcemu powiedzmy 100tyś. PLN na 3, 4 czy 5 lat na 3%? Ile mógłbyś po tym czasie kupić za te 103tyś.? Nie myl instutucji finansowanych z publicznych pieniędzy z prywatnymi firmami, które jak wszystkie istnieją dla zysku. Niestety, ale banki nie istnieją po to, by dawać ludziom pieniądze na stracie. Zastanawiające jest dla mnie, że kogoś to w ogóle dziwi. Dopóki zarabiają na tym w sposób, który i mnie się opłaca moim zdaniem, to korzystam, jak przestanie się opłacać, to nie będę. Ale nie uważam żebym mógł dyktować jak powinni prowadzić swój biznes.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1373 dnia: 14 Grudnia 2022, 10:14:14 »
No każdy robi co uważa za słuszne
Dokładnie tak. Każdy powinien skalkulować pod własnym kątem. Dla każdego coś innego jest opłacalne lub nie.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1374 dnia: 14 Grudnia 2022, 10:24:25 »
Mam VIN. Gdzie mogę go wpisać, żeby sprawdzić wóz?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1375 dnia: 14 Grudnia 2022, 10:25:30 »
Cytat:  link=topic=53146.msg761851#msg761851 date=1671005981

Dokładnie, tym bardziej że też można auto wrzucić w działalność. Każdy robi jsk uważa, ja tam brałem lease na poprzednika bo były super warunki, a rav4 kupiłem za gotówkę i wstrzeliłem się idealnie w czasie

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2022, 10:27:05 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1376 dnia: 14 Grudnia 2022, 11:01:12 »
No chociaż tyle nasze, ten podatek i 75% paliwa. Chociaż z tym paliwem to przy hybrydzie niewielkie halo :cheesy:

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1377 dnia: 14 Grudnia 2022, 11:02:00 »
Dodaj w aplikacji MyT, a potem proś dealera, aby Ci aktywował dostęp do niego.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1378 dnia: 14 Grudnia 2022, 11:28:16 »
A kolega od "teorii złodziejstwa", to nie uważa, że skoro nikt go nie zmisza do korzystania z usług banku, to jednak do końca złodziejstwo nie jest...? To jak mamy oprocentowane kredyty wynika obecnie głównie ze stóp procentowych, a one z inflacji. Odpowiedz sam sobie na proste pytanie - czy przy takiej inflacji jak teraz, Ty pożyczyłbyś komuś obcemu powiedzmy 100tyś. PLN na 3, 4 czy 5 lat na 3%? Ile mógłbyś po tym czasie kupić za te 103tyś.? Nie myl instutucji finansowanych z publicznych pieniędzy z prywatnymi firmami, które jak wszystkie istnieją dla zysku. Niestety, ale banki nie istnieją po to, by dawać ludziom pieniądze na stracie. Zastanawiające jest dla mnie, że kogoś to w ogóle dziwi. Dopóki zarabiają na tym w sposób, który i mnie się opłaca moim zdaniem, to korzystam, jak przestanie się opłacać, to nie będę. Ale nie uważam żebym mógł dyktować jak powinni prowadzić swój biznes.
Oczywiście, przyznaje Ci rację patrząc na takie fakty. Również tak jak piszesz to jest każdego decyzja, ale czy nie dziwi Cię fakt, że akurat w Polsce jest najdrożej? Kryzys dotarł do każdego Państwa w Europie.
Polski rząd chwali się za skuteczną walkę z kryzysem, a jednocześnie krytykowany jest (i słusznie) nie tylko przez opozycję, ale i ekonomistów. Co to opowiada Pan Glapiński do mnie nie przemawia, aczkolwiek coraz bardziej traktuje jego wystąpienia jako formę stand-upy. Poprawia humor.
Może niepotrzebnie wrzuciłem wszystko do jednego worka. Kredyt hipoteczny - mieszkać gdzieś trzeba. Co zrobisz jak nic nie zrobisz.
Jeździć też czymś trzeba, ale z drugiej strony nie trzeba się zmuszać do korzystania z takich form kredytowania auta zwłaszcza w tym czasie. Jeżeli komuś to pasuje to ok.
Niepodważalnym jest przecież fakt, że obecnie najbardziej logiczną i mniej stratną opcją zakupu jest gotówka lub pożyczka np. z Funduszy Pożyczkowych które funkcjonują przy organach samorządowych. Na prawdę polecam się z tym zapoznać.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1379 dnia: 14 Grudnia 2022, 12:10:57 »
Dodaj w aplikacji MyT, a potem proś dealera, aby Ci aktywował dostęp do niego.
Właśnie dodałem wóz do konta. Pojawił się ale szczegółowe informacje już nie pokazują się.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl